ОДЛАЗАК НАЈМЛАЂЕГ КРИМИНАЛЦА ДЕВЕДЕСЕТИХ: "Робин Худ" са Дорћола је искрварио, а о њему су остале песме и филм (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

08. 05. 2021. у 21:30

"ВИ који долазите, пазите се Малог Марета!"

ОДЛАЗАК НАЈМЛАЂЕГ КРИМИНАЛЦА ДЕВЕДЕСЕТИХ: Робин Худ са Дорћола је искрварио, а о њему су остале песме и филм (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Овај чувени графит-порука освануо је на Дорћолу на десетогодишњицу бруталне смрти Марка Борака, Дорћолца који је са једва напуњених 18 година имао полицијски досије дебео као и сви његови вршњаци из Београда. Волео је да каже да отима богаташима јер су „ј*јаре које, такође, пљачкају народ“. Зато су га и прозвали Робин Худ са Дорћола, који је  скончао на београдском асфалту маја 1995. године.

Шта је, међутим, истина? Да ли је он био Робин Худ или дете са тешком дијагнозом... Страх и трепет са Дорћола, најмлађи револвераш у Београду...

Мали Маре је, као тинејџер, почетком деведесетих гледао како поштен свет пропада, док се они са дна друштвене лествице нагло богате. Узео је правду у своје руке и почео да малтретира нову елиту. Бацао им је бомбе у локале, постављао експлозив под аутомобиле, правио им сачекуше, пуцао им у ноге и отимао новац који је после делио сиромашним комшијама. Имао је обичај да жртви телефоном најави следећи подухват. Никада није осуђен, јер сведока његових злодела није било. 

Kасније, на суђењима, био је оптужен за три покушаја убиства, наношење тешких повреда, подметања бомби, разбојничке крађе, изазвивање опште опасности... За тако мало времена, казују његови блиски пријатељи, направио је више ствари, него мало ко од познатих имена престоничког подземља.

Фото: Принтскрин

Марко Борак је тек закорачио у пунолетство када је његов живот брутално окончан на београдском плочнику. Тело овог младог револвераша, данас симбол давног времена и стоји као опомена да се више никад сличне ствари не понове, пронађено је у Улици Светозара Марковића. Борак је тог дана отет, а по повредама се закључује да је мучен. Онда је седам пута упуцан у ноге. Такав је избачен из кола на улицу. Остављен је да искрвари до смрти и то само на стотинак метара од здравствене установе у којој је наводно радила његова мајка.

После његове смрти, која никада није расветљена, у новинама је сутрадан осванула читуља његове баке: "Рекла сам ти, ниси хтео да слушаш." Три године касније, група „Трипл пипл“ му је посветила песму. Тврди се да је и Никола Ђуричко у филму „До коске“ глуми лика „Мали“ који се бори са старијим мафијашима. У ствари, инспирација за тај лик је био Мали Маре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)