БУДИ ВИЂЕН И – УБИЈЕН: Ово је ТОП 10 култних локала српске мафије

Новости онлине

07. 05. 2021. у 14:32

ГОСТИ данашњих ресторана, кафића и клубова никада нису чули за њих.

БУДИ ВИЂЕН И – УБИЈЕН: Ово је ТОП 10 култних локала српске мафије

Klub "Nana" ispred kog se dogodio zločin /Uhapšeni Nedeljko Grbović - Arhiva Novosti

Али, у њима се писала криминална историја кланова Београда од почетка деведесетих година прошлог века. Ово је било ТОП 10 локала у који су мафијаши били виђени и - убијани. Већине одавно нема, као ни њихових гостију и газда.

1. „МАЖЕСТИК“

Ресторан али и дискотека чувеног београдског хотела био је стециште коцкара, шанера, и, наравно, „жестоких момака“. Овде је волео да долази и Жељко Ражнатовић Аркана. Постојање „Мажестик“ обележила је пуцњава фебруара 1990, када су Кристијан Голубовић и његови пајташи упали у дискотеку, наредили гостима да легну на под и неколико пута пуцали у таваницу.

2. „НАНА“

Прва београдска дискотека и то на Сењаку осамдесетих је била једно врло "затворено" место, у које се улазило у оделима. Касније, деведесетих година, на ово место су почели да залазе "жестоки момци". Андрија Лаконић Лаки ту је ликвидиран у марту 1990. године, када су испливале приче о сарадњи криминалаца и полиције. Након његовог убиства „Нана“ је затворена, а касније је постала место за избегавање.

Угоститељски објекти на реци / Фото Н. Скендерија

3. „ЛУКАС“

Ултра популарно место на Новобеоградској страни обале. Овај сплав је девет година, од отварања па све до 27. новембра 1994. године важио као мирно место. Онда се једне ноћи, у новембру, десио сукоб између кланова са Вождовца и Звездаре. У прву пуцњаву на сплаву укључила се и речна полиција, а убијен је Бојан Бановић са Вождовца, док је његов пријатељ Миодраг Мија Башкаловић тешко рањен. Од те вечери пуцњаве ће постати саставни део имиџа сплава, где је на увелико певао и Александар Вуксановић који је касније постао познат по уметничком надимку Аца Лукас

4. „ТРОЗУБАЦ“

Кафић у центру Београда, иза Теразија, фенси место тог времена. У башти овог локала први пут је јавно испливало име Луке Бојовића, клинца кога је чувао Жељко Ражнатовић Аркан и који је касније постао вођа новог „земунског клана“. Бојовић је тада пуцао на вођу Новобеограђана Михајла Дивца, а потом се дао у бег. После ове пуцњаве многи су избегавали одлазак у „Трозубац“.

5. „СЕКС“

Чувени пандам популарном „Лукасу“. На овај сплав су долазили припадници свих тадашњих београдских гангова због чега су често избијали сукоби. У једном од обрачуна, августа 1997. године, убијен је Драган Лазаревић Босанац. У њега су пуцала двојица Земунаца, од којих је један претходно на истом месту убио и Дејана Николића и ранио још шест особа.

6. „ФРЕСКА“

У овај култни кафић у Вука Караџића није могао да уђе ко је хтео. У њему су се окупљали бизнисмени тог времена и чланови тајних служби - полицијских (савезних и републичких) и војних. Ту су долазили „генексовци“, банкари, чувени Ђовани ди Стефано и Радојица Никчевић... У њему су глуварили и тадашњи спортисти. Ту су почеле да падају и прве „комбинације“. У овом кафићу је маја 1992. године рањен Вождовчанин Александар Кнежевић-Кнеле у кога је после свађе пуцао један Црногорац. Кнеле је након рањавања задржан у притвору због ранијих „грехова“, али је убрзо пуштен на слободу.

7. „СМ“

Фенси кафић тог времена у Његошевој улици, са незаобилазном клијентелом у тренеркама и боксер кожним јакнама. Док је у том локалу седео шеф „вождовчана“ Горан Вуковић-Мајмун испод аутомобила су му подметнули 400 грама експлозива испод кола. Али, спасио га је син једног од тадашњих војних генерала.

8. „ТИФАНИ“

У то време луксузни ресторан на крају Вождовца био је главно окупљалиште „жестоких момака“. У њему су се могле видети спонзоруше које су биле стандардни део фолклора у ресторану. Иако је радио и до касних сати, односно док има гостију, био је само почетно место одакле се даље излазило у ноћни провод. Остаће забележено да у „Тифанију“, у оно време честих полицијских акција, полиција никада није имала “акцију”. Испед овог локала често су избијали сукоби, а у једном, фебруара 1994. је изрешетан Драган Угарчић Угар.

9. „ЛУВ“

За разлику од „Тифанија“ у овај вождовачки клуб није могао да уђе свако, јер су место држали Вождовчан. Овде, у насељу Браће Јерковић, долазиле су на далеко чувене београдске лепотице. Испред ове дискотеке је у нападу на вођу вождовачког клана Горана Вуковића Мајмуна први пут коришћена пушка САР. Испред је оружани сукоб имао и Kристијан Голубовић.

10. „ЕСТРАДА“

Сплав окупљалиште чланова новобеоградског ганга на челу са Михајлом Дивцем. Познат по бројним полицијски рацијама изгорео је средином деведесетих. Узрок пожара, званични, био је - опушак. Новобеограђани, су, међутим, били уверени да је у локалу на реци, чији су власници били браћа Дивац, подметнут пожар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)