ИСТРАГЕ ЗА ДВА НОВА ЗЛОЧИНА: Продужен притвор екипи Вељка Беливука, оперативци истражују повезаност са Дарком Елезом

Е. Х.

02. 04. 2021. у 20:11

СУДИЈА за претходни поступак Вишег суда у Београду продужио је за још 30 дана притвор Вељку Беливуку, званом Веља Невоља и Марку Миљковић Марету. Поред њих двојице, који се сумњиче да вође београдске криминалне групе, иза решетака ће још месец дана провести и 18 припадника екипе.

ИСТРАГЕ ЗА ДВА НОВА ЗЛОЧИНА: Продужен притвор екипи Вељка Беливука, оперативци истражују повезаност са Дарком Елезом

FOTO: Ata images

Оваква одлука донета је због опасности од бекства, опасности да би боравком на слободи могли да униште, сакрију, измене доказе, или трагове кривичног дела, као и због околности које указују да ће у кратком временском периоду да поново почине нова недела.

Беливук, Миљковић и припадници њихове групе ухапшени су 4. фебруара у великој акцији полиције, Безбедносно-информативне агенције (БИА) и Тужилаштва за организовани криминал (ТОК). Осумњичени су за за најмање три убиства, злочиначко удруживање, недозвољену трговину наркотицима и оружјем, изнуде и отмице.

Кривична пријава их терети за отмицу и ликвидацију Горана Величковића Гоксија, Милана Љепоје и Здравка Радојевића. У објектима које је ова група користила, као и штек-викендици у Ритопеку пронађени су трагови злочина. Поред тога, полиција истражује нестанак неколицине мушкараца, за које постоје оперативни подаци да их је киднаповала и убила Беливукова и Миљковићева екипа. У овом тренутку при крају је прикупљање доказа за још најмање два убиства.

У криптованим телефонима, а посредством апликације "скај", припадници групе су, како је утврђено, размењивали фотографије масакрираних жртава. Чак су и у телефонима њихових девојака пронађене слике са одсеченим главама. Све ове доказе полиција је успела да прикупи и достави ТОК.

У међувремену истрага је настављена и готово свакодневно се у просторије Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) УКП МУП Србије приводе чланови групе и шири листа кривичних дела за које су прикупљени докази. Поред тога, оперативци МУП и БИА настављају да истражују повезаност Беливукове и Миљковићеве екипе са Дарком Елезом, који је недавно изручен БиХ и његовом групом.

Верује се да ове две криминалне екипе планирале да се уједине, а у фокусу је и њихова улога у одређеним ликвидацијама почињеним у Београду и региону.

ПРОВЕРА ИМОВИНЕ

ПО налогу тужилаштва, против групе Вељка Беливука и Марка Миљковића покренута је и финансијска провера њихове имовине. Сумња се да су они новац стечен од кријумчарења и трговине наркотицима улагали у легалне токове. Поред тога, терете се и да су изнудама и рекетом дошли до одређених станова и локала, као и аутомобила, које су потом уписивали на своје или имена чланова екипе. Иначе, Беливук и Миљковић на београдској општини Звездара зидају велике куће, једну поред друге, које су, наводно, повезане ходником. Током претреса њихових станова пронађена је и велика количина готовине. Током истраге утврђено је да су основали неколико фирми, које су служиле као "перачка предузећа".

НЕМА ПРИЧЕ О КАВЧАНИМА

ДАРКО Елез, а и његови браниоци, немају сазнања да се против њега води било какав предистражни поступак у Србији. Ово у изјави за "Новости" наводи један од Елезових правних заступника адвокат Горан Карадаревић.

- Док је Дарко Елез био у Србији, у притвору, Република Србија је имала прилику да га саслуша на те околности - каже адвокат Карадаревић, алудирајући на саопштење тужилаштва БиХ, у коме се наводи да са службама региона истражује Елезове контакте са Беливуком и "кавачким кланом". - Могу да кажем да у мом присуству такав разговор није вођен, а и мој клијент ми је потврдио да са њим нико није разговарао о томе док се налазио у притвору у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)