СВЕШТЕНИК РАДОВАН О НЕВЕНУ КОЈИ ЈЕ УБИЈЕН У КОЛОРАДУ: Ово је велика трагедија, био је много добар дечко

Д. САВИЋ - М. СТАНОЈКОВИЋ

24. 03. 2021. у 07:15

СРБИН Невен Станишић (23) један је од 10 жртава крвавог пира који је у супермаркету у Боулдеру, у америчкој држави Колорадо, из још непознатих разлога, починио Ахмед ел Аливи Алиса (21).

СВЕШТЕНИК РАДОВАН О НЕВЕНУ КОЈИ ЈЕ УБИЈЕН У КОЛОРАДУ: Ово је велика трагедија, био је много добар дечко

Фото: СПЦ/Твитер

Станишић, парохијанин Српске православне цркве Јована Крститеља у Лејквуду, нашао се усред пуцњаве у којој је Алис полуаутоматском пушком АР-15 покосио и њега и још деветоро људи узраста од 20 до 65 година, укључујући и полицајца, оца седморо деце, пре него што је ухапшен.

Невен је син Радмила и Мирјане Станишић из Лејквуда. И свештеник Радован Петровић, који је познавао Невена, погођен је вешћу о његовој смрти, а у изјави за "Новости" је рекао да је Станишић настрадао док је био на послу.

КРВАВА ИСТОРИЈА

КОЛОРАДО је у овом столећу био често поприште масакра. Најупечатљивији су били у средњој школи Колумбајн 1999. године, када је страдало 12 ђака и професор, као и свирепо убистви 12 и рањавање 58 особа у биоскопу "Аурора" 2012. године. Вишеструка убиства догодила су се и 2007. године, 2015, 2017. и 2019.

- Трагедија је заиста велика. Млад је дечко, страдао је док је био на радном месту. Он је међу првим погинулима - рекао нам је у уторак отац Радован Петровић.

- Свима нам је веома тешко због несреће. Много је био добар дечко, као и његова породица. Дивни су људи - речено је "Новостима" у српској православној цркви у Лејквуду.

Пуцњаву у Боулдеру, удаљеном 50 километара од Денвера, уживо су на "Јутјубу" преносили сведоци у понедељак у 14.30 по локалном времену пошто је убица, који живи тридесетак километара одатле, ушао у супермаркет и почео да "решета".

- Не знам шта се дешава, чули су се пуцњи, неко је погођен - узвикивао је човек који је снимао.

После 20 минута на "Твитеру" је полиција саопштила да је дошло до пуцњаве у супермаркету "Кинг суперс" у улици Тејбл Меса, уз упозорење да грађани не иду тамо, не снимају и не преносе на друштвеним мрежама "било какве тактичке информације". Ипак, кадрови пуцњаве и полицијског опкољавања супермаркета, где су људи примали и вакцине против ковида, већ су објављени на мрежама.

осумњичени за пуцњаву/Фото: Принтсцреен/Полиција

На видео-снимку из ваздуха касније се видело како полиција одводи босоногог човека у шортсу, окрвављене ноге и руку везаних на леђима лисицама. Нападач је пребачен у болницу али није тешко рањен, па се очекује да убрзо буде смештен у локални затвор. Оптужен је по 10 тачака за убиство првог степена.

Старији, 34-годишњи брат убице је америчким медијима Алиса описао као "врло недруштвеног" и параноичног. Још у средњој школи се стално жалио да га неко прати и прогони, па је изразио уверење да је његов брат ментално болестан.

Ово је већ седмо масовно убиство у САД од почетка ове године. Америка се још није опоравила ни од масакра у три спа-центра у Атланти у којима је пре недељу дана убијено осморо људи, међу којима и шест Азијаткиња.

Председник Џо Бајден је непосредно после несреће изјавио да ће "употребити сву моћ коју има да Америка буде сигурна" и да се у Конгресу изгласа закон о контроли наоружања. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)