ЛЕЧИЋ ЧЕКА ПОЗИВ ЗА САСЛУШАЊЕ: Глумац каже да је на располагању тужилаштву и да ће се изборити за истину

Е. В. Н.

23. 03. 2021. у 21:33

ЈА, Бранислав Лечић из Београда, најодлучније поричем било какве оптужбе које су на мој рачун изнете. Никада у свом животу нисам починио нити једно кривично дело, а камоли силовање или било које њему сродно или слично дело! Користим ову прилику да обавестим како надлежно тужилаштво, тако и јавност, да апсолутно немам шта да кријем, да немам намеру да напуштам територију Републике Србије и овим путем молим надлежно тужиластво и МУП Републике Србије да ми се без одлагања упути позив ради саслушања.

ЛЕЧИЋ ЧЕКА ПОЗИВ ЗА САСЛУШАЊЕ: Глумац каже да је на располагању тужилаштву и да ће се изборити за истину

Фото П. Митић

Овако се у уторак познати глумац огласио поводом оптужби колегинице Данијеле Штајнфелд да ју је силовао 2012. Лечић је, за "Новости", поновио да се у јавности огласио саопштењем и да, док не да изјаву тужилаштву, не жели да било шта коментарише у медијима. Ипак, за наш лист је рекао:

- После тога, медији могу да ме питају било шта, апсолутно немам проблем - тврди Лечић. - Али прво тужилаштво, па све остало. Изборићу се за истину, од почетка до краја. Нема говора. Поштујем законе ове државе и државу којој припадам, зато ћу касније да причам у јавности. Нема суђења прво у медијима, па онда у тужилаштву. Наравно, тужилаштву стојим на располагању. И то што пре. Исто тако, увек сам спреман и за полиграф, у свако доба дана и ноћи. Реч је о одбрани моје личности и концепта света, јер ово је атак на мој поглед на свет. Никада нисам био агресиван ни према једној жени. Напротив.

Ипак, колико је велико интересовање за овај случај, а тиме и притисак, доказује то што су се већ у уторак рано изјутра, бројни фото-репортери, окупили испред стана у којем живи Лечић, као и испред Палате правде, претпостављајући да ће се појавити и познати глумац.

Међутим, како је "Новостима" речено у Вишем јавном тужилаштву у Београду, Лечић није у уторак уопште долазио код њих, нити му је упућен позив за саслушање.

- У току је предистражни поступак - кажу из Тужилаштва. - Још се прикупљају докази. Нема ни званичне квалификације дела, јер докази за тако нешто морају бити валидни и чврсти, а тек након тога, евантуално, моћи ће да уследи и позив да и пријављени да исказ. То је, засад - све.

Штајнфелдова је пре неколико дана допутовала из Америке, где живи и ради последњих година, након чега је, у петак, отишла у полицију и у присуству надлежног заменика тужиоца допунила свој претходни исказ, односно саопштила име колеге који ју је наводно силовао 2012, а чији су иницијали Б. Л. Она је наводно доставила и лекарску документацију о томе да се у САД лечила од последица трауме коју је доживела.

Као доказ да је жртва силовања, Штајнфелдова је надлежнима доставила снимак свог телефонског разговора са наводним силоватељем, и који је убрзо доспео на портале.

Данијела Штајнфелд тврди да се силовање догодило у време док су она и Лечић играли у представи "Дневна заповест". Лечић је, по њеним речима, 7. маја 2012. године одвео на скровито место на обронцима Београда.

- И тамо ме је мучио, и тамо ме је силовао. Ја сам говорила не, непрестано, док год сам могла - испричала је глумица.

У представи су поред Лечића и Штајнфелдове глумили Владан Милић и Петар Бенчина. Бенчина је у уторак подржао колегницу на "Инстаграму" поруком "Ниси сама", а и Владан Милић је стао на њену страну.

- Били смо колеге са класе, блиски пријатељи и подразумева се да Данијела има моју подршку - каже, за "Новости", Владан Милић. - Док смо радили представу, а и касније, никад нам није споменула да се то догодило. Нико из екипе о томе ништа није знао. Прошло је десет година, тешко да могу да се сетим свих детаља, али причу о тако грозном догађају сигурно бих запамтио. Она је то, вероватно, вешто скривала. Делује ми невероватно да ми тада нисмо ништа необично приметили. Могуће је да је то за њу био велики шок, да је пролазила кроз пакао и да јој није било лако да исприча то што јој се догодило. Крила је име силоватеља и након што је снимила документарни филм "Зацели ме" о жртвама силовања.

Милић каже да је лепо сарађивао са Лечићем. Представа је била на репертоару пуне две године, а када је Данијела отишла у Америку, заменила ју је глумица Јелисавета Орашанин.

- Видели смо се у Америци, ни онда ми се није поверила - говори Милић. - Непрекидно вртим филм, покушавам да се присетим неког детаља, али ништа ми није било сумњиво. Никаквих назнака са њене стране, никаквих наговештаја да је могло тако нешто да јој се деси. Откад је снимила филм "Зацели ме" није ми се јавила.

РЕАГОВАЊА

МИРЈАНА КАРАНОВИЋ НЕЋЕ ДА ДЕЛИ СЦЕНУ СА ЛЕКОМ

ПОВОДОМ оптужби Данијеле Штајнфелд, њена старија колегиница Мирјана Карановић, обавестила је Југословенско драмско позориште преко "Инстаграма" да не жели више да игра у представама са Лечићем.

- Поштовани, обавештавам вас да одбијам да играм са Браниславом Лечићем у представи "Маму му ј*бем, ко је први почео", у знак протеста због његовог понашања према колегиници Данијели Штајнфелд. Ово се односи на све евентуалне будуће представе са тим глумцем. Спремна сам и да представу играм, уколико се одлучите да га замени други глумац - написала је Карановићева.

ЛИДИЈА ПЛЕТЛ: ДИВАН ДРУГ И ЏЕНТЛМЕН

- У време студија Лека је био нежан, добро васпитан, из добре куће, одгајила га је самохрана мајка, увек насмејан, увек расположен, врстан спортиста, каратиста, диван колега, пријатељ и заштитник - каже нам глумица Лидија Плетл, Лечићева колегиница са класе, која је остала упамћена по улози апотекарке у филму "Варљиво лето 68". - Живот нас је одвојио, али он је био паметан, пажљив и добар дечко. Прошло је много година и заиста не знам шта могу сутра и ја да урадим, али Лека је, пре свега, фини, образовани момак, диван друг и џентлмен.

ЕНВЕР ПЕТРОВЦИ: НЕ ВЕРУЈЕМ ДА ЈЕ ТО УРАДИО

Са Лечићем у класи студирали су глуму, код професора Миње Дедића, Дара Џокић, Даница Максимовић, Соња Кнежевић, Влада Керошевић, Гордана Гаџић, Драгољуб Денда и Енвер Петровци, који у уторак стао у одбрану свог "класића" Леке.

- Имао сам дивне људе у класи. Један од њих био је Бранислав Лечић - каже Петровци. - Нисам чуо, нити доживео да је икад урадио неку лошу и ружну ствар. Тако га памтим. А што се наводног силовања тиче, сигуран сам да Лека никад никога не би силовао. Шта ће му то кад је био и остао прелеп! Поверовао бих када бих чуо да је Лека био силован, ово друго - никад! Уколико младе глумице на тај начин желе да стекну славу, то је њихов проблем. Не говорим то зато што ми је био класић, већ зато што га добро знам и знам шта може да уради и шта не сме и неће да уради.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)