НЕ ХАЈУ ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ПРОПИСЕ: Због неношења појаса за два месеца кажњено 362 Суботичана

Ј.Л.

05. 03. 2021. у 16:42

ПОЛИЦИЈСКА управа у Суботици у прва два месеца ове године санкционисала је 362 Суботичана због некоришћења сигурносног појаса у аутомобилу.

НЕ ХАЈУ ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ПРОПИСЕ: Због неношења појаса за два месеца кажњено 362 Суботичана

Зоран Јовановић

Током прошле године откривен је 4.441 такав прекршај, а 2019. године чак 5.832.

- Смањење прекршаја некоришћења појаса током прошле године сразмерна су одвијању саобраћаја због епидемиолошких услова. Такође интересатно је да је од 2020. и у прва два месеца 2021. било 26 случаја када возачи, односно, учесници у саобраћају на месту путника, нису користили појас, а учествовали су у саобраћајним несрећема. Услед тога увек настају теже последице него што су могле да буду да су их користили – каже Рубен Пертет, официр Одељења саобраћајне полиције.

Из суботичке полиције подсећају да су сви који су у возилу у којем постоје места за уградњу сигурносних појаса ,дужни да их користе онако како је то предвидео произвођач возила.

- Апелујемо на возале да током вожње не користе мобилни и друге уређаје за комуникацију, ако не користе опрему која омогућава телефонирање без ангажовања руку – каже Исидора Јевтић, помоћник командира саобраћајне полицијске испоставе. - На предњем седишту не сме да се превози дете млађе од 12 година и лице ниже од 135 центиметара, они се превозе у хомологованом безбедносносном седишту причвршћеном за возило у складу са декларацијом произвођача, осим у возилима за јавни превоз путника. Дете до три године старости може да се превози на предњем седишту уколико се превози у безбедоносном седишту окренутом супротно од правца кретања возило и ако возило нема или је искључен безбедносни ваздушни јастук. Дете старије од четири године превози се везано појасом само ако се користи хомоголовани безбедоносни подметач, ако висина детета омогућава безбедно везивање и уколико дете седи у возилу у које је уграђен наслон за главу.

Новчана казна за некоришћење сигурносног појаса и за употребу мобилног телефона у току вожње је од 10.000 динара која се у половичном износу може платити у року од осам дана. За превоз деце без употребе безбедносног седишта или подметача предвиђена је новчана казна од 5.000, а у половичном износу се плаћа у року од осам дана. Новчана казна од 20.000 до 40.000 динара предвиђена је за лице које на седишту у предњем реду у крилу држи дете млађе од 12 година. Најтежа прекршајна санкција је предвиђена за превоз на месту возача лица млађег од 12 година у износу од 100.000 до 200.000 динара.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)