КО ЈЕ ЕЛЕЗА ПОСЕЋИВАО У ЗАТВОРУ? Осумњичени за најтежа кривична дела били средство у рукама моћника који су се крили иза државних функција

В. Н.

05. 03. 2021. у 08:00

ДАРКО Елез (40), вођа једне од регионалних криминалних група, пре изручења Сарајеву, испитан је поново у просторијама екстрадиционог притвора. Своје одговоре и сазнања о одређеним кривичним делима почињеним у Србији потврдио је и на полиграфу. Нека од њих тичу се сарадње са екипом Вељка Беливука, али и ликвидацијама почињеним у Србији.

КО ЈЕ ЕЛЕЗА ПОСЕЋИВАО У ЗАТВОРУ? Осумњичени за најтежа кривична дела били средство у рукама моћника који су се крили иза државних функција

Фото: Тужилаштво БиХ

У овом тренутку истрагу, међутим, која се води у нашој земљи, највише интересују злочини који су довођени у везу са Елезом, али и заштити коју је уживао не само док је издржавао казну у Сремској Митровици, већ и касније, по изласку са робије.

- Елез је уживао готово повлашћени третман у затвору - наводи наш саговорник из истраге. - Осуђен је на девет година робије за удруживање ради вршења кривичних дела и трговине наркотицима. Из затвора је изашао после осам година, а претходно је неколико година провео у отвореном одељењу. Неки од затворских стражара су посведочили да је од 2017. године имао веома занимљиве посете. О томе ће тек бити говора.

Повезаност Елеза и Беливука, као и њихово деловање под окриљем "кавачког клана", посебно једног од наводних вођа Радоја Звицера, предмет је даље истраге. У фокусу су и њихови заштитници у редовима српске полиције, али и међу државним функционерима. Нова хапшења и привођења очекују се наредних дана, а о свим сазнањима безбедносних служби биће речи и на седници Савета за националну безбедност, која је заказана за суботу по подне.

- Нико није слутио до каквих ће се све сазнања доћи - истиче наш извор. - Елез и Беливук су били средство у рукама мањег броја моћника, који су се крили иза својих функција и положаја, од МУП Србије, преко партија и државних фирми, до спортских организација.

ОДГОВОРИО НА 10 ПИТАЊА

БОСАНСКИ медији пренели су у четвртак изјаву Елезовог адвоката Сенада Креха, који је потврдио да је његов клијент у Београду прошао полиграфски тест.

- Постављено му је десет питања и сва је уредно прошао - казао је Крехо. - Елез је на полиграфу питан и о покушају убиства Александра Вучића, Милорада Додика, о релацијама Вељка Беливука или како га зову Веља Невоља. Тест је уредно прошао. Имамо записник о томе.

Предистрага, која је започела у Управи Царине, на површину је избацила све малверзације и криминал у овој државној фирми, у који су били уплетени и неки од функционера београдског одбора СНС.

Наредних дана о томе ће бити испитани и бивши директор УЦ Милан Томић, потом некадашњи начелник Одељења за спречавање кријумчарења Немања Мањак, али и блиски сарадници Дејана Стојановића Кеке, који су, у међувремену, захваљујући директору ФСС Славиши Кокези, постали сувласници царинских терминала и складишта. Реч је о Александру Нешовићу Баји, али се испитује и улога Александра Дабића Дабе.

- Било је ту малверзација са разном робом, али ће јавност остати запрепашћена када се отвори афера са нафтом и нафтним дериватима - наглашава наш саговорник. - У интересу истраге о томе се сада мало говори, али полиција и тужилаштво раде свој посао.

Одређена група људи се за кратко време енормно обогатила, а онда су помислили да могу да управљају и државом. Иницирали су и лансирали разне афере уплићући породицу председника Србије Александра Вучића, како би му ослабили политичку моћ. Онда су, према сазнањима обавештајних служби, почели да кују планове и да га физички уклоне.

ДАНАС ОДЛУКА О ПРИТВОРУ

ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал затражило је од суда да продужи притвор припадницима организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, који се терете за најтежа кривична дела. Беливуку, Миљковићу и осталима 30 дана притвора истиче у суботу, 6. марта, па би одлуку о притвору данас требало да донесе судија за претходни поступак Специјалног суда у Београду. Беливук и Миљковић ухапшени су 4. фебруара под сумњом да су организовали криминалну групу која је извршила низ најтежих кривичних дела скривајући се иза Партизанове навијачке групе.

О томе је у више наврата испитивана и Дијана Хркаловић, бивша државна секретарка МУП Србије. Први пут је саслушавана у просторијама Сектора унутрашње контроле, када је и одбила да иде на полиграф. Тема је била незаконито прислушкивање председника Србије и чланова његове породице.

Други пут, пре неколико дана, доведена је у Службу за борбу против организованог криминала (СБПОК), где је, поред осталог, саслушавана и о угрожавању безбедности председника Александра Вучића. И овога пута јој је понуђено да иде на полиграф, али се извукла уз констатацију да је попила лекове.

Питања о угрожавању председника Вучића одбио је и Кокеза, као и могућност да одбрану изнесе на полиграфу.

ДАРКО ЕЛЕЗ У ЧЕТВРТАК ИПАК НИЈЕ САСЛУШАН ПРЕД СУДОМ БИХ

ХОЋЕ ДА МУ СУДЕ И ЗА "ЛУТКУ", ПА ЋЕ ДА СЕ БРАНИ ЋУТАЊЕМ

НАЈАВЉЕНО рочиште Дарку Елезу, који је у среду из Србије изручен Босни и Херцеговини, која га терети за више кривичних дела, у четвртак, ипак, није одржано. Он је пред Судом БиХ требало да се изјасни о кривици.

Сарајевски адвокат, Душан Томић, који је посетио Елеза убрзо пошто је стигао у притворску јединицу Суда БиХ, каже да се његов клијент, "после изручења осећа превареним, јер се инсистира да му се суди и за предмет 'Лутка', иако он није испоручен БиХ за тај предмет". Адвокат је навео и да више неће бити Елезов бранилац, јер није успео да одржи обећање које му је дао, а то је да му неће бити суђено за предмет "Лутка", јер то, како каже, није могуће по основу споразума БиХ и Србије од 2015. године.

Елез му је, каже Томић, рекао да је, аутоматски, одлучио да се брани ћутањем, па "они који га оптужују нека то и доказују".

- Када сам надлежнима у Сарајеву предочио да није у реду то што су одмах одлучили да Елезу суде за "Лутку", речено ми је, на моје велико изненађење, "нека нас Србија због тога тужи"! Пошто нисам учествовао у суђењима у предмету "Лутка", Елеза ће бранити други адвокат, који је био ангажован у том "суђењу столећа" - каже Томић за "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)