ДЕМОНСТРАТИВНО НАПУСТИО СУДНИЦУ: Осуђени Симоновић и његови браниоци нису хтели да слушају образложење судије о њиховој опструкцији поступка

Н. Б.

23. 02. 2021. у 20:00

ДЕМОНСТРАТИВНО НАПУСТИО СУДНИЦУ: Осуђени Симоновић и његови браниоци нису хтели да слушају образложење судије о њиховој опструкцији поступка

Драгољуб Симоновић / Фото П. Милошевић

ПРЕД Другим основним судом у Београду у уторак је првостепеном пресудом на четири године и три месеца затвора осуђен Драгољуб Симоновић, некадашњи председник општине Гроцка, због подстрекавања на паљење имовине Милана Јовановића, новинара "Жиг инфа", у ноћи између 11. и 12. децембра 2018. године.

Пожар је захватио гаражу и део куће, причињена је материјална штета, од 4,1 милион динара, а на срећу Јовановић и његова супруга, који су у том моменту спавали, нису повређени.

Истом пресудом, такође на четири године и три месеца затвора, осуђен је Александар Маринковић, који је у бекству, оптужен да је бацио Молотовљев коктел у гаражу Јовановићеве куће. Три месеца мање "зарадио" је Владимир Михаиловић, који је, како је утврђено, као посредник пронашао ко ће починити дело на штету Јовановићеве имовине.

Судија Спасо Жугић је, усмено образлажући првостепену одлуку, навео да је доказано да је Симоновић подстрекао Михаиловића да пронађе некога ко би запалио аутомобил једној особи, не наводећи њено име, јер је на порталу "Жиг инфо" у негативном контексту коментарисала његов рад. Судија је казао да је од почетка започињања поступка доживљавао опструкције од стране одбране. Док је то говорио, Симоновић, његови адвокати, као и људи који су дошли са њим као подршка, напустили су судницу у знак протеста. Уследио је "ироничан аплауз" из дела публике који је дошао са Јовановићем.

- У пресуди не спомињем да је Јовановић новинар, ја не знам да ли он то јесте, јер то није од значаја за поступак - рекао је судија. - Њему није запаљена јахта, викендица, већ кућа, угрожено му је људско право на дом. Само тај критеријум треба да се сматра тешким делом.

ЗАДОВОЉАН ПРЕСУДОМ

ИЗРЕЧЕНА казна је "весник слободе медија у Србији". Прихватам да будем жртва, ако то помаже млађим колегама да раде и даље часно, у бољим условима и без стрепње. Казна одговара, али видећемо да ли ће бити и потврђена - изјавио је након изласка из суднице Милан Јовановић.

Милан Јовановић / Фото П. Милошевић

Заменик тужиоца Предраг Миловановић је казао да није задовољан висином казне, због чега ће Апелационом суду уложити жалбу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)