ПРЕСУДУ ЗА "ИНДЕКС" ПИШУ ВЕЋ 15 МЕСЕЦИ: Осуђенима за корупцију на Правном факултету у Крагујевцу одлука о казни још није уручена

Ј. ИЛИЋ

19. 02. 2021. у 09:46

ИАКО је Виши суд у Смедереву, после 11 година суђења оптуженима за корупцију на Правном факултету у Крагујевцу, изрекао првостепену пресуду пре петнаест месеци, писмени отправак пресуде још није сачињен и уручен странкама у поступку.

ПРЕСУДУ ЗА ИНДЕКС ПИШУ ВЕЋ 15 МЕСЕЦИ: Осуђенима за корупцију на Правном факултету у Крагујевцу одлука о казни још није уручена

Правни факултет у Крагујевцу

Објашњење надлежних за ово је "сложеност маратонског поступка", у ком су актери афере "Индекс", међу којима је дванаесторо универзитетских професора, осуђени на укупно 61 годину затвора.

- Тачно је да пресуда у овом предмету још није достављена странкама у поступку - потврђује Слађана Бојковић, председница Вишег суда у Смедереву и председница већа које је судило професорима. - Њен нацрт је израђен, и у току је детаљна и свеобухватна контрола онога што је написано у образложењу пресуде. Управо то је од битног значаја за јасноћу пресуде и коначне закључке који треба да буду смислени и написани на начин који не оставља било какве недоумице о оцени доказа и ономе што је суд током поступка утврдио, а што је у крајњем исходу било од утицаја приликом њеног изрицања.

Рок за израду пресуде је 15 дана, а то што у протеклих 15 месеци то није учињено, није кршење закона јер, како судија Бојковић напомиње, Законом о кривичном поступку дата је могућност продужења рока у нарочито сложеним предметима.

- Због броја оптужених, којима је поступак окончан (20), затим кривичних дела која су обухваћена оптужним актом (65), које свако за себе изискује образлагање као да је реч о појединачној пресуди, али и обимности чињеничне грађе, јер само спис са главног претреса има око 6.000 страница, кривични поступак је свакако комплекснији и обимнији. Због тога је рок за израду пресуде морао да буде знатно дужи - истиче судија Бојковић.

ЗАБРАНА РАДА ЈОШ СЛОВО НА ПАПИРУ

ПРОФЕСОРКА и бивша помоћница министра просвете Емилија Станковић неправоснажно је осуђена на пет година затвора, професори Драган Батавељић и Божин Влашаковић шест, односно четири године, актуелни продекан за наставу Срђан Ђорђевић на три године затвора, колико су добили и професори Ненад Ђурђевић и Милена Петровић. Појединим професорима првостепеном пресудом је забрањено обављање професије у трајању од две односно пет година.

Не треба заборавити, каже она, на специфичне услове рада током ванредног стања, а посебно осетљивост посла, јер од квалитета пресуде, а не само доказа, зависи коначан исход поступка.

Судија Бојковић тврди да нема бојазни од застаревања због чега је многи критикују. За кривичо дело примање мита, за које је запрећена казна од две до дванаест година, апсолутна застарелост наступа тек протоком рока од 30 година од извршења дела.

- Тако да се то, имајући у виду период обухваћен оптужним актом, не може догодити у овом десетлећу - каже судија.

Засад није извесно када ће пресуда бити уручена странкама у поступку. Када је буду примили, имаће рок од 15 дана за жалбе, о којима ће се одлучивати Апелациони суд у Београду.

Иначе, судски поступак окончан је децембра 2019. године. Највише казне добили су некадашњи декан крагујевачког Правног факултета Свето Пурић, који је првостепеном одлуком осуђен на осам година и професорка Драгана Петровић, која је осуђена на седам година затвора. Међу преосталих десеторо професора неправоснажно осуђених за примање мита, четворица су актуелни редовни професори Правног факултета.

ЗА ПОЛОВИНУ ПОСТУПАК ОБУСТАВЉЕН

АФЕРА "Индекс" избила је 2007. године. На првој оптужници нашло се 37 оптужених, а другом оптужницом обухваћено је 49 особа, пре свега оних који су давали мито. Оптужнице су спојене за 89 оптужених за 122 кривична дела и 250 радњи. Суђење је почело септембра 2009. године, а два пута је кретало из почетка. За готово половину оптужених за давање мита и злоупотребу службеног положаја поступак је обустављен због застарелости.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)