ДА ЛИ ЈЕ И ОН ЖРТВА БЕЛИВУКОВЕ ЕКИПЕ? Мајка Александра Халабрина - Живела сам за њега, сада живим за то да сазнам ко га је убио (ФОТО+ВИДЕО)

Novosti online

10. 02. 2021. у 08:00

- УСКОРО ће годину дана откако је мој син нађен мртав, закопан у околини Сопота, а није пронађен ниједан траг и нико не зна шта се догодило. Све што слушамо и гледамо о великом хапшењу групе Веље Невоље личи на оно што се догодило мом сину. И он је намамљен на састанак, тело је пронађено закопано, а причало се и да је убијен у некој викендици...

ДА ЛИ ЈЕ И ОН ЖРТВА БЕЛИВУКОВЕ ЕКИПЕ? Мајка Александра Халабрина - Живела сам за њега, сада живим за то да сазнам ко га је убио (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Архива "Новости" и Регистар несталих

Овим речима своју болну исповест почиње Мара Халабрин, мајка Александра Халабрина (25) чије је тело почетком прошле године, након вишедневне потраге породице, случајно пронашао мештанин код села Парцане у околини Сопота.

Халабрин је младић из Алибунара, места у близини Панчева које је било једна од база Веље Невоље, а који се дружио са неколико познатих навијача. Кобног дана, 20. марта прошле године, кренуо је на састанак са пријатељем Владимиром К. на Бањици. Телефон му је убрзо постао недоступан, а кући се није вратио... Забринута породица је његов нестанак пријавила полицији.

Скоро два месеца касније, 16. маја, пси једног мештанина Парцана пронашли су свеже ископану земљу на једној парцели, а када је човек пришао да види о чему се ради, остао је у шоку - у плитко ископаној рупи налазио се тело младића. Одмах је позвао полицију, али су питања како је Александрово тело завршило у околини Сопота, ко га је убио и због чега, до данас остала без одговора.

- У недељу сам отишла на Бањицу, да обиђем место на ком је виђен последњи пут. Видела сам да у близини има једна продавница, а на њој и сигурносне камере... Вратила сам се у нашу полицију и питала их да ли су прегледали снимке са камера, а они су ме питали да ли сам ја то тражила. Остала сам у шоку - прича нам несрећна жена, додајући да је у међувремену сазнала да је полиција седам дана након пријаве нестанка могла да лоцира телефон, али сумња да то никада није учињено.

ВЕЗА СА АЛИБЕГОМ И ЛАЗАРЕМ ВУКИЋЕВИЋЕМ

Када је прошле године некадашњи вођа Партизанове групе "Забрањени" Ненад Алајбеговић звани Алибег упуцан у Улици народних хероија на Новом Београду, медији су извештавали да је био са пријатељем, а тај пријатељ управо је Александар Халабрин, који га је тако рањеног довезао до Ургентног центра.

Поједини београдски медији писали су да је Александар Халабрин био повезан и са Лазарем Вукићевићем, који се, како је начелник Управе криминалистичке полиције Богдан Пушић казао, налази на списку особа за чији се нестанак сумњичи Беливукова група.

Случај убијеног Халабрина поново се актуелизовао хапшењем Вељка Беливука званог Веља Невоља и припадника његове групе. Полиција је почела да сакупља делове "мозаика" како би створила јасну слику о томе како је група функционисала, а информације које свакодневно сазнајемо, шокирају због своје монструозности.

Фото Д. Миловановић

Модус операнди Беливукове групе, када је реч о убиствима, био је да жртву намаме на састанак са њој познатом особом, а затим би је стављали у аутомобил и одвозили у неку од викендица на ободу града, којих је полиција пронашла неколико. Једна од њих налази се у непосредној близини места на ком је пронађено Халабриново тело.

- Сећам се првих дана док смо још добијали информације са разних страна, до мене је дошао податак да је Александар убијен у некој викендици. После тога ми више нико није спомињао ту викендицу... - објашњава нам Мара Халабрин.

Полиција је, подсећања ради, протеклих дана претресом различитих Беливукових викендица пронашла различите трагове попут крви, трагове паљења на земљи, хемијска средства за дезинфекцију и чишћење. Тако је једна од теза да је Беливук своје жртве доводио у викендице где их је са сарадницима мучио и убијао, а затим њихове тела палио, утапао у киселину и закопавао. У понедељак и уторак на депонији у Врчину пронађене су кости за које се сумња да припадају некој од Беливукових жртви. Кости су послате на анализу како би било потврђено да ли су људске и чије су.

"ЖИВЕЛА САМ ЗА ЊЕГА, А САДА ЖИВИМ ЗА ТО ДА САЗНАМ КО ГА ЈЕ УБИО"

Фото: Регистар несталих Србије

Мајка Александра Халабрина каже да неће одустати док не сазна ко је убио њеног сина јединца и због чега.

- Имала сам само њега једног, живела сам за њега, радила, мучила се... Не можете да замислите како је то када вам дете донесу у џаку. Верујем да је мој син типован, да су му се ти људи приближавали месецима да би стекли његово поверење. Шта год да је радио, он је мој син - једва изговара Мара, објашњавајући да је Александар пре две године дошао из Словачке, да је похађао вишу школу у Земуну и тренирао бокс и да верује да га је то сумњиво друштво у које је упао, врбовало дуже време.

Сматрајући да полиција није урадила свој посао након што је пријавила нестанак сина 20. марта, па ни то да је уопште сачињен записник о његовом нестанку, Мара Халабрин покушава од надлежних да добије било какву информацију.

- Често одлазим у полицију, куцам на сва врата на која могу. Мислим да су могли да узму снимке са камера, да су могли да провере последњу локацију његовог телефона. Прво су говорили да је истрага у току и да ништа не знају, а сада да је прошло доста времена. Чини ми се као да пребацују одговорност једни на друге, из одељења на одељење - каже Мара.

НОВИНАРИ ПРОНАШЛИ САТ, ТЕТКА ПАСОШ И НОВАЦ

Све ове сумње Маре Халабрин почеле су да се рађају још у првим данима када је Халабрин пронађен. Најпре јер је на месту где је пронађено тело, касније пронађен сат, за који Александрова мајка тврди да није његов и да су га пронашли новинари који су дошли да извештавају тог дана.

- Тај сат је био поломљен, али није био стар и није изгледало као да је ту дуже време. И то смо дали полицији али сваки пут када бих питала о том сату, они би избегли одговор. И генерално, на свако наше питање одговарају исто: да је истрага у току, да не могу да нам дају информације како је не би угрозили - казала је раније за "Блиц" Мара Халабрин.

Три недеље по проналаску Халабриновог тела, Александрова тетка је отишла у околину Сопота да обиђе место на ком је нађен и да се захвали човеку који га је пронашао.

Фото: З. Ускоковић

Место где је пронађено тело

- Са супругом је отишла у Сопот како би пронашли тог човека и захвалили му се и да би оставила цвеће на месту где је Александар био закопан. Летимичним погледом по том месту угледала је пасош и новчић на коме су били трагови крви и одмах позвала полицију. Форензичар је дошао и однео те предмете у полицију - испричала је раније Мара.

- Како је могуће да нико од полицајаца није то видео? Како је могуће ако нам је речено да их је стотину било на лицу места тог дана? Да су прекопали ту земљу, да су само мало боље погледали, сигурно да би их и они пронашли. Али, изгледа да полицајци који су тог дана били на увиђају нису добро одрадили свој посао, а можда би убица мог сина до сада био пронађен - прича нам разочарана мајка, додајући да су такви попусти недопустиви.

Фото: Архива "Новости"

Бака Мара га је последња видела живог

СУМЊИВ СМС ОД НАВИЈАЧА

МАЈКА убијеног младића открила нам је да и је на Александров телефон, дан пред састанка на Бањици, стигла порука са телефона В. К, младића који га је последњи видео.

- У тој поруци, која се сасвим сигурно односила на Александра, писало је: "Доћи ће, није могао данас, доћи ће сутра". Сутрадан је и отишао и никада га више нисмо видели - каже Мара.

Иначе, В. К. је припадник једне београдске навијачке групе, а полицији је познат и његов брат. После Александровог убиства је био и ухапшен на Вождовцу, због недозвољеног ношења оружја и пошто је осуђен пуштен је са наногицом. Александрова мајка је желела да зна да ли је В. К. открио полицији било какву информацију о Александру, али јој је речено да није.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)