ОПАСНИЈИ ОД "ЗЕМУНСКОГ КЛАНА": Како је оперисала Вељина "војска смрти" - сви детаљи о "палим" криминалцима

Екипа "Новости"

07. 02. 2021. у 10:28

НИСАМ крив, не признајем ниједно дело које ми се ставља на терет. Не желим да износим одбрану, бранићу се ћутањем.

ОПАСНИЈИ ОД ЗЕМУНСКОГ КЛАНА: Како је оперисала Вељина војска смрти - сви детаљи о палим криминалцима

FOTO: Ata images

Ово је на саслушању у Тужилаштву за организовани криминал изјавио Вељко Беливук, познатији као Веља Невоља, осумњичен да је са Марком Миљковићем, али и са још неколико припадника своје, како се наводи, криминалне групе, починио три тешка убиства.

Реч је, како сазнајемо, о ликвидацијама Горана Величковића Гоксија, Милана Љепоје и Здравка Радојевића. Уколико се докажу тврдње Тужилаштва, осумњичени за тешка убиства би могли да остатак живота проведу иза решетака!

Беливук и Миљковић, са још 20 особа, осумњичени су и за удруживање ради вршења кривичних дела, као и за неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога.

Двојици осумњичених, В. Г. и Ж. К., на терет се ставља недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Беливук и остали су у зграду Специјалног суда у Београду доведени у петак око 22 сата.

Недуго затим кренуло је и испитивање, које је трајало готово до јутра, али су сви, како сазнајемо, одлучили да не износе одбрану. Они су, према информацијама које смо добили, претходно негирали да имају било какве везе са оним за шта их тужилаштво терети. Судија за претходни поступак је Беливуку, Миљковићу и за још 18 осумњичених одредио притвор до 30 дана, а за још две особе, до закључења овог броја, истражни органи су трагали.

Оваква одлука уследила је због опасности од бекства, опасности да би боравком на слободи могли да униште или сакрију доказе, али и због узнемирења јавности.

Бранилац Вељка Беливука, адвокат Дејан Лазаревић јуче је за "Новости" рекао да се по његовом савету Беливук бранио ћутањем:

- Чекамо да видимо даље шта ће се дешавати у истрази, да ли постоји било који доказ, јер засад ниједан доказ није достављен. Засад не намеравамо да уложимо жалбу на одлуку о притвору.

ЗЛОНАМЕРНЕ ПАРАЛЕЛЕ

ГОВОРЕЋИ о прислушкивању председника Александра Вучића, Вулин је рекао да се одвојено воде поступци за прислушкивање када је у питању породица председника и случај ове криминалне групе и да они нису повезани.

- Злонамерно се праве вештачке паралеле - рекао је Вулин додајући и да се у случају "Јовањице" ништа не крије и да ће се инсистирати на томе да се сва дела расветле.

Интересантно је да, како смо сазнали, Тужилаштво није дозволило да један адвокат брани неколико осумњичених, како је у првом моменту било планирано. Пре саслушања им је речено да уколико не буду то прихватили, појединима ће бити додељени браниоци по службеној дужности. Након што је окончано саслушање, према информацијама које смо добили, адвокати су поднели приговор на све оно што се наводи у кривичној пријави, која наводно, није јасно прецизирана.

Снајпером вребали и Вучића

МИНИСТАР полиције је указао и да су хапшењем ове групе уклоњени извршиоци, али не и они који стоје иза њих, а на питање да ли је подигнут ниво заштите председника Вучића и тужиоца рекао да на то не може да одговори. Он је потврдио да је у једном од станова Беливукових сарадника пронађен снајпер са пригушивачем.

Фото Танјуг

- Дрогу смо нашли свуда, у скоро сваком стану. Дрога, оружје, новац. Оно што нисмо очекивали јесте проналазак снајпера са пригушивачем. То не служи за обрачун мафијаша. Снајпери се користе за ликвидације, оних који могу да вам доста науде, који имају велику политичку важност. Да ли су могли да ликвидирају мене? Могли су. Да ли би то решило њихове проблеме? Не би. Једини човек чијом би се ликвидацијом обуставила организована борба против мафије, чије би убиство паралисало читаву државу и увело је у тешку политичку нестабилност био би Александар Вучић - поручио је Вулин, додавши да је седница Савета националне безбедности заказана за сутра.

Нагласио је и да ће истрага утврдити с којом намером је поседован и за шта је коришћен снајпер са пригушивачем и већом количином муниције, али да је према његовој оцени био припреман за убиство човека који је објавио рат мафији.

Министар полиције Александар Вулин јуче је, коментаришући хапшења и покретање истраге против Беливука и осталих, рекао је да она добро напредује и да доказа има много.

- Ово не може да стане. Видели сте државу на делу и ништа не може да заустави истрагу ових размера ни борбу против организованог криминала - рекао је Вулин гостујући на ТВ Прва.

МУЊЕВИТО Припадници Жандармерије у викенд-насељу Бећарево брдо у Ритопеку јуче су открили многобројне доказе, који су послати на вештачење, како би се утврдило постоје ли неки биолошки трагови и ДНК, Фото Д. Миловановић

Фото Д. Миловановић

Министар је истакао и да је тужилац за организовани криминал Младен Ненадић показао изузетну храброст да се супротстави криминалцима и да МУП и БИА без таквих људи не би могли да постигну ништа. Указао је и да је у акцији показано државно јединство.

- Ненадић ће инсистирати на томе да се расветли све до краја - навео је Вулин.

- Група Беливука најопаснија је још од "земунског клана", сада је разбијена и тек ће се видети како су и шта радили.

Први ударац мафији

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је да је акција МУП и БИА, у којој је ухапшено скоро 20 особа организоване криминалне групе, први и највећи удар мафији:

- Ту није крај, већ се истрага и акције настављају.

Вулин је истакао да су припадници ове групе вршили најтежа кривична дела, да ће сада бити расветљени многи нестанци и да ће се можда констатовати да је реч о убиствима.

Навео је да је полиција у ноћи када је група ухапшена упала на 30 локација и да је нађено много доказа и за најтежа кривична дела, додајући да не може да износи све податке из истраге.

БЕЗ СУКОБА СА СПОРТСКИМ ДРУШТВИМА

ПОВОДОМ хапшења једног осумњиченог који је у том тренутку био у друштву државног секретара Већа тужилаца Томе Зорића, али и Милице Љубичић, заменице Другог основног јавног тужиоца, Вулин је рекао да би сви требало да кажу какве су контакте имали и под којим околностима.

Министар полиције је додао и да су сви челници Партизана испитани као грађани, и да полиција са Партизаном, како је нагласио, нема сукоба, нити са спортским друштвима, већ "криминалном бандом која је користила навијаче за покриће".

- Ово су криминалци које ћемо памтити по незабележеној суровости, по начину на који су вршили кривична дела - истакао је Вулин и додао да је група Беливука мучила људе и да су уживали у патњи коју су наносили, плански и организовано.

ИСТРАГА саслушање у Специјалном суду трајало целе ноћи између петка и суботе, Фото М. Анђела

Одговарајући на питање да ли је постојао страх да ће информације о акцији процурети, Вулин је рекао да је постојао ризик, али да је акција изведена професионално:

- Били смо спремни да реагујемо у сваком тренутку, акција није компромитована и то говори о озбиљности МУП и БИА.

Прикупљајући доказе против Беливука и осталих осумњичених, истражни органи дошли су и до "мале Шилерове". Наиме, како "Новости" сазнају у Секретаријату за инспекцијске послове Града Београда, градски грађевински инспектор је још крајем августа прошле године, издао решење о забрани радова и рушењу нелегалног објекта на адреси Козарчева 4 на Звездари. Иако се као инвеститори помињу С. Ђ. и Б. Ђ., прави "газда" велелепног здања које се зида је заправо Вељко Беливук.

БАХАТОСТ Беливуков дворац у београдској Козарчевој  улици, Фото Ж. Кнежевић

Они су, у протеклом периоду, избегавали да приме решење о извршењу, које је и даље "на достави". И поред тога што је грађевинска инспекција, у више наврата, оградила тракама градилиште и наложила хитну забрану радова и рушење у року од седам дана, инвеститори су наставили да граде.

Како сазнајемо, Секретаријат за инспекцијске послове је поднео и кривичне пријаве.

Процедура налаже да, уколико инвеститор одбија да прими решење грађевинске инспекције, оно се ставља на огласну таблу, чиме се сматра да су "градитељи" обавештени иако га нису лично преузели. То значи да би у наредних месец дана могло да буде донето решење о рушењу обејкта.

У решењу грађевинског инспектора налаже се инвеститору да одмах обустави радове и да сруши објекат у Козарчевој 4, који се састоји из приземља и првог спрата на правоугаоној основи димензија 18 пута 12 метара.

ЛИСИЦЕ део Беливукове групе уочи привођења код тужиоца, Фото МУП

У међувремену, истражни органи дошли су и до многобројних кућа и викендица, за које се сумња да су их користили Беливук и његови пајтоси. Једна од њих је у викенд-насељу Бећарево брдо у Ритопеку. Ова двоспратница је јуче, као и претходна два дана, под опсадом припадника Жандармерије и полиције, који у њој обављају увиђај.

Како незванично сазнајемо, реч је о објекту који припада једном од најближих Беливукових сарадника. Наводно, овде су доводили своје жртве како би их мучили. Током увиђаја, према информацијама које имамо, пронађена су метална бурад у којима је свашта спаљивано. Откривени су бројни докази, који су послати на вештачење и сада се чекају налази, како би се утврдило постоје ли евентуално неки биолошки трагови и ДНК.

Полиција је пре два дана претресала и две куће у Врчину. Према незваничним информацијама, пронађени су одређени докази, као и трагови спаљивања, вероватно је реч о уклањању трагова. Поред тога, откривени су и одређени биолошки трагови, а утврђује се да ли је реч о крви.

ЧИЊЕНИЦЕ

ПОШАО ПО АУТО
ПА "НЕСТАО"

МИЛАН Љепоја из Ниша познат је као припадник "Пинк пантера" и актер спектакуларне пљачке у Дубаију. Сваки траг му се изгубио почетком децембра прошле године када је, како је рекао супрузи, кренуо у Београд да купи аутомобил. Код куће је оставио мобилни телефон, позвао је такси и отишао у непознатом правцу.

Фото МУП

Кући се више није вратио. Његова породица убрзо је почела да сумња да је он убијен.

ОДБИО ДА ГА
РЕКЕТИРАЈУ

ЗДРАВКО Радојевић, навијач Црвене звезде, отет је прошле године у београдском насељу Котеж, а затим је, како се сумња, убијен.

Наводно, све ово урађено је пошто је одбио да плаћа рекет Беливуку и екипи, а био је у послу са кокаином.

МИСТЕРИЈА ИЗ
ВИШЕГРАДСКЕ

У АВГУСТУ прошле године полицијској управи града Београда пријављен је нестанак Горана Величковића Гоксија (33), вође навијачке групе Партизана окупљене под заставом "Партизановци". Његов нестанак пријавила је супруга, која га је и последња видела у Вишеградској улици, у самом центру Београда у поподневним часовима.

Фото Приватна архива

Величковић је још одраније познат јавности као вођа навијача Партизана који се заједно са Милошем Радосављевићем Кимијем повукао са јужне трибине и основао нову навијачку групу, која се у међувремену повукла са источне стране стадиона Партизана и своје деловање привремено обуставила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)