УХАПШЕНА ОРГАНИЗОВАНА КРИМИНАЛНА ГРУПА: Због утаје пореза и прања новца иза решетака осам особа

Н. Б.

25. 01. 2021. у 10:53

ПO налогу Тужилаштва за организовани криминал, полиција је данас у Београду ухапсила осам лица, због постојања сумње да су извршили кривична дела: удруживање ради вршења кривичних дела, прање новца и пореска утаја.

УХАПШЕНА ОРГАНИЗОВАНА КРИМИНАЛНА ГРУПА: Због утаје пореза и прања новца иза решетака осам особа

Илустрација/Фото: И. Митић

По налогу Тужилаштва за организовани криминал након вишемесечног предистражног поступка данас су полицијски службеници Министарства унутрашњих послова, Дирекције полиције, Управе криминалистичке полиције и Одељења за борбу против корупције, а у сарадњи са Министарством финансија, Пореском управом, Сектором Пореске полиције Регионалног центра Београд, Одсека Београд, лишили слободе осам лица: С.З., С.М., М.М., Б.Д., Р.Р., М.Г., М.П. и Г.С.

Наиме, постоје основи сумње да су ова лица од марта 2019. до јуна 2020. године као организована криминална група деловала на територији Републике  Србије са циљем да се врше кривична дела прање новца и пореска утаја.


Ова организована криминална група је створила план деловања да се из привредних друштава под контролом  С.З.  извуку готовинска новчана средства тако што ће се као наводни добављачи ових привредних друштава приказивати привредна друштва под контролом С.М., и припадника организоване криминалне групе на чије рачуне ће се по основу пословне документације неистините садржине о промету робе извршити уплате, а потом трансфери овог новца на рачуне физичких лица – припадника организоване криминалне групе који новац ће се након подизања и задржавања провизије за организовану криминалну групу у износу  не мањем од осам одсто  од укупно уплаћеног новца у готовини вратити С.З..

Истовремено, на овај начин и у истом временском периоду су оштетили буџет Републике Србије за утају пореза на ПДВ и порез на добит правних лица.  

 
Претреси су у току.

Осумњиченима је одређено полицијско задржавање и они ће уз кривичну пријаву бити спроведени у Тужилаштво за организовани криминал.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)