БОЛНА СЕЋАЊА ИЗ ШКОЛЕ УЖАСА: После оптужби на рачун Мике Алексића, хоће ли се створити подозрење и према другим приватним курсевима

С. Ј. МАТИЋ - В. СТРУГАР

21. 01. 2021. у 21:48

ГЛУМИЦА Ива Илинчић у четвртак је у Вишем јавном тужилаштву у Београду више од четири сата детаљно описивала кроз шта је све пролазила у време док је похађала школу глуме Мирослава Мике Алексића, кога оптужује да ју је сексуално узнемиравао пре неколико година.

БОЛНА СЕЋАЊА ИЗ ШКОЛЕ УЖАСА: После оптужби на рачун Мике Алексића, хоће ли се створити подозрење и према другим приватним курсевима

Мирослав Мика Алексић

Уз колегиницу Милену Радуловић, она је један од девојака које су решиле да проговоре о свему што их је снашло од стране професора, кога је полиција, због озбиљних оптужби са којима се суочио, ухапсила пре седам дана.

У тужилаштво је са ћерком Ивом дошао и њен отац Срђан Илинчић, адвокат, али он није присуствовао давању изјаве.

- Дошао сам као њена подршка, а не адвокат и у овој ситуацији сам мало више отац, а мање адвокат - рекао је Илинчић.

По завршетку саслушања Ива је из Палате правде изашла у загрљају оца, који је новинарима кратко рекао да његова ћерка сад неће давати никакве изјаве, већ да ће то учинити адвокати.

- Није згодно да после четири сата присећања свега мучног одмах чим изађе да изјаву о томе - рекао је њен заступник Југослав Тинтор. - Верујем да ће Ива наћи тренутак да се обрати. Није јој лако. Терет који носи није лак.

Тинтор је казао да је Ива прецизно описала све чега се сећа и да је њен исказ сада фиксиран и представља доказ по којем ће се даље поступати.

- Ово је предмет после ког у нашем друштву више неће бити исто - казао је Тинтор. - Шаље се јака порука да се и друге девојке и жене охрабре и пријаве свако злостављање, не само у овом предмету.

Ива Илинчић пријавила је Мику Алексића за континуирано сексуално узнемиравање које је трајало од њене 17. године, па док није изашла из школе.

После свега што се наводно догодило у школи "Ствар срца", поставља се питање да ли "случај Алексић" може утицати на подозрење према свим приватним школама (не само глуме него и спорта, и других активности).

Дарјан Михајловић, редитељ и педагог у Омладинском позоришту "Дадов", каже:

- У "Дадову" родитељи имају пуни увид у начин рада, часови су отворени и јавни. Полазници имају више предавача и нема ничег скривеног и тајног. Инсистира се на томе да родитељи имај увид и да долазе на јавне часове. Такође, деца се не припремају за Академију већ за рад у омладинском позоришту, у коме раде са својим вршњацима.

Михајловић додаје и да примарни мотив није глума на филму и телевизији: акценат је на племенитом духу, упознавању позоришта и уметности.

- Није циљ постати славан глумац него заволети позориште кроз игру и едукацију, мада су неки од највећих глумаца прошли кроз "Дадов". Њихова имена поносно стоје на зидовима позоришта, али и они који нису постали глумци и даље носе дух "Дадова" и љубав према позоришту. Оно што мене радује као педагога и родитеља је што кад год завршимо час, деца хрле насмејана родитељима да им препричају шта су радили. Ко год се ту затекне, може то да посведочи, а ових дана након мучних сазнања, јављали су се бивши ученици да поделе са мном лепе успомене са часова у "Дадову". А тако је већ годинама.

НЕЛА МИХАЈЛОВИЋ: СУД ДА РАДИ СВОЈ ПОСАО

- Наравно, подршка колегиницама. Јако је важно што се проговорило на ту тему. Али, требало би мало да се смире страсти, да се пусти тужилаштву и суду да раде свој посао. И да га ураде брзо и ефикасно, да се докаже или не докаже кривица. Да се пусте стручни људи који раде на том случају. Свакако, не можемо кроз призму тог догађаја посматрати сваку школу глуме, од факултета до приватних школа. Страшно је и да се баца љага на читаву професију, на ФДУ који је однеговао толике генерација и где раде многи часни људи - каже Нела Михајловић, првакиња Народног позоришта и један од предавача школе глуме, филмске и позоришне режије "Први кораци".

РАДНА ГРУПА ПРОТИВ НАСИЉА

ФАКУЛТЕТ драмских уметности у Београду покренуо је платформу "ФДУ - Против насиља" и оформио радну групу са намером да се активно бави превенцијом и спречавањем сваке врсте злостављања и злоупотребе.

- Позивамо све студенткиње и студенте, уколико су имали било какво лоше искуство које указује на насилничко понашање или сматрају да је дошло до злоупотребе положаја, да нам се обрате и такво понашање пријаве. Обавезујемо се да ћемо потпуно поштовати принципе поверљивости, заштитити сваку студенткињу и студента и покренути мере којим се таква понашања обустављају, спречавају и санкционишу - наводи се у саопштењу ФДУ.

ТАЊА РАП: СМЕТАЛО МИ ЈЕ ВРЕЂАЊЕ

- Код Мирослава Алексића сам дошла у групу са тринаест година и нисам морала да полажем аудицију. Мени је његов метод био страшан, издржала сам можда годину, годину и по дана. Тада су са мном у групи били Милена и Вук Павловић, Милица Милша, Борис Миливојевић - прича, за "Новости", Тања Рап, данас портпарол "Мадленијанума". - Морам да кажем, никакву сексуалну непријатност нисам доживела, али ми је јако сметало његово вређање, то терање на умивање. Кад неко нешто каже што њему не одговара, не мора нужно да буде лаж, он каже: "Глупа си, иди умиј се". Од тога колико он сматра да си погрешио, умиваш се десет минута или пола сата. Сећам се и вређања... Једноставно, мени није одговарао његов метод рада. Отишла сам из групе и касније, после четири покушаја на одсеку глуме, на наговор моје дивне професорке Зоре Бокшан завршила позоришну и радио-продукцију на ФДУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)