ХАПШЕЊЕ САМО ПОЧЕТАК: Дан после привођења четири службенице у Сурдулици због наводних злоупотреба

Ј. С. - Ј. Ћ.

16. 01. 2021. у 07:15

ВИШЕ јавно тужилаштвпо у Нишу јуче је, после саслушања, затражило од надлежног суда да се за четири службенице Општине Сурдулица одреди мера забране прилажења, састајања и комуницирања са сведоцима који треба да буду испитани током истраге, која је против њих покренута због сумње да су извршиле кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком.

ХАПШЕЊЕ САМО ПОЧЕТАК: Дан после привођења четири службенице у Сурдулици због наводних злоупотреба

Фото архива

Хапшење више особа у Сурдулици, блиских актуелном министру Новици Тончеву, међу којима су и поједине начелнице ове општине, Данијела С., Слађана М. и Оливера В., као и координаторка пројекта ЕУ "Зелено погранично подручје - инвестиција у природу" Мирјана С., отворило је многа питања на југу Србије. Јер, како се спекулише, многи сматрају да је ово само почетак разоткривања бројних малверзација у локалној самоуправи.

Како је саопштено после привођења, сумња се да су током 2014. године, Мирјана С., као председник, а остале као као чланови комисије за јавну набавку ради реконструкције Информационог центра за заштиту животне средине на Власини, прихватиле понуду са највишом понуђеном ценом, а незаконито одбиле најповољнију понуду, због чега је фонду ЕУ враћен износ од 28.769 евра на терет буџета Општине Сурдулица.

ТОНЧЕВ: СВЕ РАЂЕНО ПО ЗАКОНУ

- Згрожен сам начином на који се поштени људи разапињу, иако нема доказа о било каквом кршењу закона. Застрашујуће је да се жене које одговорно раде свој посао хапсе као највећи криминалци. Постоје докази да је у "спорном случају" испоштована свака процедура, да је урађено све у складу са законом, а Министарство финансија и Европска комисија су одобрили тендерску документацију пројекта, након чега је објекат изграђен, а сви трошкови реконструкције одобрени - саопштио је јуче, између осталог, министар Новица Тончев.

Из локалне самоуправе су саопштили да је процедура имплементације пројекта у оквиру програма прекограничне сарадње Бугарска - Србија спроведена у складу са правилима и инструкцијама Канцеларије за придруживање ЕУ и Заједничког техничког секретаријата.

- Министарство финансија и Европска комисија одобрили су тендерску документацију пројеката 2014, након чега је и објекат изграђен, а сви трошкови реконструкције су одобрени.

Неколико година касније, назависни ревизор из Министарства за европске интеграције кажњава Општину Сурдулица са 47.079 евра сматрајући да је тендерска комисија требало да самостално утврди из биланса стања успеха извођача да је кредитно способан. Поменути понуђач, иако најјефтинији, није имао банкарске гаранције нити потврду банке да је кредитно способан што је био услов за учешће на тендеру, на шта се он касније није ни жалио - наводи се у саопштењу и прецизира да је реч о Планинском дому са осам апартмана, који је упркос свему данас у функцији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)