ЈОШ СЕ ПЛАШЕ ОСВЕТЕ ЗБОГ АРКАНОВЕ СМРТИ: Где су данас осуђени за троструко убиство у "Интерконтиненталу", 21 годину после масакра

З.УСКОКОВИЋ / В. МИТРИЋ

15. 01. 2021. у 07:52

ДАНАС се навршава 21 година од масакра у београдском "Интерконтиненталу". У холу, у то време једног од најлуксузнијих српских хотела, на самом почетку новог миленијума, остала су тела Жељка Ражнатовића Аркана (48), Миленка Мандића Манде (44) и Драгана Гарића (47).

ЈОШ СЕ ПЛАШЕ ОСВЕТЕ ЗБОГ АРКАНОВЕ СМРТИ: Где су данас осуђени за троструко убиство у Интерконтиненталу, 21 годину после масакра

Фото А. Станковић

Њихови џелати доживели су различите судбине. Тројица су убијена, четврти је у затвору, а пети чека одлуку суда у Јужноафричкој Републици да ли ће добити азил или ће бити изручен Србији!

Они, који су им помагали после злочина, одслужили су казне и посветили се мирнијем животу. Ипак, страх од освете никог није напустио ни више од две деценије касније!

Инспиратори до данас нису кажњени, нити су званично обелодањена њихова имена.

Злочин почињен 15. јануара 2000. године у 17 часова и пет минута, уздрмао је Србију, а уследила је лавина бруталних разрачунавања под маском "освете за команданта". Полиција је захваљујући низу срећних околности врло брзо ухапсила осумњичене, а као директни извршилац на 35 година затвора осуђен је Добросав Гаврић, који је тог крвавог поподнева и сам рањен. У жртве је пуцао с леђа, док су седели у сепареу, а њега је погодио Арканов телохранитељ док је бежао из хотела. У то време Гаврић, родом из села Трбушница код Лознице, имао је само 23 године и радио је у београдској полицији. У време злочина био је на боловању.

Гаврић је данас у екстрадиционом притвору у Кејптауну. У овом тренутку, према речима његовог адвоката Вељка Делибашића, воде се два правосудна поступка: по захтеву Србије за изручење, али и по његовом - да му се одобри азил. На одлуке се још чека. Упућени кажу да је Гаврић у ЈАР наставио да се бави криминалним пословима.

Као људи који су организовали злочин осуђени су Драган Николић Гаги и Милан Ђуричић Мики, обојица у полицији евидентирани као преступници. Добили су по 30 година робије.

Поред њих двојице, током истраге је утврђено да су у организацији учествовали и Зоран Ускоковић Сколе и Бранко Јевтовић Јорга, који се нису нашли на оптуженичкој клупи, а нису ни дочекали суђење, јер су их обојицу убили припадници "земунског клана" светећи Аркана.

У овом тренутку Николић је једини из целе "екипе смрти" који издржава казну. Он је у Забели код Пожаревца. Ђуричић, који је био у бекству, убијен је крајем априла 2018. године у Јужноафричкој Републици. Његова смрт није расветљена.

Као помагачи убицама после злочина, ухапшено је и осуђено шесторо људи. Дејан Питулић, такође бивши полицајац, према пресуди, рањеног Гаврића преузео је у Новом Београду и одвезао га у Лозницу, у приватну клинику. За то је осуђен на пет година затвора. После изласка са робије повукао се "у илегалу" и бави се приватним бизнисом.

Пегла преминуо у притвору

НАЈВЕЋУ помоћ полицији у првим данима после троструког убиства пружио је тада ухапшени Зоран Николић Пегла, који је испричао да је Гаврића "голфом" довезао до "Интерконтинентала" и да га је тамо чекао. После злочина, рањеног Гаврића је уз помоћ Милана Ђуричића и Драгана Николића, унео у њихов аутомобил, којим су га превезли до Бежанијске косе, где га је преузео Дејан Питулић. Захваљујући њему реконструисани су први сати злочина. Николић је преминуо у притвору, годину и по дана после масакра у "Интерконтиненталу". Према званичним информацијама прочитаним у суду - Николић је био тешко болестан.

Власник приватне ординације, који је први пружио помоћ рањенику из Београда, др Миломир Васиљевић, осуђен је на вишемесечну казну затвора. Крив је, како је утврдио суд, јер није обавестио полицију да је Питулић довезао особу рањену ватреним оружјем. Овај ортопед је, такође, издржао казну. Данас је у пензији.

Жељко Ражнатовић, Фото Танјуг

Лозничанин Вујадин Крстић је свог друга, рањеног Гаврића, од приватне ординације др Васиљевића пребацио у болницу и пријавио га под лажним именом. У затвору је провео четири и по године.

Крстићев и Гаврићев суграђанин, Стојан Ранковић звани Дивљак, иза решетака је провео три године. Он је, према пресуди, Ђуричићу и Николићу омогућио бекство и пребацивање на територију Босне и Херцеговине, односно у Републику Српску. По изласку из затвора једно време је провео у Русији, а потом се упустио у грађевинске послове. Лозничани који их познају кажу да је са Гаврићем прекинуо сваки контакт.

Лознички инспектор Ђорђе Грубачић због помагања у бекству Николићу и Ђуричићу, био је осуђен на пет и по година затвора. Добио је отказ у МУП Србије, данас живи повучено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)