НИКО НИЈЕ РЕАГОВАО НА ПРИЈАВЕ ДА ГАС ЦУРИ: Дан после експлозије у Ужицу, у коме су повређене четири особе, оштећени станари траже правду

Н. ЈАНКОВИЋ

06. 12. 2020. у 22:00

МУЧНО и суморно јутро освануло је у Ужицу, дан након што су после експлозије и пожара, четири особе повређене а два стана у Улици Милоша Обреновића - потпуно уништена.

НИКО НИЈЕ РЕАГОВАО НА ПРИЈАВЕ ДА ГАС ЦУРИ: Дан после експлозије у Ужицу, у коме су повређене четири особе, оштећени станари траже правду

Од силине удара избијени прозори / Фото Никола Јанковић

Најтеже повређена Драгана Ж. (44) пребачена је у Београд на даље лечење са опекотинама трећег степена, у стабилном је стању, а станари окупљени око згаришта тврде: живи смо само пуком срећом, опасност од цурења гаса пријављујемо надлежнима већ месец и по дана, али је неко проблем желео да заташка!

Експлозија у Крчагову открила је и једно кривично дело: мерно-регулационе станице које у Ужицу ексклузивно гради АД "Ужице-гас" - немају ни грађевинске, ни употребне дозволе!

- Пре око месец и по дана, гас је почео да се осећа у купатилима, у свим становима. Лично сам пријавила инспекцији и фирми АД "Ужице-гасу" које обавља гасификацију у Ужицу, да имамо проблем. Они су долазили, мерили су апаратом и показало се да гаса има, али су нас разуверавали, говорећи да опасности нема и да је реч о амонијаку или о некој киселини која је просута у канализацију. Била сам упорна, сваки дан сам их звала, из страха да ће се нешто лоше догодити - објашњава станарка зграде у насељу Крчагово. - Гас се осећао у свим купатилима, допирао је из канализационих цеви. Осећа се чак и напољу, у дворишту зграде, највише код једног шахта. Међутим, из АД "Ужице-гас" нису желели да искључе довод, уз коментар да је све у реду. Отишли су уз савет "да само мало отворимо прозоре да има одушка".

Исту тврдњу износе сви станари зграде. Старица из стана поред оног у коме је до експлозије дошло, каже да је стављала маску сваки пут када би улазила у купатило.

- Плашила сам се тровања или експлозије, толико јако се гас осећао. Туширала сам се код деце током последњих месец и по, од страха - додаје жена из зграде у Улици Милоша Обреновића.

У тренутку експлозије, у суботу, у 17.50, Драгана Ж. била је сама у стану.

- Живим у суседној згради, мој прозор гледа тачно на стан у коме се експлозија догодила. Удар је био застрашујући, њихов прозор се разбио а кроз окно је исте секунде избила ватра. Бетон, делови зидова и фасаде разлетели су се десетинама метара наоколо. Ватра је куљала кроз прозор и терасу, био сам сигуран да преживелих у том стану нема - говори комшија, над гомилом шута и гарежи. - Недуго затим, видео сам како жену из стана на сигурно износи њен комшија полицајац. Он је први ушао у стан.

Убрзо су у насеље Крчагово стигли ватрогасци и екипа Хитне помоћи. Евакуисали су укупно шесторо станара, а људе из поткровља, из стана који се налази изнад оног у коме је до експлозије дошло, извукли су напоље кроз прозор, па преко својих мердевина подигнутих уз фасаду.

Зграда у ужичкој Улици Милоша Обреновића / Фото Никола Јанковић

Док станари говоре, на лицу места појавио се тужилац, истрага је у току, а сва своја сазнања станари су испричали надлежнима.

За то време, власници два уништена стана, црна од гарежи, избацују пепео напоље. Међу њима је и Борко Ж., син тешко повређене Драгане.

- Мајка има опекотине по ногама и телу. Непосредно пре експлозије она је изашла да прошета пса, обавила је куповину. Експлозија се догодила минут након њеног уласка у стан, највероватније када је упалила светло. У стану немамо плинску боцу, мајка је непушач... И бојлер је остао нетакнут - објашњава Борко. - Пламен ју је захватио, она је истрчала на терасу, а затим је комшија притекао у помоћ. Док се ово не реши, боравићу у селу...

Док станари два стана траже смештај за период који треба некако преживети, трајаће истрага чији је циљ откривање криваца за несрећу која се пуком срећом завршила без људских жртава.

ТЕШКИ ПРОПУСТИ АД "УЖИЦЕ-ГАС"

У ЈКП "Градска топлана", "Новости" сазнају да прикључци и мерно-регулационе станице које у Ужицу гради једино АД "Ужице-гас" - немају грађевинску дозволу! Самим тим, немају ни употребну дозволу, а пуштене су у рад, што представља кривично дело.

- Делује немогуће и застрашујуће, али оваквих, дивљих МРС у власништву АД "Ужице-гас", у Ужицу има велики број: реч је о свих седам котларница конвертованих са чврстих горива на гас - објашњавају, за "Новости", одговорна лица у ЈКП "Градска топлана". - Без грађевинске и употребне дозволе су и мерне станице фирме "Сретен Гудурић", компаније "Први партизан", то су чак и мерно-регулационе станице за Прву основну школу, за основне школе "Слободан Секулић", "Нада Матић", "Пета основна школа"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

brat mića

07.12.2020. 00:59

то је последица одлуке град ужица да приватној фирми на име дугова уступи управљањем ,градњом и дистрибуцијом гаса

Nina

10.12.2020. 16:13

Nemam reci!Plin ne podnosim i plasim ga se!Kada neko menja plinsku bocu negde izlazim napolje.A ne daj boze da se meni osecao tako gas pa sve novinarske ekipe radio i tv stanice bih sazvala.Ne bih izasla iz opstine dok mi ne rese problem.Sramota!Dobro su i zivi ostali u kakvom stanju su im stanovi!I grad i tu firmu da tuze u za pretrpljen strah i stetu!Ej bre ljudi ukazivali na postojeci problem!Pride mi i dete ide u jednu od tih skola koja je presla na gas!I to cu kao roditelj traziti da se ispita!ps.Sta radite nesto sto ne znate!