ДЕТАЉИ СА СУЂЕЊА Катаринина бака повикала: „Срамота, ово је срамота”! Ово је била реакција Николе осуђеног за њену смрт

С. Ј. М.

03. 12. 2020. у 07:07

НИКОЛА Михаиловић (28) осуђен је јуче у Вишем суду у Београду првостепеном пресудом на четири године затвора због учешћа у саобраћајној несрећи на Ибарској магистрали, августа прошле године, у којој су погинули Катарина Иванковић (20), Александар Саватић (22), Ђорђе Белушевић (22) и Ђорђе Суботић (19).

ДЕТАЉИ СА СУЂЕЊА Катаринина бака повикала: „Срамота, ово је срамота”! Ово је била реакција Николе осуђеног за њену смрт

Фото Н. Скендерија/ приватна архива

Њему је изречена и мера од четири године забране вожње у периоду кад изађе из затвора.

Михаиловићу је јуче пуштен из Централног затвора у кућни притвор у Великим Црљенима уз електронски надзор, у којем ће бити до правоснажности пресуде.

Суд је утврдио да је крив јер је у стању тешке алкохолисаности и возећи најмање 117 километара на час довео у опасност животе више људи.

Тада је у судару аутомобила БМВ, којим је он управљао, и таксија "дачија" погинуло четворо младих, док су три особе теже повређене, а једна лакше.

КИВНИ НА САОБРАЋАЈНЕ ВЕШТАКЕ

МАРИЈА Саватић, мајка погинулог возача "дачије" Александра, револтирана је вештачењем:

- Не кажем да нема кривице и мог детета, али стручњаци Саобраћајног факултета нису ни отишли на терен, већ су вештачили снимак. Александар је пропустио једно возило и полако се укључио, али је овај дојурио невероватном брзином. Животи наше деце вреде по годину дана.

Никола Михаиловић, Фото приватна архива

 

Судија је навела да Михаиловић није спорио да је пио пре удеса и да је возио брзо.

Међутим, да му казна не буде строжа утицало је то и што су саобраћајни вештаци рекли да део одговорности за изазивање удеса сноси и Александар Саватић, возач "дачије", који се без заустављања укључио на магистралу.

- Раскрсница није имала знак "стоп", али је возач "дачије" морао да осмотри правац из којег је долазио БМВ - навела је у образложењу судија.

- Да је то учинио, уочио би светла БМВ-а. Тај његов пропуст је иницијални узрочник опасне ситуације.

Такође, окривљеном је у сусрет ишао аутомобил са упаљеним светлима, што га је спречило да раније види "дачију", али је и својом брзином допринео опасној ситуацији, јер да је возио 50 километара на час могао је избећи удес.

УНИШТИО НАМ ЖИВОТЕ

МАЈА Иванковић, мајка погинуле Катарине која је била у колима са Михаиловићем, плакала је у судници:

- Све нам је узео, уништио живот. Не само нама, већ свим овим породицама, а добио је четири године. Његов друг, који је тад возио иза њега, причао је после да се кретао 170 километара на час, а да испред уопште није видео Михаиловића, што значи да је овај возио 200. Тужићу Михаиловићеву адвокатицу, јер је рекла да му је Катарина била девојка. Она га је тад други пут у животу видела, а изашла је са њима на пиће, јер је звала другарица. Нису се забављали, Катарина је имала другог момка.

Као олакшавајуће околности Михаиловићу је узето, како је судија рекла, и искрено кајање и жаљење, што је млад човек и неосуђиван.

Родитељи погинулих били су разочарани изреченом казном. Бака погинуле Катарине Иванковић је излазећи из суднице узвикивала: "Срамота, ово је срамота, убицо, убио си Катарину!" Михаиловић је само спустио главу и испред стражара изјурио на друга врата суднице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)