СУЗЕ НА СУДУ, РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛИХ ШОКИРАНИ ПРЕСУДОМ: "Уништио нам је животе, све нам је узео, а добио је четири године"

С. Ј. М.

02. 12. 2020. у 16:56

НИКОЛА Михаиловић осуђен је у Вишем суду на четири године затвора због саобраћајне несреће, која се догодила у августу прошле године на Ибарској магистрали, а у којој су погинули Катарина Иванковић, Александар Саватић, Ђорђе Белушевић и Ђорђе Суботић. Њему је изречена и мера четири године забране вожње у периоду кад изађе из затвора.

СУЗЕ НА СУДУ, РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛИХ ШОКИРАНИ ПРЕСУДОМ: Уништио нам је животе, све нам је узео, а добио је четири године

Фото: С.Ј.М.

Михаиловићу је јуче укинит притвор и замењен кућним са наногвицом у којем ће бити у својој кући у Великим Црљенима све док га не позову на издржавање казне.

Суд је утврдио да је он крив што је у стању тешке алкохолисаности и возећи најмање 117 километара на час довео у опасност животе више људи. Тада је у судару "БМВ-а" који је возио и такси "дачије" погинуло четворо, троје је теже повређено и једно лакше.

УНИШТИО НАМ ЖИВОТЕ

МАЈКА погинуле Катарине Маја Иванковић била је прилично разочарана и плакала је у судници:

- Све нам је узео, уништи живот, не само нама већ свим овим породицама, а добио је четрири године. Његов друг који је тад возио иза њега, причао је после да је ишао 170 километара на час, а да испред уопште није видео Михаиловића, што значи да је овај возио 200 км/х. Тужићу Михаиловићеву адвокатицу, јер је рекла да му је Катарина била девојка. Она га је тад други пут у животу видела, а изашла је са њима на пиће, јер је звала другарица. Нису се забављали, Катарина је имала другог момка.

- Извршио је тешко дело против безбедности саобраћаја. Олако је држао да до тога неће доћи или да ће избећи последице - казала је судија. - Ово је био трагичан догађај, а суд је утврдио све чињенице и оне које отажавају, али и оне које иду у прилог оптуженом.

Судија је навела да Михаиловић није спорио да је пио пре удеса и да је возио брзо. Међутим, да му казна не буде строжа утицало је то и што су саобраћајни вештаци рекли да део одговорности за изазивање удеса сноси и Александар Саватић, возач "дачије" који се без заустављања укључио на магистралу.

- Раскрсница није имала знак "стоп", али је возач "дачије" морао да осмотри правац из којег је долазио "бмв" - навела је у образложењу судија. - Да је то учинио уочио би светла "бмв-а". Тај његов пропуст је иницијални узрочник опасне ситуације. Такође, окривљеном је у сусрет ишао аутомобил са упаљеним светлима, што га је спречило да раније види "дачију", али је и својом брзином допринео опасној ситуацији, јер да је возио 50 километара на час могао је избећи.

Као олакшавајуће околности Михаиловићу је узето, како је судија рекла и искрено кајање и жаљење, што је млад човек и неосуђиван.

ЖИВОТИ ВРЕДЕ ГОДИНУ ДАНА

МАРИЈА Саватић мајка погинулог возача "дачије" Александра револтирана је вештачењем:

- Нека се господи вештацима са Саобраћајног факултета све врати како су радили. Не кажем да нема кривице и мог детета, али они нису ни отишли на терен, већ су вештачили снимак. Александар је пропустио једно возило и полако се укључио, али је овај дојурио невероватном брзином. Животи наше деце вреде по годину дана.

Кад је завршено изрицање пресуде родитељи погинулих су били разочарани висином изречене казне. Бака погинуле Катарине Иванковић је излазећи из суднице узвикивала: "Срамота, ово је срамота, убицо, убио си Катарину!" Михаиловић је само спустио главу и испред стражара изјурио на друга врата суднице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)