САСЛУШАНИ СВИ СВЕДОЦИ: При крају суђење за крађу виолине Лајка Феликса, вредне четврт милиона евра

Љ. Прерадовић

21. 11. 2020. у 06:30

У ОСНОВНОМ суду у Бечеју суђење Предрагу Јовишићу (43) из Старе Пазове и Ненаду Симетићу (51) из Темерина, оптуженима за крађу скупоцене виолине музичком уметнику Лајку Феликсу, могло би да буде завршено до краја месеца.

САСЛУШАНИ СВИ СВЕДОЦИ: При крају суђење за крађу виолине Лајка Феликса, вредне четврт милиона евра

Фото приватна архива

Доказни поступак би требало да се оконча за неколико дана, после чега ће уследити доношење пресуде за крађу виолине из 1800. године, украдене лане 1. октобра у Бачком Петровом Селу.

На претходном рочишту у Основном суду у Бечеју, Ненаду Симетићу је притвор у којем се налази од 1. јануара ове године, замењен кућним притвором, док је одлучено да Јовишић и даље остане иза решетака.

У досадашњем поступку, који је почео у септембру, саслушани су сведоци, а претходно су двојица оптужених на припремном рочишту изјавили да нису учествовали у крађи скупоценог инструмента, док је тужилаштво поновило наводе из оптужнице.

ПРОЦЕЊЕНА НА 250.000 ЕВРА

ВРЛО квалитетна виолина из 1800. године израђена је у Кремони, а њена особеност се огледа и у томе што само 15 таквих постоји на свету. Иако се првобитно говорило да инструмент вреди пола милиона евра, вештачењем је процењено да кошта дупло мање, односно 250.000 евра.

Скупоцена виолина марке Domeniko Montano, коју је музички уметник изнајмио од једног колекционара из Беча да би на њему свирао, украдена је из његовог аутомобила, док је на празник Сви свети био на гробљу у Бачком Петровом Селу. Инструмент је пронађен неоштећен месец и по касније у Новим Бановцима. Оперативци новосадске криминалистичке полиције, заједно са колегама из Сремске Митровице, ухапсили су Симетића и Јовишића, док су његовом брату лисице на руке стављене 31. децембра 2019. године. Он је са тужилаштвом склопио споразум о признањи кривице, па му је изречена казна шест месеци кућног затвора због прикривања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)