НЕПРЕСУШНИ ИЗВОРИ ОРУЖЈА НА КОСОВУ: Како функицонишу сурови црногорски кланови

Novosti online

06. 11. 2020. у 18:30

КРИМИНАЛНИ обрачуни црногорских кланова шкаљарског и кавачког изискују озбиљну организацију набавке оружја и експлозива који се користе за ликвидације жртава. Оно што је посебно важно и једном и другом клану јесте да сакрије трагове одакле је оружје набављено, као и ко је посредник, а ко главни извор.

НЕПРЕСУШНИ ИЗВОРИ ОРУЖЈА НА КОСОВУ: Како функицонишу сурови црногорски кланови

Теодора Ћирић

Сумња се да црногорски криминалци набављају илегално оружје из "непресушних" извора, најчешће из Албаније, Србије и са Косова.

Истраживање о малокалибарском наоружању показује да су 2017. године Србија и Црна Гора, свака са по 39,1 комадом оружја на 100 становника, рангиране на трећем месту у свету и прве у Европи по броју оружја у цивилном поседу.

Ове податке обајавили су медији у Црној Гори позивајући се на статистику Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала, објављену 2. новембра, а на основу података објављених пре три године.

Медији у Подгорици напомињу да "конзервативне процене УН и Еуропола, као и регионалних експерата, више од три милиона комада незаконитог оружја налази се у шест земаља западног Балкана, укључујући и Хрватску". То је просек од 30, легално и илегално, комада оружја на 100 становника.

Статистика Глобалне иницијативе потврђује те процене. Наиме, државе западног Балкана предњаче по броју оружја у рукама грађана. Тако је Босна и Херцеговина на петом месту у Европи и девета у свету – 31,2 на 100 становника. Северна Македонија је седма у Европи и 13. у свету са 29,8 на 100 становника. Косово се налази на 11. месту у Европи са 23,9 комада на 100 становника и 16. у свету.

- Готово све врсте малокалибарског и војног оружја могу се набавити на западном Балкану и у Хрватској противтенковско оружје, експлозив, минобацачи, ручна ракета, ласери и лаки противавионски топови - наводи се у извештају Глобалне иницијативе.

Из глобалне иницијативе наводе да је недозвољено оружје на западном Балкану претња те да је југоисточна Европа преплављена оружјем, нарочито из наслеђа ратова у бившој Југославији.

Неке земље у региону и даље производе оружје па постоји забринутост да се оно, гранате и експлозиви са југоистока Европе користи за насиље банди, као и екстремиста и терориста.

Југоисточна Европа преплављена је заосталим оружјем из ратова у бившој Југославији, укључујући и оно увезено током деведесетих година, које је за собом оставила Југословенска национална армија и оно које се користило на Косову 1999. и у Северној Македонији 2001.

Медији у Црној Гори наводе да је у извештају константовано и да је Европска унија препознала проблем илегалног поседовања оружја на западном Балкану и укључена је у заједничке програме са регионалним владама. Француска и Немачка 2017. године покренуле су иницијативу за сузбијање кријумчарења ватреног оружја на западном Балкану, са акционим планом до 2024. године.

Убијено више од 50 особа

У обрачунима црногорских кланова, шкаљарског и кавачког, од 2015. убијено је више од 50 особа, а сваки од тих злочина изискује озбиљну организацију набавке оружја и експлозива који се користе за ликвидације жртава. Медији у Црној Гори напомињу, оно што је посебно важно и једном и другом клану јесте да сакрије трагове одакле је оружје набављено, као и ко је посредник, а ко главни извор. Такође, напомињу да се сумња да црногорски криминалци набављају илегално оружје из "непресушних" извора, најчешће из Албаније, Србије и са Косова.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)