СМРТ УЖИВО: Опасан тренд међу младима у Србији који односи животе

Novosti online

13. 10. 2020. у 21:51

У СРБИЈИ је завладао опасан тренд који је неке коштао и живота. Наиме, возачи се снимају док возе брзо и бахато, и то емитују уживо на друштвеним мрежама

СМРТ УЖИВО: Опасан тренд међу младима у Србији који односи животе

Фото: Г. Шљивић

Саобраћајној несрећи која се у суботу догодила у Краљеву, а у којој је погинуо Филип Станишић (25), поред брзе вожње и алкохола, наводно је кумовало и то што су његов друг и он непосредно пре и у тренутку несреће снимали и уживо емитовали видео на друштвеној мрежи.

Подсетимо, трагедија се догодила када се БМW директно закуцао у ауто из супротног смера.

Случај из Краљева

- За воланом је био Н. Ђ., који је тешко повређен, а Станишић је био сувозач. БМW је брзо ишао, Н. Ђ. је имао и мању количину алкохола у крви. Пронела се прича да је изгубио контролу и прешао у супротну траку јер је снимао лајв за Инстаграм - каже извор упућен у случај.

Нажалост, ово није први пут да млади гину у саобраћају због снимања видео-снимака мобилним телефонима. Ово опасно понашање постало је нови тренд међу омладином, која све чешће зарад популарности на друштвеним мрежама снима своју дивљачку и насилничку вожњу, а снимке и фотографије качи на Инстаграм и Фејсбук.

Лајкови важнији од живота

Дамир Окановић каже да у неким земљама, нпр. у Великој Британији, постоји посебно одељење полиције, које се бави искључиво друштвеним мрежама и снимцима опасне вожње.

- Осим што млади на овај начин угрожавају свој живот, они угрожавају и друге, јер неко може настрадати у несрећи изазваној на овај начин. Као да заправо и не хају за друге, пошто делује да су им лајкови битнији од живота - оценио је он.  

У Србији, нажалост, гледамо снимке веома опасне и насилничке вожње, али нико још није позван на одговорност због тога, иако се хвале како тешко крше Закон о безбедности саобраћаја.

- На мрежама постоји и велики број група које подстичу младе да снимају себе док возе и каче те снимке. "Шаљите нам динамичне клипове, не иде живот, али иде гас" и сличне поруке администратори група упућују младима, који се утркују ко ће направити "узбудљивији" снимак своје сумануте вожње - каже извор и додаје да на интернету постоји на стотине клипова који су направљени на готово свим путевима у Србији, а на којима цајгер показује троцифрен број.

- Поента је да брзиномер покаже што већу бројку, па постоје снимци на којима се вози и 265 на сат, што је дупло брже од највеће дозвољене брзине у Србији - прича извор и додаје да млади све чешће објављују како возе по тротоару или дрифтују.

Неприхватљиво

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да на мрежама постоје забрињавајући снимци.

- Реч је о изузетно опасној и бахатој вожњи. Трагично је што појединима то буде последње лајв емитовање у животу. У другом случају, емитовање може да се настави из затвора или Ургентног центра, ако имају срећу да преживе - каже Окановић и напомиње да је страшно то што групе на Фејсу и Инстаграму промовишу неприхватљиво понашање и представљају га као пожељно.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)