НЕСВАКИДАШЊА ПРЕВАРА - ИЗРАДИЛА ИХ РОЂАКА: Тетка их лагала да је духовник, па им узела 100.000 €

С. Ј. М.

10. 10. 2020. у 11:00

ПЕТОЧЛАНА породица била је жртва тетке Б. Д. која им је како се сумња лажно се представљајући као духовник Драгутин Јовановић, за две и по године на превару извукла више од 100.000 евра.

НЕСВАКИДАШЊА ПРЕВАРА - ИЗРАДИЛА ИХ РОЂАКА: Тетка их лагала да је духовник, па им узела 100.000 €

Фото: Depositphotos

Од тог новца купила је стан на Врачару у Београду. Због овог најтежег облика преваре Б. Д. је оптужена и против ње је пре месец дана започео кривични поступак пред Основним судом у Крагујевцу.

Б. Д. је иначе сестра од рођеног стрица супруге и мајке у оштећеној породици С. Д. са којом су били изузетно блиски и безгранично јој веровали.

Како је за "Новости" испричала адвокат Ана Петричевић, пуномоћник оштећених, Б. Д. је духовника Драгутина почела да им помиње још 2010. као видовњака и духовника у манастиру Дивостин који јој много помаже.

- Када јој 2014. једна ћерка никако није могла да положи испит на факултету, Б. Д. је рођаки предложила да контактирају са Драгутином и да се позову на њу - прича нам Ана Петричевић. - Објаснила им је да он искључиво комуницира преко СМС порука да му не би одузимали енергију. Они су почетком 2015. сви почели да се дописују са њим, јер су имали проблема и с обзиром на то да је он знао све детаље из њихове прошлости, поверовали су да је стварно видовит.

Фото: М. Анђела

Ана Петричевић адвокат оштећене породице

У почетку, каже наша саговорница, за савете није тражио новац, већ тек у новембру 2015. У порукама им је говорио да то нису уплате за њега већ за цркву, замену олтара, манастире на Светој Гори како би се "опрали греси".

- Драгутин се дописивао са свима и убедио их је да не говоре једни другима шта причају са њим, јер онда неће бити ефекта. Сви су поштовали то правило. Кад је тражио слали су му новац постнетом на име његове сараднице И. М. То је иначе била кућна помоћница Б. Д. коју је она како се сумња изманипулисала да јој подиже те уплате - прича нам адвокатица. - Средином 2017. Драгутин им је рекао да Б. Д. има рак панкреаса и да јој хитно уплате новац за лечење или ће она умрети. Људи су подигли кредит.

СКИДАЊЕ ПРОКЛЕТСТВА

ОШТЕЋЕНА ћерка С. Д је тужилаштву испричала како јој је речено да ће новац који уплаћује бити дат Светој Гори где ће бити прочишћен од проклетства, па ће им се онда вратити. У супротном ће јој сестра умрети, брат се разболети, а родитељи развести. Казала је да је тетка као "духовник" манипулисала свима њима, психички их притискала и потпуно их слудела. Отац породице је навео да му је духовник Драгутин рекао да је на њихову породицу бачено проклетство са женине стране, а касније и са његове. Једном је тражио да уплати 150.000 динара, али да те паре узме од свог оца, јер је грех велики и потиче од њега.

- Новац је увек тражен са великом хитношћу, а оштећени су дизали кредите и позајмљивали паре. Временом су почели да сумњају, а једног дана их је позвала Б. В. из Београда која је оштећена на исти начин. Она је прва схватила превару и поднела кривичну пријаву, а полиција је открила да из Драгутина стоји Б. Д. и у претресу стана запленила телефон са свим порукама. Б. В. је звала све оштећене, па и чланове породице Д. Међутим, пошто им је тетка рекла да ће их звати девојка и да јој не верују, они је нису ни саслушали, већ јој спустили слушалицу.

Фото: Depositphotos

Будући да је тетка у том периоду "имала рак", а дуго је одбијала да је виде у таквом стању, изненадили су је један дан у кући и видели да не изгледа болесно. Отишли су у манастир Дивостин и сазнали да тамо нема никаквог Драгутина. Тада се све разоткрило, па су против тетке поднели кривичну пријаву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)