ОПЕРАТИВНИ ПОДАЦИ О УБИСТВУ СТРАХИЊЕ: На овај начин су убице лоцирале Стојановића

З. УСКОКОВИЋ - С. ВИДАЧКОВИЋ

13. 09. 2020. у 21:30

У СТРАВИЧНОЈ експлозији која се догодила јуче усред бела дана, око поднева, у Улици Омладинских бригада у Новом Београду, смртно је страдао Страхиња Стојановић (30), док је Колумбијка Соња Суарез Гомез (45), која је била на сувозачевом месту, лакше повређена.

ОПЕРАТИВНИ ПОДАЦИ О УБИСТВУ СТРАХИЊЕ: На овај начин су убице лоцирале Стојановића

Фото Инстаграм

Како "Новости" сазнају, под Стојановићев скупоцени џип "бмв Х5" била је постављена експлозивна направа, која је активирана док је возило било у покрету.

Од силине детонације, возило је буквално преполовљено, делови су били расути свуда по коловозу, а према речима очевидаца, Стојановић је лежао на улици све до доласка Хитне помоћи, док му је Колумбијка држала главу у наручју.

Екипа Хитне помоћи превезла је повређене Стојановића и Соњу Суарез Гомез у Ургентни центар. Стојановићу су ампутиране обе ноге, међутим, тешке повреде унутрашњих органа биле су кобне, па је убрзо издахнуо.

О овом Земунцу, који је добро познат српској полицији, доскоро су стизале вести да је у Шпанији, те да се оженио девојком која је била мис Марбеље Олац Билбао Гонзалес (22), која је пре две године године била повређена у идентичном покушају убиства Стојановића у земунском насељу Нова Галеника.

ЋЕРКА И РОНАЛДО

КОЛУМБИЈКА Соња има ћерку Паулу, манекенку, добро познату јавности. Паула је веома активна на друштвеним мрежама, а "славу" је стекла када су процурили снимци њеног интимног дружења са фудбалером Кристијаном Роналдом 2016. године.

Оперативни подаци полиције указују на то да су они који су спремали Стојановићеву ликвидацију, њега највероватније лоцирали преко профила на друштвеним мрежама Колумбијке Соње Суарез Гомез, која се од њега није одвајала последњих шест месеци. Она је врло активна на "Инстаграму", има јавни профил на којем је објављивала фотографије са настрадалим Стојановићем. Њих двоје су овог лета боравили на Златибору и Копаонику, а она је сваки заједнички тренутак бележила и објављивала локације на којима су се у том тренутку налазили, што је вероватно олакшало посао егзекуторима. Иначе, према подацима полиције, Колумбијка је у нашу земљу ушла пре пола године, непосредно пред почетак ванредног стања, после чега није напуштала Србију.

Фото Инстаграм

ПРОЛАЗНИЦИ НЕПОВРЕЂЕНИ

ПРАВА је срећа да нико од пролазника, који су се у тренутку експлозије џипа затекли у Улици омладинских бригада, није повређен. Детонација се догодила на свега неколико метара од аутобуског стајалишта, а тротоари поред ове новобеоградске саобраћајнице јуче у подне су врвели од људи.

Страхиња Стојановић у жижу јавности доспео је у августу 2018. године када је, због својих нелегалних послова био на мети нападача који су подметнули експлозивну направу испод седишта његовог "аудија" у насељу Нова Галеника. Како су "Новости" тада писале, постојала су незванична сазнања да су Стојановића тада, али и раније, покушале да уклоне "конкурентске групе".

Фото З. Јовановић

Како су нам тада рекли извори из истраге, Стојановић у том нападу није био жртва сукоба два клана (Бојовић и Шарановић), већ је "вукао репове" због којих су раније убијени и њему блиски људи. Реч је о пословима са оне стране закона и борбе за превласт на црном тржишту наркотика. Стојановић је, иначе, осуђиван због разних дела, а у паузама између робија боравио је у Марбељи, одакле, највероватније, и потиче познанство са мисицом и моделом Олац Билбао Гонзалес (22). Експлозив је тада активиран након што је Стојановић изашао из аутомобила како би се вратио до стана по телефон, док је девојка остала у "аудију".

Фото З. Јовановић

Спомиње се и у вези са убиством свог кума Милоша Видаковића из Панчева, који је усмрћен са три метка у кафићу у Будви, у јулу 2013. године. Сумњало се да је Стојановић наручио ову егзекуцију, плашећи се освете Панчевца. Неколико месеци пре него што је ликвидиран у Будви, Видаковић је рањен у обе ноге у насељу Галеника, а полиција је тада сумњала да иза тога стоји Стојановић. Милош је тада одбио да каже полицији ко је на њега пуцао, уз образложење да ће то сам решити. Спекулисало се да је раздор између кумова настао због женске особе.

КОРИСТИЛИ ЕКСПЛОЗИВ Ц-4

ПРВЕ анализе подметнутог експлозива указују да је у ликвидацији Страхиње Стојановића највероватније коришћен пластични П500, познатији као Ц-4. На то указују и остаци џипа, јер се последњих година у мафијашким разрачунавањима на улицама Београда користио овај експлозив или тротил.

- Да је постављен јачи експлозив, разарање самог возила би било далеко веће, а сапутници сигурно не би преживели - наводи наш саговорник из истраге. - У овом случају "паклена направа" је постављена директно испод седишта возача, а активирана је даљински.

На сличан начин "у ваздух" је дигнут и Синиша Милић Боске, главни оперативац клана Луке Бојовића и Филипа Кораћа. Он је убијен у јуну 2018. на семафору на Аутокоманди, у Београду. Тада је коришћен Ц-4, а активиран је позивом са мобилног телефона.

УВИЂАЈ Делови скупоценог џипа били су расути по коловозу у Улици омладинских бригада у Новом Београду, Фото З. Јовановић

Оперативна сазнања полиције доводила су Страхињу Стојановића и у везу са убиством познатог београдског адвоката Драгослава Мише Огњановића, који је убијен 28. јула 2018. године испред зграде у којој је живео са супругом и ћеркицом. Полицијска претпоставка је да је починилац злочина дошао до зграде Огњановића на мотору, а после ликвидације се удаљио аутомобилом тамне боје. Незванично, двоточкаша је возила друга особа. Помиње се оперативни податак да је, наводно, Стојановићев саучесник био рођени брат једног од вођа навијача Црвене звезде.

Фото Инстаграм

Полиција је јуче током целог поподнева разговарала са Стојановићевим друговима и породицом. Утврђује се да ли му је неко претио или је он причао одакле му можда прети опасност. Према незваничним сазнањима, он се замерио многим криминалним екипама у Београду, али и шире. Наводно, "нишанили" су га и "шкаљарци", али и њихов сарадник Филип Кораћ.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)