ОКРЕНУО САМ СЕ, НИЈЕ ИХ БИЛО: Неутешни мајка и очух Драгише и Данијела који су се у недељу утопили у језеру Очага код Лазаревца

Ј. Д. Љутић

25. 08. 2020. у 07:31

ДА сам само слутила да ме може задесити оваква трагедија, да у тренутку, изгубим двоје деце, никада их не бих одвела на Очагу. А толико су желели да иду на купање... Први пут смо их одвели на језеро и удавише се обојица!

ОКРЕНУО САМ СЕ, НИЈЕ ИХ БИЛО: Неутешни мајка и очух Драгише и Данијела који су се у недељу утопили у језеру Очага код Лазаревца

Мајка Драгана и очух Кристијан / Фото М. Анђела

Ово, за "Новости", не кријући тугу и сузе, прича Драгана Метић из Великих Црљана, мајка браће Данијела (5) и Драгише (7), који су се у недељу утопили у језеру надомак Лазаревца.

Трагедија се догодила око 14 часова, када је мајка приметила да су јој синови "нестали" из плићака, у којем су се петнаестак минута раније, прскали, играли, смејали.

Данијелов и Драгишин очух Кристијан Савић је неутешан.

- Њих двојица, ћеркица Александра и ја, били смо у води, у плићаку - каже Кристијан. - Купао сам се и играо са децом. Онда сам узео ћеркицу у наручје и изашао из воде да је дам мајци. Чини ми се да дечаци нису били сами ни пет минута.

Међутим, када је запалио цигарету и окренуо се према језеру да види шта раде дечаци, њих више није било на видику.

- Сви су се дали у потрагу за мојим синовима - прича мајка. - Али, спасиоци су изгубили време тражећи их око језера и по игралишту. Тек после више од 15 минута, двојица спасилаца скочила су у воду. Један од њих, најпре је извукао Данијела. Предао ми га је у руке и поново заронио. Онда је извукао и Драгишу. Били су један поред другог, као да су се држали за ручице. Знала сам да им нема спаса, да су мртви.

Кристијан каже да су, док су лекари покушавали да спасу дечаке, сви који су били на купалишту плакали.

- Ја сам их одгајио, обојицу - прича очух Кристијан. - Па, Данијел је имао тек 40 дана кад сам га узео у наручје, а Драгиша је такође, био мален. Данијел је имао епилепсију. Никада их нисам раздвајао од моје ћерке, радио сам за породицу дан и ноћ, покушавао да им олакшам и улепшам живот.

Кристијан је, иначе, запослен у лазаревачкој Градској чистоћи, док је Драгана домаћица. Његове колеге обећале су им сву помоћ око преузимања тела малишана са обдукције и сахране.

 Фото М. Анђела

- Кристијан и ја у ванбрачној заједници имао ћеркицу од две године - каже Драгана. - Из првог брака имам још осморо деце. Ипак, Данијел и Драгиша су ми били мезимци, јер су најмлађи. Боље да сам ја умрла него деца. Колико су се само радовали одласку на језеро, не слутећи да, као што су увек у животу, сада заједно, с ручицом у руци, отишли и у смрт.

УЗЕЛИ ИЗЈАВЕ

ШТА се заиста догодило и како су деца страдала показаће истрага. Полиција је обавила разговор са мајком и очухом, као и са спасиоцима и сведоцима на Очаги. Ово језеро је добро обезбеђено. На њему постоји плажа са плићаком, који после десетак метара, полако прелази у дубину. Постоје и заставице које обележавају дозвољено купање, где је дубина метар и по, док је на местима где она прелази три, односно шест метара, оно на личну одговорност. На самом улазу на језеро је табла на којој пише да деца до 10 година не смеју да иду сама у воду и да за њих, у сваком моменту, одговарају родитељи.

АПЕЛ ГРАЂАНИМА

ПРИПАДНИЦИ Ронилачке јединице Жандармерије, од 30. априла били су ангажовани у трагању и извлачењу 17 утопљеника, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије. Како би се спречиле несреће, из тог Министарства апеловали су на грађане да, током сезоне купања на рекама и језерима, не користе неуређена купалишта, не улазе у воду у алкохолисаном стању и неприпремљени у односу на спољашњу температуру.

- С обзиром на то да велики број грађана због високих температура освежење затражи управо крај река и језера, веома је важно да обрате пажњу на мере безбедности, као и да деца не улазе у воду без надзора родитеља - наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)