СУЂЕЊЕ КАДЕТИМА ОПЕТ НА ПОЧЕТКУ: Апелација укинула пресуду за "Пасуљанске ливаде"

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

12. 08. 2020. у 07:13

АПЕЛАЦИОНИ суд у Крагујевцу укинуо је пресуду Основног суда у Деспотовцу, којом су бивши кадети Војне академије, Младен Милосављевић (31), Стефан Милосављевић (32), Никола Гарабиљевић (32) и Милан Каришик (31), осуђени на по две године затвора и одлучио да се предмет врати првостепеном суду на поновно суђење.

СУЂЕЊЕ КАДЕТИМА ОПЕТ НА ПОЧЕТКУ: Апелација укинула пресуду за Пасуљанске ливаде

Окривљени са браниоцима после главног претреса / Фото З. Г.

Тужилаштво је оптужницу против њих подигло због тешког дела против опште сигурности у вези са делом изазивање опште опасности.

На терет им се ставља да су 18. јуна 2012. године на полигону "Пасуљанске ливаде" учествовали у завршној вежби "Дипломац 2012", током које су погинули Филип Милојевић (24), из Горње Трнаве, код Тополе, и Милина Милетић (23), из Горњег Милановца, а више кадета је било повређено. Несрећни кадети страдали су када је експлодирала до тада неексплодирана граната "вог - 17" М 30 милиметара.

Апелациони суд је овако пресудио због "учињених битних повреда одредаба кривичног поступка". Према њиховом мишљењу, ни чињенично стање се у побијеној пресуди засада не може прихватити као правилно, нити се засада може прихватити оцена изведених доказа.

Бившим кадетима суђење у Основном суду у Деспотовцу је почело крајем 2015. године, када је поступак против њих из Вишег суда у Јагодини пребачен у надлежност овог суда. Током главног претреса, Младен Милосављевић је изјавио да је Филип "направио покрет руком који је могао да личи на то да је нешто испустио или да је нешто бацио, али да није видео да ли је имао нешто у рукама или није и да је експлозија уследила секунду после тога".

Остали осумњичени негирали су да је било ко шутирао гранату и да су мислили да је она вежбовна. Претпоставља се да су је кадети донели са земљом од које су радили макету, а адвокат одбране Божо Прелевић питао се ко је кадете буквално довео на минско поље и због чега тај није позван на одговорност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)