СРБИЈА ЗЕМЉА ТРАНЗИТА: Трговина људима за вирус не мари, а ЈЕДАН податак посебно ЗАБРИЊАВА

С. Ј. МАТИЋ

01. 08. 2020. у 22:00

ПРЕМА подацима Стејт департмента, чак 62 одсто жртва трговине људима у Србији је малолетно, а 97 одсто их је женског пола.

СРБИЈА ЗЕМЉА ТРАНЗИТА: Трговина људима за вирус не мари, а ЈЕДАН податак посебно ЗАБРИЊАВА

Фото: Depositphotos

У 82 одсто случајева реч је о сексуалној експлоатацији, 12 одсто је принуђено на рад, а шест одсто је натерано на кривична дела.

У недавно објављеном извештају, Србија је и даље земља транзита у трговини људима, али и земља дестинације, што значи да се у њој дешава експлоатисање жртава. Највећи број их је управо из Србије, а из иностранства су из Малија, Нигерије, Пакистана...

Иако се очекивало да због вируса корона и готово заустављеног саобраћаја између држава може да се смањи трговина људима, упућени кажу да се то није десило. Александра Урошевић из фондације "Унитас" каже да је то криминалцима само постао већи изазов:

- Њихови канали функционишу и уопште их није лако открити. Регрутовање жртава одиграва се на интернету, а главно врбовање је на друштвеним мрежама. Циљна група су особе од 11 до 25 година. Сама трговина и продаја, како оружја и наркотика, тако и људи, одвија се преко "дарк веба", невидљивих канала. Полиција не може да их лоцира, нити да им приступи, јер они користе и свој шифровани језик.

Урошевић указује да се 73 одсто девојчица и младих жена жртава трговине људима користи за сексуалну експлоатацију, док дечаке углавном користе за учешће у ратовима или за рад на грађевинама. Остале терају на рад у домаћинству, прошњу, или је у питању нелегално усвојење и криминал под принудом.

БЛАГЕ КАЗНЕ

АЛЕКСАНДРА Урошевић нам каже да су казне које се изричу трговцима људима и даље благе. У последњих годину дана у 73 одсто пресуда за трговину људима изречена је казна мања од три године, а у 20 одсто случајева била је до пет година. Највећа казна која се може изрећи је 12 година затвора, а у протеклом периоду био је чак и један број условних казни.

Према подацима Центра за заштиту жртава трговине људима, у првих шест месеци ове године било је 59 пријава, а идентификовано је 29 жртава трговине.

Христина Пискулидис из организације "Астра" каже нам да последњих месеци трговина људима због пандемије короне улази још више у "андерграунд" простор:

- Већи је прелазак на интернет и условно речено услуге жртава су мање видљиве. Зато се случајеви теже откривају. Контроле на границама јесу појачане, али је пажња усмерена у другом правцу, ка вирусу.

Христина каже да је прошле године у Србији идентификовано само 39 жртава, док се у Холандији, рецимо, годишње открије око 1.000 жртава.

- То указује да је систем код нас негде заказао. Оно што видимо кроз званичне бројке у реалности је десетоструко више. Доминантан вид је сексуална експлоатација, а границе се све више спуштају тако да је поприлично и угрожених девојчица од 12-13 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)