ШЕТЊА НА ВАГОНУ БИЛА КОБНА: Лекари нису успели да спасу дечака (17) из села код Врања од последица струјног удара на железничкој станици

Ј. СТОЈКОВИЋ

28. 01. 2022. у 21:30

УПРКОС свим напорима лекара Клинике за дечју хирургију УКЦ Ниш, тинејџер Н. В. (17) из села Кленике код Врања, кога је у четвртак ударила струја високог напона када се попео на вагон воза на железничкој станици у Ристовцу, у петак је подлегао повредама.

ШЕТЊА НА ВАГОНУ БИЛА КОБНА: Лекари нису успели да спасу дечака (17) из села код Врања од последица струјног удара на железничкој станици

Изнад железничке пруге пролази струја напона 25.000 волти

Он је у болницу примљен са опекотинама које су му захватиле више од 70 одсто површине тела. Тешко повређеног дечака екипа Хитне помоћи најпре је довезла у врањски Здравствени центар, одакле је хитно превезен за Ниш, где је примљен у веома тешком стању, са стравичним опекотинама, које је задобио када се, шетајући кровом вагона, ухватио за део под високим напоном. Како сазнајемо, дечаку су биле потпуно отказале бубрежне функције и све време је био прикључен на апарат за вештачко дисање.

- Опекотине су опасне по живот поготово у другом и трећем дану, ако су дубоке и ако су захватиле крвне судове онда зна да дође до силних тромбоза. Уз то, када изгори овако велика површина коже, где се губи огромна количина енергије, то су огромна улазна врата за инфекцију сваке врсте - кажу лекари.

Према речима Драгане Илић Марковић, судије Вишег суда у Врању, полиција и даље ради на случају, али за сада нема никаквих елемената кривичног дела. Она је испричала да је младић у друштву још тројице пријатеља кренуо у шетњу и да се само он попео на кров воза. Она каже да не располаже информацијом по којој је младић, наводно, покушао да уради селфи и да се због тога ухватио за део под напоном.

Како је саопштено из "Инфраструктура железница Србије", младић се попео на вагон како би га друг фотографисао. Том приликом он је ушао у струјно коло контактне мреже и доживео струјни удар. Из "Железнице" наводе да кроз контактну мрежу изнад железничке пруге пролази струја напона од 25.000 волти и, да би се догодио струјни удар, није потребно да се дотакне контактна мрежа, већ је довољно да се уђе у струјно коло, које може да буде удаљено и по неколико метара од мреже.

МЛАДИ ЧЕСТО ПРАВЕ ИСТУ ГРЕШКУ

ТОКОМ прошле године неколико младих је страдало због удара струје када су се пењали на вагоне. У мају је настрадао Бојан Алексић (20) у Руми. Он се из непознатих разлога попео на кров воза, а због струјног удара на месту је остао мртав. Петнаестогодишњи дечак преминуо је месец дана након сличне несреће у Шиду, када су му после струјног удара опекотине захватиле 60 одсто тела. У овом сремском граду 2018. настрадао је и један мигрант из Туниса, а његово тело пронашао је отправник возова на колосеку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима