ШТИТИЛА КРИМИНАЛЦЕ ОД ПОЛИЦАЈАЦА? Дијана Хркаловић ће се од оптужби Тужилаштва за организовани криминал бранити са слободе

Е. Х.

10. 12. 2021. у 21:40

ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал поднело је у петак Специјалном суду у Београду оптужни предлог против бивше државне секретарке МУП Дијане Хркаловић, којим јој се на терет ставља кривично дело трговина утицајем. Тужилаштво је суду предложило да јој се продужи притвор у којем је од 15. октобра, због опасности од бекства и да би боравком на слободи могла да утиче на саучеснике. Међутим, суд то није прихватио и дозволио јој да се у даљем поступку брани са слободе.

ШТИТИЛА КРИМИНАЛЦЕ ОД ПОЛИЦАЈАЦА? Дијана Хркаловић ће се од оптужби Тужилаштва за организовани криминал бранити са слободе

Милорад Шушњић и Дијана Хркаловић / Фото МУП

Оптужним предлогом, због злоупотребе службеног положаја, обухваћени су и Дејан Миленковић, некадашњи начелник Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистичке полиције и Милорад Шушњић, бивши начелник Полицијске управе Нови Сад.

Истрага против Хркаловићеве започета је због сумње да је утицала на Миленковића да не достави благовремено неке извештаје тужилаштву у вези са убиством Властимира Милошевића, предмету познатом као "убиство на шинама", за које је био оптужен, а касније правоснажно ослобођен Вељко Беливук.

Милошевић је био кум Марка Миљковића. Ликвидиран је, a после злочина ухапшен је Беливук. Он је најпре био осумњичен да је директни извршилац злочина, али је касније оптужен да је помагао, тако што је украдене регистарске таблице ставио на аутомобил којим се довезао и одвезао убица. Међутим, током судског поступка, полицајац, који је сведочио рекао је да су докази контаминирани, "јер су се сви увиђаји радили једном четкицом". Судска вештакиња, која је у кривичној пријави навела да је Беливуков ДНК пронађен на вратима од улаза у зграду у којој је Милошевић живео, тај исказ је на суђењу променила и рекла да он припада непознатој особи.

Истрага против Хркаловићеве проширена је 22. новембра, пошто је поднета нова кривична пријава против ње, али и Шушњића. Како су тада "Новости" објавиле, реч је о отварању оперативних обрада за одређене криминалце, поред осталих и Дарка Елеза, а суштина је била да се они на тај начин заштите од других делова МУП, који су планирали да спроведу истрагу против њих.

ВОДИЛИ "ПРЕДИСТРАГУ" О ЕЛЕЗУ

Када је реч о Здравку Елезу, Хркаловићева и Шушњић се сумњиче да су га незаконито ставили на мере прислушкивања.

- Постоји сумња да су њих двоје отварали такозване оперативне обраде не само за Елеза већ и за друге криминалце - навео је својевремено извор "Новости" близак истрази. - То је био прикривени начин да их заштите. Јер шта се дешавало: ако стигне нека пријава за ове преступнике, Хркаловићева и Шушњић би рекли да је предистрага у току. На тај начин су другим службама, за дроге или изнуде, затварали врата да их истражују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)