ТРИ МОТИВА ЗА СУРОВО УБИСТВО ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ: Криминолог открива - Злочини у породицама чести, али не тако детаљно осмишљени

Novosti online

22. 10. 2021. у 20:17

ЦЕЛА Србија од прошлог месеца бруји о свирепом убиству трочлане породице Ђокић. Полиција је током претходних дана "чешљала" село у потрази за починиоцем.

ТРИ МОТИВА ЗА СУРОВО УБИСТВО ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ: Криминолог открива - Злочини у породицама чести, али не тако детаљно осмишљени

Фото: Ј.Ћосин/Фејсбук/илустрација

Мештани су остали у шоку када су сазнали да је за злочин осумњичен Горанов брат од тетке. Међутим, криминолог Добривоје Радовановић каже да убиства у кругу породице нису ретка, али су ретке околности које су присутне у случају Ђокића.

- Убиства у оквиру породица нису ретка. Убијају и мајке и очеве када им буде "жута минута". Углавном су у питању породичне свађе, али не верујем да је то овде случај, с обзиром на то да је осумњичени породицу пресрео после поноћи, а до тад би имао и више него довољно времена да се од евентуалне свађе "охлади" - прича Радовановић.

Како наводи, може да постоји вероватноћа да је, уколико је Горанов брат заиста починио злочин, убиству претходило зеленаштво, нешто што су заједно радили или неки дуг.

- Већ смо говорили о томе да тешко да би породица у то време стала непознатом лицу, да би пре стали или некоме кога познају или уколико их заустави униформисано лице. Испоставило се да је главни осумњичени особа која им је блиска. Слаба је шанса да је повод свађа, али може да буде велика мржња. Убиство је веома прецизно испланирано. Починилац их је зауставио. Одвукао их је да не оду кући. Убио их је и запалио - додаје.

Радовановић објашњава да није ни потребно да полиција нађе сав украдени новац да би неког осумњичила.

- Довољно је да се пронађе одређена сума која доказује да је починио дело. С обзиром на то да је његова супруга данас одведена у полицијску станицу, постоји могућност да је рекао породици где се налази новац, за случај да се њему нешто деси. То би било логично реаговање јер му је толики број полицајаца за петама - каже криминолог.

Он остаје при ставу да је такву врсту убиства могла да почини само особа која је психопата.

- Човек који није психопата, а нађе се у стању неурачунљивости и жели да убије некога, при првом хицу се трза из тог стања. Он не наставља да убија, а потом спаљује тела - објашњава.

Како истиче, број убистава у оквиру уже и шире породице веома је чест, али, како је напоменуо, узроци су у већини случајева породичне свађе и те врсте убистава нису толико добро организоване, као што је било лишавање живота породице Ђокић.

Фото: Ј. Ћосин

Подсетимо, Горан Џонић је ухапшен синоћ, а полиција је код њега пронашла суму од неколико десетина хиљада евра. Новац је, како се сумња, сакрио у зараслом делу дворишта, у воћњаку иза куће коју је купио сину који је војно лице.

Полицајци су његову жену Сузану одвели у алексиначку полицијску станицу, претрага је настављена, а полицајци су чак и копали на месту у воћњаку где је земља пре тога била разрована. Убрзо потом, одјекнула је и вест да је оружје којим су убијени Ђокићи пронађено у Џонићевом стану у Алексинцу.

Осумњичени је бивши ватрогасац. У ноћи убиства супрузи је казао да иде на пецање. Како сазнајемо, често је пецао на Морави која је врло близу места где је породица спаљена.

Ђокићи су последњи пут виђени у ноћи између суботе и недеље, 26. на 27. септембар, када су из села Моравац, где су били од Горанове мајке на вечери, кренули пут Алексинца где живе. Њихов "фолксваген пасат" црне боје снимила је надзорна камера на перионици, код моста у Житковцу и од тог тренутка, и возило и трочлана породица као да су у земљу пропали.

Тела породице Ђокић, пронађена су у суботу, 2. октобра, након шест дана потраге у атару села Моравац, где су кобне вечери и били у посети Горановој мајци. На путу до куће њих су убице пресреле, отеле, а потом хицима из пиштоља хладнокрвно убиле. Након злочина, тела Ђокића су спаљена, док је њихов аутомобил одвезен на другу локацију, 10 километара даље, и ту запаљен како би се прикрили трагови.

(Телеграф.рс)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: КУЋА У КОЈОЈ ЈЕ ЗАКОПАН НОВАЦ ЂОКИЋА? Џонић је на овом имању сакрио евре

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)