ДЕВОЈЧИЦЕ НАЈЧЕШЋЕ ЖРТВЕ: У престоницама широм Европе данас се обележава Дан против трговине људима, мета углавном најмлађи

С. Ј. М.

18. 10. 2021. у 10:21

У СРБИЈИ је током прошле године званично идентификовано 59 жртава трговине људима, а од тог броја 24 жртве су била деца - 16 девојчица и осам дечака!

ДЕВОЈЧИЦЕ НАЈЧЕШЋЕ ЖРТВЕ: У престоницама широм Европе данас се обележава Дан против трговине људима,  мета углавном најмлађи

Најчешће се не зна како девојке доспевају на улицу, Фото М. Лабудовић

Међу сексуално експлоатисаним особама 50 одсто чиниле су девојчице, које су у тренутку врбовања имале између 12 и 15 година.

Ове године до краја септембра званично су идентификоване 34 жртве трговине људима, а међу њима је и 10 девојчица. Стручњаци који се баве овом темом упозоравају да је број жртава далеко већи, јер су у статистици наведене само оне које су откривене и идентификоване.

Ове податке објавили су у свом саопштењу поводом 18. октобра, Европског дана борбе против трговине људима, невладина организација "Астра" и остале чланице Фондације "Чајлд10", које су посвећене искорењивању трговине децом.

У Индији проблем огромних размера, Фото АП

- Трговина људима и сексуално искоришћавање деце, посебно девојчица, ради остварења зараде, и даље су у порасту упркос све већим напорима на сузбијању те појаве. Током пандемије вируса корона постало је очигледно да се друштвене мреже и друге онлајн платформе све више користе за врбовање и експлоатацију девојака и девојчица - указују у саопштењу.

- Експлоатација се одвија на самим платформама или се оне користе као место регрутовања за експлоатацију, која се онда одвија лично.

Они указују да иако се врбовање деце ради зараде, била она подвргнута сексуалној експлоатацији или неком другом виду трговине људима, и даље везује за друштвено-економски нестабилна подручја и социјално угрожене групе, многе девојчице које постану жртве трговине људима или сексуалне експлоатације у последње време не припадају ниједној ризичној групи.

Амстердам, Фото АП

Напомињу да се у Европи све чешће извештава о експлоатацији вршњака међу школском децом, а такви инциденти се повремено могу и код нас чути.

Како би се спречило ширење овог тренда, ове организације позивају да се повећају напори усмерени на превенцију и решавање узрока трговине децом ради сексуалне експлоатације:

- Важан корак у таквим превентивним напорима је осигурати да се земље посвете оснаживању девојчица тако што ће се у образовне системе укључити модули који говоре о трговини људима уопште и трговини људима у циљу сексуалне експлоатације у онлајн простору и ван њега, као и о начинима заштите, здравим односима, концепту сексуалног пристанка и равноправности међу половима.

Предаторска "игра"

ИСТРАЖИВАЊА су показала да су последњих година друштвене мреже основно место где се регрутују жртве трговине људима и то већином девојчице. Људи који се баве врбовањем у стању су и да се по две-три године дописују са неком девојчицом или дечаком, све док им се не приближе и стекну поверење, а онда их увуку у ланац трговине. Показало се и да трговци највећи новац зарађују на снимцима деце, и када су они више застрашујући, тада су и скупљи.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)