ДА ЛИ ЈЕ "СТРАЖАР" ПРОКРИЈУМЧАРЕН? Случај слике Паје Јовановића одузете на аеродрому од Николе Ковачевића доспео у Више тужилаштво

Е. В. Н.

23. 09. 2021. у 10:00

ЗБОГ сумње да је слика "Стражар" Паје Јовановића, коју је Никола Ковачевић, градски секретар за комунално-стамбене послове Београда, купио у бечком "Дототеуму" за 135.000 евра, кријумчарењем унета у Србију, у среду је овај случај завршио у Вишем тужилаштву.

ДА ЛИ ЈЕ СТРАЖАР ПРОКРИЈУМЧАРЕН? Случај слике Паје Јовановића одузете на аеродрому од Николе Ковачевића доспео у Више тужилаштво

Фото Танјуг

У наредном периоду ће бити утврђено има ли елемената тог кривичног дела.

Откако је платно нашег великог сликара на аеродрому "Никола Тесла", пронађено у коферу градског секретара Ковачевића, отпочела је шетња по правосудним институцијама. Случај "Стражар" кренуо је из Прекршајног суда (поднета пријава за неплаћање царине), па је послат у Прво тужилаштво (посумњало да ту постоји кривично дело), а онда и у Треће (аеродром се налази на територији његове надлежнсти). Одатле је стигао чак и у Специјално тужилаштво! Проверавало се да ли је у питању организовани криминал. Ипак, огласили су се ненадлежним органима. "Стражар" је, засад, завршио у Вишем тужилаштву.

Према убеђењу адвоката Веселина Церовића ни они се неће прихватити надлежности. Верује да ће случај на крају бити враћен у Прекршајни суд.

- Овде нема кривичног дела кријумчарења - тврди Церовић. - Слика Паје Јовановића није роба чији је промет забрањен. То није дрога, нити су то мигранти које превозе у комбијима. Легално је купљена на аукцији у Бечу, а Ковачевићу је враћен ПДВ, што значи да је испоштовао аустријске процедуре. Његово понашање приликом набавке робе је уредно.

Како каже наш саговорник, био је дужан да слику пријави на царини:

- Није то учинио и направио је царински прекршај, али није извршио кривично дело - објашњава Церовић. - Није покушао да пренесе 200 пари ципела, или 300 комада фармерица, већ једну слику, без обзира на њену вредност. Кријумчарење је бављење незаконитим преношењем робе и мора се доказати умишљај. Код царинског прекршаја, међутим, нема приче, дужан си да пријавиш шта преносиш и ако ниси мораш да платиш казну.

Наш саговорник заступа став да је Ковачевић, без обзира на то што га није пријавио на царини, ово уметничко дело донео у матичну земљу. Историчар уметности Никола Кусовац сматра да би, када је у питању повратак културних добара у земљу, било добро променити царинске прописе.

- Принципијелно се залажем да се уведе минимална царина, или да се она потпуно укине када се у земљу уносе значајна културна добра, каква је слика Паје Јовановића - каже Кусовац. - И до сада сам често апеловао да закон у том смислу треба променити, како би се стимулисало да што се што више уметничких дела нађе код нас. Доста је из земље изношено, време је да се враћа.

Реагујући на наводе да је секретар за комуналне и стамбене послове начинио царински прекршај, градоначелник Зоран Радојичић за "Новости", каже да је Никола Ковачевић био у приватној посети, а не у својству секретара, нити је обављао било какве послове за Град.

- О овом случају сам сазнао из медија, па треба прво сачекати уколико је покренута било каква истрага или поступак, да се он оконча - објашњава Радојичић. - Оно што је битно је да не треба прејудицирати никакве одлуке надлежних органа о овом случају. Претпоставка невиности важи за све, док се не докаже супротно.

Радојичић је потврдио да се Ковачевић и даље налази на челу Секретаријата, који ту функцију обавља од 2019. године:

- Иначе, Градско веће је надлежно да одлучује о постављењу и разрешењу градских секретара, тако да ако се испуне законски услови за разрешење, свакако ће Веће одлучивати о томе.

ОД НОВЧАНЕ ДО ЗАТВОРСКЕ КАЗНЕ

ПРЕМА слову закона, за царински прекршај предвиђена је новчана казна (од једноструког до четвороструког износа вредности), а одузета ствар се само привремено одузима и враћа по окончању поступка. Кријумчарење, према Кривичном законику, подразумева преношење робе преко царинске линије уз избегавање мера царинског надзора, односно када извршилац преноси робу наоружан или у групи, уз употребу силе или претње. Кријумчари су и они који се баве продајом, растурањем или прикривањем неоцарињене робе или организују мрежу препродаваца, или посредника за растурање такве робе. У оба случаја предвиђене су затворске и новчане казне, а роба се трајно одузима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)