НА ОПТУЖНИЦИ 31 ИМЕ: Тужилац за организовани криминал о зверствима Беливукове групе, крај првог дела истраге 30. јула

З. УСКОКОВИЋ

23. 07. 2021. у 21:48

ЧЕТРДЕСЕТАК фотографија, монструозно сведочанство о злоделима за које је осумњичена криминална група Вељка Беливука и Марка Миљковића, приказано је у петак новинарима у истражној просторији Тужилаштва за организовани криминал (ТОК).

НА ОПТУЖНИЦИ 31 ИМЕ: Тужилац за организовани криминал о зверствима Беливукове групе, крај првог дела истраге 30. јула

Оружје пронађено код чланова криминалне групе

Тужилац Младен Ненадић, који на овом предмету ради са двојицом својих заменика, рекао је да подизање оптужнице против, засад, 31 осумњиченог, може да се очекује следећег петка, 30. јула!

Оглашавање ТОК, према речима Ненадића, уследило је поводом свакодневних медијских написа у вези са истрагом која је у току, али и бројних захтева новинара за информацијама. Да би прекинули сваки вид спекулација, присутнима су приказане стравичне сцене, забележене у апликацији "Скај", а до којих су наши истражни органи дошли посредством међународне правне помоћи.

- У току истраге припадници Службе за борбу против организованог криминала су кроз међународну оперативну полицијску сарадњу дошли до материјала који су осумњичени имали на платформи "Скај" - навео је тужилац Ненадић. - Након тога је ТОК од правосудних органа једне земље ЕУ прибавило комплетан доказни материјал, међу којима су и фотографије, али и видео и аудио-записи, који се односе на догађаје и лица која су под истрагом.

Осим наредбе, до данас је дошло и чак до шест проширења истраге. Осумњичени се терете за удруживање ради вршења кривичних дела, тешка убиства, недозвољену производњу и трговину наркотицима, илегално држање оружја, отмице и силовање.

- Током досадашње истраге наложено је више од 300 вештачења, прикупљени су бројни материјални докази са локација за које постоји сумња да су места извршења кривичних дела, обављено је више увиђаја, саслушани су осумњичени, сведоци, али и оштећени - сумирао је досадаши рад тужилац Ненадић, који је добио убрзање хапшењем криминалне групе 4. фебруара ове године.

Присутним представницима медија речено је да су све доказе, укључујући и стравичне фотографије, могли да погледају осумњичени, њихови браниоци, оштећене породице, као и њихови правни заступници. Поједини родитељи, како је прецизирао тужилац, хтели су да виде само фотографије својих најмилијих док су још били живи, али не и оне, настале после њиховог убиства и током сакаћења.

- На овим фотографијама су Александар Глигоријевић Пуки, Здравко Радојевић, Горан Величковић Гокси и Милан Љепоја - рекао је први човек ТОК. - Поседујемо и снимке Лазара Вукићевића, али њих не можемо да прикажено, јер његову породицу још чекамо да дође и да им предочимо доказе.

Према речима Ненадића, призори на којима је Вукићевић, много су монструознији и језивији од ових који су у петак приказани у истражној просторији. Иначе, језиве фотографије које су приказане новинарима први пут су објављене у јавности.

- Двојица колега и ја, који радимо на овом случају одлучили смо да вам покажемо оно што можемо у складу са Законом о кривичном поступку - рекао је Ненадић. - ТОК је од Еуроџаста и Еуропола добио посебне похвале и овај предмет је оцењен као најзначајнији и најобимнији, који се води у Европи.

ДОКАЗИ О ЈЕЗИВОМ МУЧЕЊУ

НА фотографијама су забележени последњи тренуци четири жртве, а неке су настале и непосредно пре њиховог убиства. Отети и убијени младићи су комадани, сечени су им удови, главе... Сваки од тих монструозних поступака је забележен посредством "Скаја". На њихови телима су ножевима урезиване увредљиве речи, попут: "К...ц", "П...а"... Колико је осумњичена екипа била монструозна, показују и призори да су жртвама одсечену главу стављали на доњи део леђа, између ногу... и да су тако фотографисани, што је слато другим припадницима групе или налогодавцима. Новинарима су у петак приказане оригиналне фотографије, без замућивања и блуровања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)