САВАН ЋУТИ, А БРАТА ЛОМИ БРИГА: Репортери "Новости" у кући Бранислава Савића, прозваног за сексуално узнемиравање у Петници

Милена Марковић - Бранко Пузовић

30. 06. 2021. у 09:00

НЕ, не, то није могуће. Није могуће. На ову кућу никад трунка није пала. То ће вам свако овде посведочити. Никад ништа лоше и ништа ружно од прадеде до дана овога. И сад нас погоди, обори и уби нас све најгоре. На свету, што се каже, најгоре - набраја Боривоје, брат Бранислава Савића Савана, проказаног сексуалног преступника из Петнице. Затичемо га повијеног над чесмом старе очинске куће.

САВАН ЋУТИ, А БРАТА ЛОМИ БРИГА: Репортери Новости у кући Бранислава Савића, прозваног за сексуално узнемиравање у Петници

Боривоје и Бранислав Савић / Фото Д. Миловановић

- Исцеди ме мука, осуши ме, врелина само додаје - говори као да се ко зна колико знамо. - Вода сад стигла, има је па нема. Жао ми ово мало животиња... Ето, имам две кравице, мало живине.

Село Лесковице, подно Повлена. Бора Савић је сасвим сигуран зашто смо банули, а плаши се питања о брату Браниславу, чије је могуће недело на ноге подигло и потресло Србију. Његов брат и да хоће, не би могао да не чује, кад све живо одасвуд звони до какве се неславе довео. И себе, брата, оца...

- Борим се и да придигнем болесног оца - каже стежући капу на глави испод које се незаустављиво сливао зној - прича нам Боривоје. - Крио сам од њега. У постељи је и не знам докле ће. Али, кад је дошла полиција, дигли га, па дигли фишек испод њега, нема више шта да се крије. Сад је све готово.

А где је Бранислав, је ли после претреса остао у кући, питамо.

Окренуо се неколико пута, па потражио троножац испод стола уз јабуку.

- Можемо да седнемо и у 'ладовину. Где је Брана? Не знам. Требало би да дође да ми помогне око оца. Не знам. Доћи ће - каже Бора.

Скидао је капу, па је притискао на лице. Причао да је у војсци био кувар, у школи није био ђак као брат, али би било боље да има однекуд неки динар, да не робује на селу.

- Он је био бољи од свих ђака. Два факултета студирао. За астрономију и метеорологију ненадмашан. То знају и у Петници. За њу је био везан. Била му је кућа, преча од ове где смо рођени - причао је.

Онда се појавио Бранислав. Однекуд, иза куће или из куће. Нисмо ни приметили док је прилазио. Само се створио испред нас. Борине речи пресечене. Пред нама уредно подшишан и свеже обријан. Мештани су нам пре овог сусрета причали да је био прилично зарастао у браду, пустио косу. Понекад се јавио, понекад није излазио из неког свог чудног света.

- Нећу ништа, извините, да говорим. Ништа. Новинари? Не, не - говорио је.

Полазио према степеницама куће и враћао се. И таман када нам се учинило да је одлучио да говори, поново је залило олово.

- Знам, ви радите свој посао, нека свако ради свој - одговорио је преко рамена. Био је то знак да и Бора пође.

- Имамо посла око оца - рекао је.

Боривоје Савић / Фото Д. Миловановић

И, поздравили смо се. Њих двојица су замакла у кућу, ми смо још остали у хладовини под јабуком. И још. И још. Када се из куће проломио страшан јаук и сударио са риком крава, пошли смо.

МЕШТАНИ НЕ ВЕРУЈУ

НЕ верујемо да је Бранислав тако нешто могао да уради - неподељено је мишљење мештана Лесковица. - Јесте било страшно кад је банула полиција. То наше Лесковице нису доживеле. Све мислимо да је он жртвован. Превише је оваквих прича, а само један одговоран. Видећемо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)