ИМАЈУ ЈАСНЕ ЗАХТЕВЕ ЗА УПРАВУ: Бивши полазници Петнице пружили отворену подршку жртвама

Новости онлајн

25. 06. 2021. у 08:11

БИВШИ полазници Истраживачке станице Петница пружили су подршку жртвама случаја који је јуче уздрмао Србију.

ИМАЈУ ЈАСНЕ ЗАХТЕВЕ ЗА УПРАВУ: Бивши полазници Петнице пружили отворену подршку жртвама

Фото: Д. Миловановић/Депоситпхотос

Њихово саопштење преносимо у целости:

- Ми, дугогодишње полазнице и полазници програма у Истраживачкој станици Петница (ИС Петница), њене сараднице и сарадници, бивше и садашње руководитељке и руководиоци, или краће Петничарке и Петничари, овим путем изражавамо безрезервну подршку младим женама које су храбро иступиле и поделиле искуства сексуалног узнемиравања и насиља које су доживеле у Истраживачкој станици Петница, као и онима које то још нису учиниле.

Жао нам је што је место које је претендовало да буде оаза знања и слободе учинило тако мало да обезбеди вашу сигурност и да вас заштити. Жао нам је што сте морале саме да носите терет трауме свих ових година и што сте трпеле притиске да не изнесете своју причу јавно. Управо је ваш храбри иступ у јавност знак највеће подршке постојању институција каква ИС Петница треба да буде – а то су институције које негују научно и критичко мишљење и које штите своје чланице и чланове.

Велика је храброст и снага потребна да се изађе у јавност и проговори о преживљеном сексуалном и било ком другом облику узнемиравања и насиља, а када се то деси, наша је одговорност као чланова петничког колектива, али и чланова овог друштва, да вас подржимо у дељењу искустава, као и да се постарамо да се оно што вам се догодило више не понови.

Важно је истаћи да је за насиље искључиво крив насилник, али такође треба јасно указати на улогу оних који су својим нечињењем помогли насилнику, упркос обавези и одговорности да гарантују за безбедност учесница и учесника. Чињеница да се насиље најчешће не дешава у мрачној улици, већ у фамилијарном окружењу, појашњава због чега је насиље некад тешко освестити, а затим му се и супротставити. Стога је круцијално да се заједнички бавимо преиспитивањем сопствених одговорности и препознавања неадекватних понашања и неблаговремених реаговања како би заједнички простори били једнако безбедни и пријатни за све.

Бројним генерацијама Петничарки и Петничара боравак у станици био је од изузетне важности за даљи лични и професионални развој. Како бисмо очували такав простор критичког мишљења и будућим генерацијама, потребно је да Управа ИС Петница одговорно иступи и:

- понуди јавно извињење свим жртвама,

- санкционише све умешане у објављене случајеве насиља,
- осмисли план образовних и превентивних активности којима ће се сличне ситуације спречити у будућности, те
- обезбеди механизме пријављивања насиља који штите жртве, пружају им адекватну помоћ и покрећу адекватне интерне процедуре.

Жао нам је што нисмо више предузели раније.

Стојимо уз вас,
Петничарке и Петничари

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)