МИЛАЧИЋ И ХАЏИ АНТИЋ ОСЛОБОЂЕНИ ОПТУЖБИ: Суд донео одлуку, није било злоупореба током набавке опреме за СТВ "Мрежу"

Ј. Д. Љ.

29. 04. 2021. у 16:40

НЕКАДАШЊИ републички министар финансија Борислав Милачић и директор РТВ "Политика" Драган Хаџи Антић правоснажно су ослобођени оптужби за злоупотребе у вези са набавком ТВ опреме 2000. године за телевизију СТВ "Мрежа", чији је оснивач била Социјалистичка партија Србије.

МИЛАЧИЋ И ХАЏИ АНТИЋ ОСЛОБОЂЕНИ ОПТУЖБИ: Суд донео одлуку, није било злоупореба током набавке опреме за СТВ Мрежу

Фото: П. Митић/Танјуг/Сава Радовановић

Одлуком Апелационог суда у Београду одбијена је жалба јавног тужиоца, па је потврђена првостепена пресуда Милачиćу, док је у односу на Хаџи Антића оптужба одбијена због застарелости, објавио је данас овај суд.

Овом одлуком Милачићу је потврђена првостепена пресуда Вишег суда у Београду из фебруара 2020. године, а Хаџи Антићу који је такође том пресудом био ослобођен, пресуда је преиначена, јер је оптужба свакако застарела још прошле године.

У овом предмету поред Антића и Милачића био је оптужен и некадашњи потпредсеник Владе Србије Никола Шаиновић, против кога је поступак раздвојен.

Милачић је ослобођен оптужбе да је прибавио имовинску корист за СПС од 41 милион динара искоришћавањем службеног положаја у тадашњем Министарству финансија.

Хаџи Антић је био оптужен да је по претходном договору са Милачићем и Шаиновићем, као директор предузећа РТВ "Политика" прекорачењем граница свог свог овлашћења прибавио другом правном лицу имовинску корист у назначеном износту.

Он је, према недоказаној оптужници, омогућио техничку реализацију посла и обезбедио да сва документација о куповини те опреме гласи на предузеће РТВ "Политика", као и да радници тог предузећа учествују у куповини опреме у НР Кини.

Према ставу Апелационог суда, у односу на Милачића, правилно је првостепени суд прихватио његову одбрану у којој је навео да је потписивањем спорних акцептних налога и достављањем Народној банци Југославије, преко службе Министарства, поступао по одлуци Савезне Владе.

Он је у одбрани, која је према ставу Апелационог суда потврђена и изведеним доказима, навео и да су налози били дати као обезбеђење РТС-у и РТВ „Политици" у оквиру њихових овлашћења, а да он није знао, нити је био упознат где ће средства завршити, као и да је буџет Србије за 2000. годину са завршним рачуном усвојен без примедби и одобрен од стране коминистара.

У случају Хаџи Антића, Апелациони суд сматра да је кривично гоњење према њему, због кривичног дела злупотреба положаја одговорног лица, апсолутно застарело крајем јула 2020. године.

Због тога је поводом жалбе Вишег јавног тужиоца у Београду, по службеној дужности, преиначио првостепену пресуду у односу на Хаџи Антића, а оптужбу одбио.

Истрага против њих била је покренута 2002. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)