ДЕТАЉНО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ПРЕСУДЕ: Једна околност узета као олакшавајућа за Бабићевог возача

Ј. Ћосин

22. 04. 2021. у 16:21

ОСНОВНИ суд у Нишу изрекао је у четвртак казну затвора од три године и 10 месеци , као и меру забране управљања моторним возилом у трајању од четири године Дејану Станојевићу (37) из Београда, возачу бившег директора "Коридора Србије" Зорана Бабића, одговорног за несрећу код Дољевца у којој је, 31. јануара 2019. године, погинула Станика Глигоријевић (52), док су три особе теже повређене и једна лакше.

ДЕТАЉНО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ПРЕСУДЕ: Једна околност узета као олакшавајућа за Бабићевог возача

Фото: З. Јовановић

Синови и супруг покојне Станике нису присуствовали изрицању пресуде, нити су пратили суђење које је трајало више од годину и по дана. Како је доказним радњама утврђено, Станојевић је службеним возилом "шкода суперб", ударио у "опел астру" при брзини од 91 км/х, која је била на каналу испред њега услед чега се она одбила и ударила у задњи део "фолксваген пасата" који је напуштао рампу. Од силине ударца Станика која је била на задњем седишту "опела" погинула је на лицу места. Њена сестра Мирјана Алексић је на месту сувозача задобила тешке повреде опасне по живот, те је до данас остала инвалид, а том прилликм повређен је и њен супруг Срђан који је био за воланом, али и Зоран Бабић који се налазио на задњем седишту "шкоде".

Образлажући пресуду, судија Основног суда Мишко Радивојевић истако је, измађу осталог, да је Станојевић крив зато што је, непридржавајући се саобраћајних прописа, угрозио јавни саобраћај где је допринео смрти Станике Глигоријевић из Дебелице.

- У доношењу одлуке о висини казне прибегао сам анализи изведених доказа што једино сматрам релевантнима, а спекулације и честе коментаре у медијима оставио сам по страни – рекао је Радивојевић. Он је као олакшавајућу околност узео то што Станојевић раније није осуђиван, те што је породични човек, отац двоје деце.

Фото: Ј.Ћ.

Тужилаштво је у завршној речи претхондно затражило да Станојевић буде осуђен на казну затвора у трајању од 5 година, док су пуномоћници оштећених сматрали да треба да одслужи максималну казну од 8 година затвора. Они су такође остали при ставу да су доказни поступци у овом предмету компромитовани, непотпуни и неизведени доказима, да су главни докази ван суда и да је у њих једнино имао увид председник државе.

- Једини сведоци несреће били су радници наплатне рампе чији је директор тада био сам Зоран Бабић. Повреде које је задобио одговарају повредама возача, а не неког ко спава на задњем седишту. За полицајце који су сведочили на снимку се не види да долазе из правца Ниша, већ Лесковца, Рендгенски снимак плућа Станојевића нисмо никад видели, али ако је одлучио да буде каскадер, онда нека плати казну, те сам сагласан са тужилаштвом – рекао је пуномоћник оштећених Божа Прелевић, који је касније ипак затражио максималну казну затвора за оптуженог, будући да је то захтевао и његов клијент, оштећена Мирјана Алексић.

Током суђења које је изазвало велику пажњу јавности, спорна два минута снимка сигурносних камера са наплатне рампе, која су кључна за откривање настанка несреће, никада нису доспела до суда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)