ПЛАКАО И ДРЖАО СЕ ЗА ГЛАВУ: Потресно сведочење полицајаца на суђењу Немањи Стаменковићу - "Није био свестан епилога читаве несреће"

Ј. ЋОСИН

14. 04. 2021. у 19:44

СЕДМОРИЦА саобраћајних полицајаца који су у среду саслушани пред Основним судом у Нишу у кривичном поступку против Београђанина Немање Стаменковића (19), оптуженог за изазвање саобраћајне несреће у којој су 4. јануара настрадали пешаци Андреј Пренкљушај (12) и Дејан Илић (48), посведочили су да је након несреће оптужени био уплашен, да се држао за главу и плакао.

ПЛАКАО И ДРЖАО СЕ ЗА ГЛАВУ: Потресно сведочење полицајаца на суђењу Немањи Стаменковићу - Није био свестан епилога читаве несреће

Стаменковића доводе у суд / Фото Ј. Ћосин

Њихово сведочење није подржало став одбране Стаменковића, која је и инсистирала на њиховом саслушању, с обзиром на то да су тврдили да се окривљени понашао као било који други возач након саобраћајне несреће у којој је неко страдао. Заступници оштећених траже ново саобраћајно вештачење, док бранилац окривљеног захтева вештачење на основу зрелости.

- Када сам стигао, лекари су већ пружали помоћ повређеном, који је био на коловозу. Човека који је био са њим на тротоару питао сам ко је возач, а он ми је прстом показао на њега. Стајао је сам на петнаестак метара од аута. Затражио сам му документа, он ми их је дао. Замолио сам га да крене са мном у возило. Деловао је уплашено, али је у свесном стању. Типично за овакве ситуације - описао је полицајац Бранимир Ј.

Његове колеге рекле су да је Стаменковић плакао у ауту, да је био уплашен, као и да највероватније није био свестан епилога читаве несреће.

Судски вештак саобраћајне струке Дејан Богићевић више од два сата је одговарао на питања, али његовим налазом нису задовољни ни одбрана ни пуномоћници оштећеног. Милан Вујанић, кога је као стручног сарадника ангажовала одбрана, предочио је наводе из саобраћајне литературе, којом је поткрепио тврдње да брзина од 131 километар на час, којом се, како вештак тврди, оптужени својим "аудијем" кретао у тренутку несреће, није добро прорачуната.

ВЕШТАЧЕЊЕ

Велику полемику изазвао је предлог Немањиног браниоца адвоката Саше Кнежевића да се његов клијент подвргне психијатријском и неуролошком вештачењу. Судија Гордана Петровић је на крају ипак одлучила да се комисији вештака повери неуролошко, психијатријско и вештачење душевне зрелости оптуженог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

buki

14.04.2021. 21:48

Ko ne bi plakao? Zgaziš psa, pa ne možeš danima da se opasuljiš, a ovaj ubio dvoje ljudi! Ne razumem izjavu policajca da nije bio svestan epiloga, jer da ne vidi šta je uradio može samo ako je lud, pijan ili drogiran, a koliko sam čitala to nije. Kome je uopšte bitno da li je on svestan epiloga, pošto sa 150km/h kroz grad, epilog nije ni mogao da bude drugačiji. Važno je da je bio svestan kada je davao gas, što po meni ne zaslužuje ništa manju kaznu od one koju bi dobio da je uzeo pušku i pucao u njih. Koliko sam čitala najveća kazna koja mu sleduje je 8 godina, a on se toliko *kaje*, da pokušava na sve načine i to da izbegne. Bruka.

Jagodinac

15.04.2021. 06:28

Dajte bre policajci ne brukajte profesiju cuj potresno svedocenje sta sve mama I Tata uz pomoc advokata nece pokusati da izdejstvuju za sina a nisu razmisljali kad su my Dali auto koji mislim ne sme da vozi u tim godinama da smo neka drzava maksimalna kazna do zadnjeg dana

Pim

15.04.2021. 06:59

..и да је било 80 пуно је за насеље.. Мислим да је техника припреме за полагање погрешна. Деца нису свесна шта је инерција и брзина. И онај ко му је дао ауто исто је крив. Да је имао распали голф два сигурно не би

Miša

15.04.2021. 07:08

Kako nebi bio uplašen kada je divljačkom vožnjom ubio dete i čoveka u punoj životnoj snazi? Trebao je biti svestan pre divljanja da moće tako nešto da se desi? Ovaj tekst pokušava da ga prikaže kao žrtvu, a šta je sa majkom koja je izgubila sina u 12 godina i ćerke oca? Lično sam vozač 50 godina, nije mi padalo na pamet da divljam i nekog ubijem?

raca

15.04.2021. 11:58

Jadno i bedno,pun egoizma, nedokazanosti pun sebe , ko mi bre šta može , a sad kad ubi dva čoveka sad je nenormalan , nesposoban , umobolan i svašta , pa kako kao takav je mogo dobiti vozačku i voziti JADNO I BEDNO -SRAM TE BILO RODITELJU ŠTA TO RADIŠ nek odgovara kao čovek