ЈЕЛИЦУ УСМРТИ СА 36 УБОДА НОЖЕМ: Тужилаштво тражи 40 година затвора за Владана Граховца због бруталног убиства старице

Ј. Ћ.

30. 03. 2021. у 11:12

ПРЕД Вишим судом у Нишу данас је настављено суђење Владану Граховацу (27) из Рашке, коме се на терет ставља тешко убиство Јелице Татаровски (82) из Ниша.

ЈЕЛИЦУ УСМРТИ СА 36 УБОДА НОЖЕМ: Тужилаштво тражи 40 година затвора за Владана Граховца због бруталног убиства старице

Фото приватна архива

Тужилаштво тражи максималну казну од 40 година затвора, колико је у тренутку извршења кривичног дела, 31. августа 2019. године била прописана за то дело, сматрајући да за Граховца не постоје никакве олакшавајуће околности будући да је Јелицу која је живела сама у стану убио на свиреп начин,  а да је једини мотив за то био користољубље.

На то указује његово понашање дан пре и након убиства, да је све добро испланирао, до детаља. Да је дошао у Ниш где је студирао, јер је познавао Јелицу, знао њене навике, понео са собом чекић и нож. Знао је како да се представи да му она отвори врата, и са више од 36 убода је усмртио. Све то је трајало најмање 15 минута, а тешке патње које је претрпела и број повреда и интензитет патње указују на негову свирепост. Све је урадио срачунато. Више пута из њеног стана он је улазио и излазио, уклањао доказе, пресвлачио се, а затим купио карту и кренуо за Београд у изнајмљени стан што је такође унапред припремљено. Она га је из сажаљења пустила у стан, јер га је познавала - навео је, између осталог, тужилац Андрија Игић.
Граховац је на почетку суђења на захтев судије Мирка Драшковића образложио зашто је покуша да се убије по завршетку претходног рочишта.
- Када је вештак судске медицине Радован Караџић до детаља читао налаз ја сам се узнемирио, јер ја нисам такав. Почео сам да чујем гласове: "убицо", "свињо", "убиј се". У суициду сам видео једини спас. Овако је на суду образложио покушај убиства Владан Граховац... он међутим није дао конкретан одгвор на питање судије зашто током трајања суђења није предочио да му није добро и да има гласове.
Након тог догађаја он је упућен на психијатријски преглед у Специјалну затворску болницу у Београду, где је констатова да има повреде од самоповређивања, али да није имао намеру да се убије већ да привуче пажњу.
-Претили су ми командири Специјалне затворске болнице, зато сам морао да дам такав исказ. Рекли су ми да ће ме везивати и пустити ме код лудака, а да неће одговарати за њихове поступке- тврдио је он, али није могао да прецизира који му је тачно командир претио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)