МОЈ СИН НИЈЕ ПОДСТИЦАО ТЕРОРИЗАМ: Настављено суђење Игору Деспотовићу пред Специјалним судом у Београду

Н.Б.

21. 03. 2023. у 12:34

ПРЕД Специјалним судом у Београду данас је настављен главни претрес против Игора Деспотовића, кога Тужилаштво за организовани криминал терети за кривично дело јавно подстицање на извршење терористичких дела.

МОЈ СИН НИЈЕ ПОДСТИЦАО ТЕРОРИЗАМ: Настављено суђење Игору Деспотовићу пред Специјалним судом у Београду

Фото Н. Скендерија

Деспотовићу се на терет ставља да је континуирано и јавно, путем видео-снимака, фотографија и текстова износио и проносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење кривичног дела тероризам. Према тврдњама Тужилаштва за организовани криминал, он је од почетка марта 2020. до 5. фебруара прошле године, на више друштвених мрежа администрирао, односно прво отворио, а затим управљао са више налога и у делу налога, који је јаван и доступан за све кориснике, поставио низ текстова, снимака и фотографија који величају организацију „Исламска држава“, која је од стране Уједињених нација проглашена за терористичку.

На тим налозима, како се тврди, величају се њени припадници, позива се на „џихад“, пропагирају се и величају њени поступци, позива се на пружање материјалне помоћи и приступање у њене редове, на оружану борбу, насиље, убиства и на самоубилачке акције и приказују снимци истих. Између осталог, како се наводи у оптужници, Деспотовић је поставио и садржај у коме се издају упутства како треба извршити нападе и убијати немуслиманско становништво, попут описа метода тровања становништва гасом „сарин“.

Током данашњег рочишта као сведок саслушана је Игорова мајка Весна, која је највећи део сведочења говорила о новцу који је пронађен у њиховом стану, а реч је о 1,1 милиона динара и нешто више од 15.000 евра. Сумња се да је тај новац оптужени добијао како би пропагирао џихад.

- Знам зашто сам пред судом и знам зашто је мој Игор. Зато што су га оптужили да је подстицао тероризам, а то није тачно – казала је мајка оптуженог, која је рекла да ће сведочити, иако јој је предочено да није у обавези, јер је блиски сродник. – Новац који је пронађен у стану у којем живимо је породична уштеђевина. Више од 30 година штедим, а последњих 12 година штедим и од ћеркине стипендије.

Сведокиња је казала да је до прошле године била жива њена мајка, која је хеклала разне ствари, које су продавали на улици, затим је објаснила да је паре штедела и од своје пензије, као и помоћи коју добија од своје 15 године, када је утврђено да је инвалид. Навела је да је новац са стране остављала и од алиментације коју јој плаћа бивши муж, а додала је и да је Игор у три наврата донео око 50 евра, које добио када је ишао у џамију. Она је казала да је новац чувала у Игоровој соби, испод кревета и да је ту био најсигурнији, јер њен син никада није знао са новцем.

РАНИЈЕ ОСУЂИВАН

Деспотовић је, како наводи Тужилаштво, осуђиван пресудом Вишег суда у Београду 26. 1. 2018. године због кривичног дела расна и друга дискриминација, на шест месеци кућног затвора уз електронски надзор. Деспотовић се налази у притвору од 18. фебруара 2022. године.

- Игор није много излазио, имао је друштво док је ишао у основну школу, а од 2020. године није се дружио, није излазио – казала је мајка оптуженог. – Није одлазио у иностранство, није имао пасош, само је 2021. у јуну и јулу био у Црној Гори.

На питање браниоца, када се и зашто Игор заинтересовао за ислам, његова мајка је одговорила:

-Неко му је рекао да пређе у ислам. Ја немам ништа против тога, то није ништа страшно. један је Бог, а не мора ни да се верује у њега.

Током данашњег главног претреса саслушани су и вештаци, психијатар и психолог, који су навели да код оптуженог нису нашли да је склон да испољава физичку агресију, али да је склон да предузима потезе без размишљања о последицама, односно да је брзоплет. Такође су истакли да је он недовољно зрела личност, због чега ради недовољно промишљене ствари, као и да нема довољну критичност према ономе што је радио.

Због тога што није био прихваћен у друштву, како су истакли, он је у дигиталном свету пронашао место за себе, где је могао да егзистира.

Његова личност није довољно зрела и то је мотив за евентуално извршење кривичног дела – казали су вештаци.

– Он у току свог развоја био прихваћен од средине, растао је без ауторитета. Отац није био ту, а мајка није била адекватна да му то буде. Код њега је највећи проблем да он буде прихваћен, а ауторитет прихвата у средини која њега прихвата. Кад је лоша идентификација, онда особа прелази у скроз другу страну.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

НИКОЛА КОЈО: Људи из бранше имају посла и лепо живе