ДЕЈАН МИЛЕНКОВИЋ БАГЗИ О ПРВОМ РАЗБОЈНИШТВУ ЗЕМУНАЦА: Детаљи пљачке и отмице Новака Стеванића

С. Ј. М.

06. 12. 2022. у 17:27

ДЕЈАН Миленковић Багзи, сведок сарадник у поступцима против "Земунског клана" сведочио је данас у Вишем суду у Београду на суђењу Милану Радукићу, Саши Ђајићу, Горану Ристићу и Николи Бајићу, оптуженим за разбојништво из 1997. године.

ДЕЈАН МИЛЕНКОВИЋ БАГЗИ О ПРВОМ РАЗБОЈНИШТВУ ЗЕМУНАЦА: Детаљи пљачке и отмице Новака Стеванића

Фото: О. Радошевић

Тај случај је познат као "прва отмица Земунаца", када су отели Новака Стеванића, тукли га и натерали да каже где им се у стану налази сеф и онда га обили и опљачкали око 100.000 немачких марака и четири килограма златног накита.

Према оптужници бивши полицајци Радукић и Ђајић су зауставили и легитимисали Стеванића, убацили га у аутомобил, који је возио Ристић и предали Душану Спасојевићу. Земунци су га те ноћи држали везаног у хангару на Новом Београду, а чувао га је Бајић. Ујутру су га пустили, након што су однели драгоцености из сефа, а осам месеци касније Новак се убио.

Багзи је испричао да познаје сву четворицу окривљених и да су се они дружили са Душаном Спасојевићем и Милетом Луковићем. Навео је и да око отмице Новака Стеванића нема директна сазнања, већ да су то њему и Љубиши Бухи Чумету тада у кафићу у Сурчину прилачи Спасојевић и Луковић.

- Коментарисали су да су после отмице опљачкали стан и да сеф није био у зиду, већ испод паркета и да им је било тешко да га отворе, па су морали да дођу са брусилицом. Плашили су се да су им можда остали отисци прстију и причали су да су нашли доста новца и накита. Чумету су у том периоду поклонили два, три златна ланца, а мени жути сат, чије порекло не знам, а предао сам га Управи криминалистичке полиције 2006. или 2007. године када сам давао изјаву - казао је Багзи.

Фото Приватна архива

Зоран Стеванић, Новаков отац, рекао је у судници да је то његов златни сат, који је после био у Специјалном суду одакле је нестао. Судија га је казнила са 50.000 динара.

- Ако будете тако оштри и према људима који су ми убили сина са задовољством ћу да платим казну - казао је Стеванић, а судија је тада наредила да га избаце из суднице.

Багзи је испричао да су тадашњи полицајци Милан Радукић и Зоран Вукојевић штитили Спасојевића и Луковића од полиције, ишли са њима и показивали легитимације ако би их зауствили или палили ротације:

- Био сам са њима када је Радукић долазио, Душан му је тражио помоћ кад су му нашли оружје, дрогу или хапсили његове дилере и он им је помагао. Кад њима нису могли да се обрате обраћали су се Чумету. Знам да им је јављено да су у том стану што су опљачкали остали Спасојевићеви трагови, али не знам ко им је то јавио - каже Миленковић и додаје да су Луковић и Спасојевић имали изнајмљене станове, где су доносили плен и да су радили са Бајићем и Рилетом из Батајнице.

- Кад им купци не би платили дрогу, коју су на ситно продавали по неколико грама, отимали су их и пљачкали им станове или би им одузимали возила. Тих отмица је било у мањем броју тих година, а оне су постале чешће и озбиљније после формирања клана 1999. или 2000. године - рекао је он.

Сведок је одговарајући на питања рекао да нема сазнања да је Љубиша Буха учествовао у тој отмици и разбојништву и да не зна како је подељен плен. Казао је и да су полицајци Радукић и покојни Вукојевић знали за тај хангар.

Архива Новости / Танјуг

На питање Радукића ко је у хангару пронашао 1,4 килограма хероина, Багзи је одговори: "Колико се сећам ви".

На питање судије навео је и да је подела пара и посла био разлог што су се одвојили "Сурчински" и "Земунски клан", који су до 2000. године били заједно и да се до тада највише слушао Љубиша Буха, којем Спасојевић није могао ништа да нареди.

С. Ј. М.
ОКУПЉАЊА У СУРЧИНУ

Багзи је испричао да је полицајац Зоран Вукојевић са Спасојевићем и Бајићем стално долазио код њих у кафић у Сурчину, чији је власник Чуме, да Ђајић није долазио, а да за Радукића није сигуран.

На питање Радукића да ли је долазио у рацији или нешто друго, Багзи је рекао да је једном сигурно била рација и да је било доста полицајаца.  

ЧУМЕТА ДОВОДИ ПОЛИЦИЈА

Сведок Љубиша Буха - Чуме, није се данас појавио да сведочи у суду. Судија је наложила да га за следећи претрес крајем фебруара доведе полиција. Буха је пре годину и по дана био на овом суђењу и рекао да не жели да сведочи уколико се не искључи јавност и док му се не додели полицијска заштита, јер му је угрожена безбедност, пошто је већ осам припадника некадашњег "земунског клана" изашло из затвора. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну