ТУЖИЛАЦ ТРАЖИ ПО 40 ГОДИНА ЗАТВОРА: У Апелационом суду у Београду започела седница по жалбама на пресуду за убиство Славка Ћурувије 1999.

Н. Б.

06. 12. 2022. у 09:00

ОД убиства власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије прошле су 23 године, а још није окончан судски поступак против четворице окривљених, којима се на терет ставља да су умешани у овај злочин.

ТУЖИЛАЦ ТРАЖИ ПО 40 ГОДИНА ЗАТВОРА: У Апелационом суду у Београду започела седница по жалбама на пресуду за убиство Славка Ћурувије 1999.

Славко Ћурувија, Фото

Пре тачно годину дана, пред Специјалним судом у Београду изречена је друга по реду првостепена пресуда којом су некадашњи челници Ресора државне безбедности Радомир Марковић, Милан Радоњић и Ратко Ромић, као и некадашњи припадник Службе Мирослав Курак, који је у бекству, осуђени на укупно сто година затвора. Поводом ове пресуде јуче је у Апелационом суду започела седница, на којој ће се разматрати жалбе Тужилаштва и одбране. Пошто је пресуда у овом случају већ једном обарана, апелација ће сада утврдити да ли ће бити потребе да они отварају главни претрес или ће можда потврдити или преиначити првостепену одлуку.

У зграду апелације јуче су из кућног притвора дошли Радоњић и Ромић, док Марковић, који се налази на одслужењу затворске казне од 40 година, на колико је осуђен у другим случајевима, није доведен због здравствених проблема. Пресудом, која је сада "под лупом" апелације, Марковић је осуђен на 30 година затвора, као подстрекивач на тешко убиство.

Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак, Фото АП/Ж. Кнежевић/З. Јовановић/приватна архива

Иста казна, али због саизвршилаштва, изречена је Радоњићу, док су за исто дело Ромић и Курак осуђени на по две деценије робије. Оно што је остало непознато јесте ко је 11. априла 1999. у јеку НАТО бомбардовања пуцао у Ћурувију.

У образложењу првостепене одлуке судија Снежана Јовановић је својевремено, између осталог, истакла да је суд у поновљеном поступку утврдио да је непозната особа пуцала на Ћурувију у хаустору зграде у којој је живео, и то у леђа, док је са њим у друштву била његова невенчана супруга Бранка Прпа. Према тврдњама тужилаштва, то је учинио Курак.

Током јучерашње седнице, заменик тужиоца за организовани криминал Миленко Мандић предложио је судијама апелације да отворе главни претрес и да утврде тачно чињенично стање. Затражио је да се, након тога, свој четворици изрекне по 40 година затвора, јер "казне изречене првостепеном пресудом нису адекватне тежини извршеног злочина".

- Неоснован је став првостепеног суда да је Ђурувију убила непозната особа, а да су оптужени припремали терен - навео је Мандић, додајући да за ту тезу нема доказа.

Апелациони суд, Фото Н. Скендерија

Он се дотакао и сведочења Бранке Прпе, која није препознала Мирослава Курака као нападача. Према Мандићевом ставу, њена перцепција у "критичним тренуцима није могла да буде добра".

У оптужници се наводи да је мотив за убиство било Ћурувијино иступање у домаћој и страној јавности, као и његова критика тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић.

НЕГИРАЛИ

ОД почетка вођења поступка, Марковић, Радоњић и Ромић негирају дела која им је Тужилаштво ставило на терет. Њихови браниоци, који ће данас добити реч, у својим жалбама су предложили да Апелациони суд донесе ослобађајуће пресуде, јер, према њиховим речима, нема доказа да су њихови клијенти на било који начин умешани у Ћурувијино убиство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ЈЕ ЋИРО БЛАЖЕВИЋ ГОВОРИО О НОВАКУ: Ђоковић? Ја га обожавам, он је највећи спортиста на планети! (ВИДЕО)