СУЂЕЊЕ ЗА ТРАГЕДИЈУ У ШАИНОВЦУ: Наложена ДНК анализа аутомобила којим је усмрћен Жељко (19) - показаће ко је био возач

Ј. Ћ.

23. 05. 2022. у 14:01

КАКО би се утврдило ко је заправо био за воланом „голфа 2“ којим је 28. децембра 2020. године око 22.30 часова усмрћен Жељко Ристић (19) из Шаиновца, на захтев Вишег јавног тужилаштва и одбране Виши суд у Нишу наложио је у понедељак да се изврши ДНК вештачење трагова узетих са волана, мењача, седишта и браве.

СУЂЕЊЕ ЗА ТРАГЕДИЈУ У ШАИНОВЦУ: Наложена ДНК анализа аутомобила којим је усмрћен Жељко (19) - показаће ко је био возач

Место где је настрадао Жељко Ристић

Жељков деда Никола Перић рекао је након јучерашњег главног претреса да се поступак на суду у Нишу води против погрешног човека.

- Највећу грешку направио је тужилац јер није одмах узео снимке камера са раскрснице којом се кретало возило које је усмртило мог унука. Цео процес иде у погрешном правцу због тога. Једини прави потез је што су сада дали да се изврши ДНК анализа сувозача. Суди се погрешном човеку, мислим да је једини кривац Дисић. Читав процес дуго траје јер иде у порешном смеру. Да су сведоци били поштени, да нису лагали, не би било тако. Мени је најбитније да се тачно сазна ко је прави возач и ко је прави убица. Не умањује то кривицу ни сувозача, јер он је дужан ако је возач направио прекршај да га упозори, да му каже да стане и укаже помоћ повређеном. По мом мишљењу, возач који је убио мога унука је искључиво Дисић - рекао је након данашњег рочишта Никола Перић, деда настрадалог Жељка, и истакао да он само жели да се сазна права истина о несрећи која је разорила његову породицу.

Жељков отац Дејан Ристић се сложио са Николином тврдњом да је касно за ДНК анализе.

- Мислим да је све ово сада само одуговлачење, куповина времена… Све је ово за нас веома тешко, ово одуговлачење нас повређује. Нестрпљиво чекамо да се заврши суђење, да сазнам ко ми је убио дете – рекао је Ристић.

Фото: Ј. Ћ.

Предлог да се изврши ДНК анализа четири групе трагова изузетих са Перићевог „голфа 2“ је предложио заменик ВЈТ Александар Каличанин, истакавши да се ради о заједничком предлогу одбране и тужилаштва.

- Нисмо хтели на почетку да тражимо ову анализу јер ни тада као ни сада немамо сумње у то ко је возио. Али да би све било јасно ко је где седео у аутомобили, требало би урадити ДНК анализу. Није скупо и не траје дуго, рекао је заменик ВЈТ Каличанин. Суд је прихватио његов предлог да се уради ДНК са ручице врата, волана, мењача, унутрашње стране врата сувозача, ручице за отварање врата, рукохвата, кедер гуме, предњег ветробранског стакла у горњем левом углу.

Адвокат Милан Петровић, бранилац оптуженог Миодрага Перића, рекао је да ће се ДНК анализом искључити тезе где је ко седео, те да би тиме могао и да кривични поступак крене у неког другом правцу. Судија Мирко Драшковић изразио је сумњу да се овом анализом може доћи до нових сазнања, будући да су према исказима и оптуженог Перића и сведока Дисића обојица мењали позиције у аутомобилу, а да је Дисић придржавао волан у току вожње, али је донео наредбу да се анализа ипак уради јер су је затражиле обе стране у поступку. 

Перић се терети за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја у стицају са кривичним делом непружања помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди. Како је навело тужилаштво, он је возио са 2,27 промила алкохола у крви, брзином од 70 км/ч на делу пута где је ограничење 50, услед чега је возилом прешао у супротну траку и ударио пешака који се кретао десном страном. Суђење ће бити настављено средином јула.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СПАС У ТУРСКОЈ И УН: Зеленски се узда у Ердогана - Украјина тражи гаранцију