ХАОС СА КОНТРОЛОМ НАНОГВИЦА: Суђење Сузани Вулић, службеници Министарства правде, која је радила као повереник са осуђенима на кућни затвор

С. Ј. М.

08. 12. 2021. у 20:02

ТРОЈЕ сведока из Управе за извршење кривичних санкција на суђењу у Вишем суду у Београду за залоупотребу положаја Сузани Вулић, која је радила као повереник над затвореницима који издржавају казне кућног затвора, казало је да је било великих проблема са електронским надзором када се почетком маја 2020. године прешло са "израелског" на "Пупинов систем надгледања".

ХАОС СА КОНТРОЛОМ НАНОГВИЦА: Суђење Сузани Вулић, службеници Министарства правде, која је радила као повереник са осуђенима на кућни затвор

Фото З. Јовановић

Повереници су тих првих месеци, како је у среду могло да се чује, примали дневно по 300-400 СМС порука, лажних аларма да су затвореници ван домета. Бивша начелница одељења које се бавило тим надзором Душанка Гарић казала је да није било шансе да повереници све то провере, а да се од осуђеника крило да систем лоше функционише. Навела је и да се дешавало да немају довољно наногвица, па је претило да неки случајеви застаре, због чега су повереници телефоном звали судије да осуђени почне да издржава казну без наногвице.

Вулићева се терети да је за петоро осуђеника дозвољавала да казну издржавају без електронског надзора, да није писала извештаје о неправилностима, када су без дозволе напуштали одређене просторије.

Садашња начелница Јелена Срнић Нерац казала је да кад је дошла на то место 1. септембра 2020. није било контроле протока предмета и задуживања и да је био хаос у подели посла, ко шта ради и ко надзире аларме:

- Један полицајац ми је рекао да проверимо повереника неког затвореника, јер му јавља када ће бити провере и да превише често напушта просторије. Испоставило се да је Вулићева радила са тих пет осуђеника, код којих је било њених пропуста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)