ЛОМИЛИ РУКЕ, ЗУБЕ И ГЛАВУ: Заштићени сведок "3593" испричао кроз какво је мучење прошао у Злашу

С. Ј. М.

22. 09. 2021. у 07:11

ЛЕВА рука ми је била сломљена на три места, а на десној су ми сломили средњи прст.

ЛОМИЛИ РУКЕ, ЗУБЕ И ГЛАВУ: Заштићени сведок 3593 испричао кроз какво је мучење прошао у Злашу

Мустафи продужен притвор за још два месеца / Фото принтскрин

Глава ми је била озбиљно повређена и морао сам после да идем на операцију. На том месту имам ожиљак, ставили су ми осам копчи. Вилица ми је била повређена и поломљени сви зуби. Од тих повреда ја се ни данас нисам потпуно опоравио.

Овако је заштићени сведок "3593" описао своје повреде које је задобио кад су га припадници такозване ОВК отели у априли 1999. године и данима пребијали, држећи га заточеног на имању у селу Злаш. Он је данас у Специјалном суду Косова у Хагу наставио од јуче започето сведочење на суђењу једном од команданата терористичке ОВК Саљиху Мустафи, који је командовао групом БИА, која је починила те злочине у Злашу.

Иако је на претходна два рочишта Мустафа напуштао судницу после паузе за ручак, не желећи да слуша исказ сведока, јуче ујутру је седео на оптуженичкој столици. Председавајућа судија Мапи Фелт-Фоља је тражила да разговарају о његовом неприсуствовању суђењима. Мустафа је казао да је напуштао претресе пошто је недавно био под стресом због више разлога. Тада је седница затворена за јавност, тако да се није могло чути шта је оптужени испричао.

За јавност је поново отворена кад је сведок "3593" наставио да одговара на питања тужиоца, а Мустафа је био у судници. Међутим, и то сведочење је неколико пута затварано тако да се није могло чути шта је "3593" све испричао.

- Након што су ме једном претукли, тај што ме тукао, а то је оптужени, наредио је двојици да ме врате у подрум где су ме држали затвореног. Ја не изговарам његово име и не желим да га кажем док сам жив - казао је сведок, испричавши да је један од затвореника тад имао опекотине по телу, а да су му све време биле везане руке, тако да није могао да једе, кад су им давали по парче старог хлеба.

Заштићеном сведоку су показане и фотографије, на којима је он препознао кућу и околне објекте где су га држали заточеног и тукли. Сви објекти на том имању су у међувремену срушени. Сведок је казао и да је у његовом селу где је живео било припадника ОВК, који су се кретали у цивилној одећи, а ретко у униформама ОВК.

Фото: АП

Саљих Мустафа се ни јуче после паузе за ручак није вратио у судницу, већ је суђење пратио путем видео-линка из притворског објекта. Судско веће му је то одобрило, јер сматрају да и тако може да учествује у поступку, иако физички није присутан. Мустафа је на почетку јучерашњег претреса тражио од судског већа да на тај начин прати суђење, да би, како је рекао, избегао опадање концентрације.

Мустафи се суди за ратне злочине који су почињени у априлу 1999. над шест албанских цивила.

 

ЗАТВОРЕНО ЗА ЈАВНОСТ

НАКОН тужилаштва, сведока "3593" испитивала је заштитник жртава Ани Пуес. Њена питања бавила су се темом како су те повреде које је задобио утицале на његов будући живот. Она је тражила да цело њено испитивање од сат времена буде затворено за јавност, јер ће њена питања бити приватне природе, па би заштићени сведок могао бити препознат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)