СУД ОДБИО ДА УКИНЕ ПРИТВОР: Олгица Маркановић, оптужена за пружање естетских услуга без лиценце, није изнела одбрану

Ј. Д. Љ.

21. 09. 2021. у 20:21

СУЂЕЊЕ Олгици Маркановић и њеној сарадници Јасмини Тасић због оптужби за неовлашћено предузимање естетских захвата на пацијентима, за које нема лиценцу, није данас почело изношењем њихових одбрана пред Првим основним судом у Београду, али се зато, више од два сата, расправљало о процесним радњама.

СУД ОДБИО ДА УКИНЕ ПРИТВОР: Олгица Маркановић, оптужена за пружање естетских услуга без лиценце, није изнела одбрану

Олгица Маркановић / Фото Инстаграм

Тасићева јуче није дошла на суђење, јер је, како тврди њен бранилац, у осмом месецу "високо ризичне" трудноће и сваког часа може да се породи. Према речима њеног адвоката Драгана Палибрка, она вероватно дуже време, ни након порођаја, неће моћи да се појави пред судом. Због тога је он затражио да се према њој раздвоји поступак, али и да се, с друге стране, Маркановићевој укине притвор у којем је од хапшења, 1. јуна.

Адвокат Боривоје Боровић, који заступа оптужену Олгицу Маркановић, предложио је суду да је пусти из притвора уз одређену блажу меру - кућни притвор уз одговарајуће услове.

Суд, међутим, није јуче прихватио ниједан од предлога бранилаца, али ће их, како се надају адвокати, до 5. октобра размотрити и донети и званичну одлуку, тим пре јер је реч о притворском предмету у ком је обавезно хитно поступање.

Foto: Printskrin

Наида Геџо међу првима пријавила Олгицу

Маркановић је у притвору од 1. јуна, а према последњој одлуци о продужењу, он може да траје до 24. септембра. Прво основно јавно тужилаштво у Београду терети Маркановићеву и Тасићеву, која се брани са слободе, за тешко дело против здравља људи у саизвршилаштву.

Оптужним предлогом тужилаштво је тражило од суда да Маркановићеву осуди на три, а Тасићеву на годину дана затвора.

Foto: Printskrin

 

Њих две терете се да су кривично дело извршиле од 1. маја 2020. до 1. марта ове године, у нерегистрованом медицинско-естетском центру Tayas у Београду, у Дриничкој улици. По оптужници су неовлашћеном и неправилном употребом средства "плазма пен" проузроковале трајна оштећења на третираним деловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог Б и трећег степена.

Фото Инстаграм

Олгица Маркановић надрилекарка

Истовремено су, каже оптужба, примењивале и недопуштене инјекције локалне анестезије лидокаин-хлорида која је представљала ризик по живот оштећених у случају алергијске реакције услед непостојања антишок терапије и едукације окривљених, као и саме примене уређаја "плазма-пен" због коришћења струје.

Маркановићева је, на саслушању у тужилаштву негирала да се бавила надрилекарством, односно медицинским захватима за које нема лиценцу. У својој одбрани она је тврдила да су услуге које је пружала пацијентима биле козметичке природе и да се није представљала као стручњак из области медицине.

И Јасмина Тасић, такође је, пред тужиоцем, негирала извршење дела које јој се ставља на терет.

ДОТЕРАНА

МАРКАНОВИЋЕВА је јуче у суд доведена из притвора са лисицама на рукама, у пратњи два стражара. У беж хеланкама, уској мајици и патикама, са маском на лицу, пуштене косе, ушла је у судницу уздигнуте главе.

НОВИНАРИ ИСПРЕД ВРАТА

СУДНИЦА број 10, у Првом основном суду, јуче је била премала да прими све заинтересоване новинаре, судске приправнике, фамилију, пријатеље на суђењу Олгици Маркановић и Јасмини Тасић. Зато је судија Вук Рабреновић одлучио да, због опасности од ковида, у судници задржи само учеснике у поступку - оптужену, поступајућег заменика тужиоца, адвокате и оштећене. Новинарима је рекао да из безбедносних разлога напусте претрес.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)