ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ САЉИХУ МУСТАФИ: Негирао кривицу, тужилаштво назвао "Гестапо" - Након паузе није хтео да се врати у судницу

С. Ј. М.

15. 09. 2021. у 12:27 >> 13:56

ПРЕД судом Специјализованих већа Косова у Хагу данас је суђењем Саљиху Мустафи почело прво суђење припадницима терористичке ОВК за злочине које су починили на Косову и Метохији крајем деведесетих година прошлог века.

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ САЉИХУ МУСТАФИ: Негирао кривицу, тужилаштво назвао Гестапо - Након паузе није хтео да се врати у судницу

Фото: АП

Саљиху Мустафи, који је био комадант безбедоносно-информативне агенције тзв. ОВК, суди се за ратне злочине почињене над шест Албанаца на издвојеном имању у селу Злаш у планини Гољак недалеко од Приштине.

Он је оптужен за незаконито лишавање слободе, сурово поступање и мучење пет Албанаца и убиство једног. Оптужница га терети да је лично учествовао у саслушавању и премлаћивању отетих људи и да је помогао у убиству младића. Како је навело тужилаштво, одговоран је и као надређени.

Након што му је прочитано за шта је оптужен, Мустафа се кратко пред судом изјаснио да није крив ни за једну од оптужби коју је покренуо, како је рекао, "овдашњи Гестапо".

Специјализовани тужилац Џек Смит је у уводном излагању казао да су жртве 20 година чекале правду и да неко саслуша и чује за те злочине који су почињени.

- Све жртве у овом предмету су Албанци и њихов једини злочин је био што су их сматрали за некога ко не подржава ОВК - казао је Смит. - Неки припадници ОВК попут Мустафе су чинили бруталне радње према онима који су имали другачија политичка мишљења од ОВК. Ничим се не може оправдати терорисање и мучење, којима су због тога ти људи подвргавани. Проузроковане су им огромне патње, а Мустафа је погазио законе и норме ратовања. Његова дела су тим људима изазвала патње, које су им оставиле ране на психи и телу.

Смит је казао да су те жртве данас сведоци и да ће у суду испричати све кроз шта су прошли:

- Они се данас суочавају са огромним притисцима сваки дан, да не испричају истину. Атмосфера застрашивања је велика и ми као тужилаштво покушавамо да је спречимо. Суд треба да утврди и колико она утиче на исказе сведока. Међутим, мислим да им та застрашивања нису успела, јер су многи сведоци упркос томе одлучили да испричају све о злочинима што знају и да жртве добију правду.

Специјализовани тужилац је рекао и да ако је рат ОВК био правичан, онда није било могуће да ико из те организације ради нешто незаконито.

- Ти што застрашују покушавају да оправдају своје злочине, злочинима друге стране. Гађају на национални понос и тиме манипулишу. Жртвама се мора дати могућност да кажу истину без страха од одмазде. А ако не докажемо оптужбе, онда ће то бити прилика за оптуженог да засвагда скине љагу са свог имена.

Фото: АП

МУСТАФА НЕЋЕ ДА СЕ ВРАТИ У СУДНИЦУ

Након што је тужилаштво изнело уводну реч одређена је пауза, а кад се завршила Саљих Мустафа је казао да не жели више да присуствује рочишту. Његов бранилац Јулијус Фон Боне је казао да се он одриче за данас свог права да буде у судници.

Тужилаштво се изјаснило да сматра да је потребно да оптужени буде на расправама, а да данас није неопходно његово присуство.

Заступник жртава указала је да је одлазак Мустафе пре него што је она изнела уводно излагање непоштовање према жртвама:

- Ако се то буде понављало сваки пут, да он може да бира да ли ће бити или не у судници, онда ће то бити трауматично за сведоке и оштећене, ако не могу да се припреме да ли ће се или неће суочити са њим у судници. Његово присуство има везе и са правичним суђењем и легитимитетом суда. Треба водити рачуна да му се ово не претвори у суђење у одсуству.

Мустафин бранилац Фон Боне је казао да не мисли да ће се нешто слично често понављати и да је овај захтев само за данас.

Судско веће дозволило је да Мустафа више не присуствује рочишту. Како је објаснила председавајућа судија његово присуство није неопходно данас на уводним излагањима.

- Убудуће ће Веће моћи да га принуди да буде присутан и ако се он одрекне тог свог права. И господине Фон Боне пренесите му да му убудуће нећемо дозволити да користи језик којим показује непоштовање према било коме као што је то учинио данас према специјалном тужилаштву - казала је председавајућа, очигледно мислећи на то што је Мустафа тужилаштво назвао "Гестапо".

Фото: АП

ТУЖИЛАЦ: МУЧЕНИ ЈЕР СУ СЕ ДРУЖИЛИ СА СРБИМА


Након Џека Смита детаљније уводно излагање у предмет Саљиха Мустафе пред Специјализованим већем изнео је његов колега из специјализованог тужилаштва Џезери Михалчук. Он је нагласио да су заробљени албански цивили живели у жалосним условима неприкладним за људе, да су их тукли и мучили.

- У малом забаченом селу Злаш у Србији недалеко од Приштине био је један импровизовани затвор, који су контролисали припадници ОВК и група БИА, којом је командовао Саљих Мустафа. Људи који су ту држани оптуживани су да су шпијуни и сарадници окупатора у рату - казао је тужилац Михалчик. - Они то нису били, нико од њих није помагао напријатељу. Та етикета је злоупотребљавана за оне Албанце који су пословали и дружили се са Србима или за оне који нису подржавцали ОВК. То је био једини разлог што су их доводили у Злаш. те људе ћете чути као сведоке и они ће причати како су их мучили, ломили им тела и психички злостављали.

Михалчук је нагласио да је Мустафа био задужен за контролу затвора и да је учествовао у премлаћивању.

- Он је ОВК прикључио 1997. године и био је комадант јединице БИА, која је бројала око 500 припадника и радила је на прикупљању обавештајних података, извиђањима и диверзијама. Симбол им је био јастреб и носили су ту ознаку.

На суђењу су показане и Мустафине слике из рата у униформи ОВК, које су нађене у његовом телефону и новчанику кад је ухапшен.

- У Злошу жртве су држане у подруму једне куће, а извођени су на спрат где су саслушавани и премлаћивани. Све жртве су локални Албанци. Спавали су на поду, нису имали довољно воде и хране, а повреде после пребијања им нису саниране. Мустафа је спавао у тој кући. Контролисао је то имање и имао је власт да спречи злочине и да пусти заробљене цивиле, али он их је саслушавао и премлаћивао. Болне јауке су други незаконито ухапшени слушали у подруму.

Тужилац је рекао да се одбрана брани алибијем да Мустафа тад није био у Злошу:

- Ми тврдимо да наши докази јасно указују да јесте, а и кад је одлазио могао је брзо и лако да се врати. Такође они тврде да се ти злочини нису десили и да у Злошу нико није затваран, пермлаћиван и убијен. Ми ћемо доказати да су ти злочини почињени и да је Мустафа одговоран за њих. Тражимо од суда да га огласи кривим.


НА КИМ ВЛАДА ВЕО ЋУТАЊА О ЗЛОЧИНИМА ОВК

Заступник жртава указал је јуче у судници да су они и њихове породице изложене великом притисцима:

- Тада задобијене повреде бациле су сенку на читав њихов будући живот. Повреде су зацелиле мада су некоме остали ожиљци, некоме криве ноге, неко више не види, слеп је, али оне невидљиве повреде нису успеле да зацеле. Њихов страх и бол и 22 године касније је огроман. Тамо влада један вео ћутања о злочинима ОВК. Жртве ћуте из страха, јер су све ове године ућуткиване. Живе тамо где се ОВК слави као јуначка формација. Живе у сталном страху и потребно им је много храбрости да се усуде да било шта кажу. Жртвама се пориче било какво право. Ако кажу да су жртве српског режима, онда се подстичу да причају и добију одштету, а ако су жртве ОВК онда их игноришу, праве лудим, прете.

Заступник жртвана је казала Већу да, да би разумели у каквим околностима они живе треба да оду у Злош и увере се.

- Ја сам лично отишла у то село и одмах су се појавили неки људи који су питали зашто сам ту. Мој возач се веома узнемиро. У селу су свуда симболи ОВК. Материјални докази су уништени, на имању више нама тих кућа где су држани заробљени цивили. Остала је само штала. Ту сам схватила да је то идеално место за мучења, јер ко би ту у брдима чуо јауке мучених и дошао у помоћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)