ИМАЛИ СУ СЕРТИФИКАТ ЗА ОРГАНСКУ КОНОПЉУ: Настављено суђење оптуженима у случају "Јовањица 1"

С. Ј. М.

08. 09. 2021. у 20:30

СУЂЕЊЕ Предрагу Колувији и осталима у поступку "Јовањица 1", због узгоја конопље на пољопривредном газдинству у Старој Пазови, настављено је јуче у Специјалном суду саслушањем директора и једне запослене у сертификационој кући "Органик контрол систем", која контролише органску производњу.

ИМАЛИ СУ СЕРТИФИКАТ ЗА ОРГАНСКУ КОНОПЉУ: Настављено суђење оптуженима у случају Јовањица 1

Фото МУП/Илустрација

Како је испричао директор Ненад Новаковић, Колувија и његова фирма "Јовањица" били су им један од 200 клијената.

- На основу контроле и испитивања, која су радили колега и колегиница издат им је сертификат да је индустријска конопља коју су узгајали органска, јер није третирана - изјавио је Новаковић. - Они су имали 1.450 пријављених биљака, а ми смо контролисали 500 биљака и 500 килограма цвета. Контролисали смо и простор производње, средства за исхрану и заштиту биља, да ли има пестицида, производну документацију, да ли се користи нешто што није дозвољено...

Новаковић је казао да им је "Јовањица" била једини клијент који је узгајао конопљу и да су 2014. одбили једног из Баната код Чоке, јер није имао дозволу Министарства пољопривреде за употребу садног материјала.

Он је рекао да је два пута био у Јовањици и разговарао са Колувијом о сарадњи, о увозу, производњи индустријске конопље. Када је избила афера са том фирмом, каже да је звао друге колеге из сертификационих кућа и сазнао да узгајање индустријске конопље у Србији није ништа необично и да они имају више таквих клијената:

Фото приватна архива

- У Србији има сијасет парцела на којима се узгаја органска конопља и рецимо између пет и десет произвођача. Ми немамо никакву напомену министарства да на њу треба да обратимо неку посебну пажњу. То је регуларна култура која се производи.

Агроном Мирјана Јовановић Драгојловић, која је као контролор издала сертификат да је конопља органска, казала је у суду да је то урадила проучавајући извештај, документацију, дневнике производње и фотографије, које је њен колега донео са терена из "Јовањице".

- То је уобичајена процедура. Министарство је "Јовањици" издало решење за употребу конвенционалних садница. На фотографијама које сам гледала била је конопља, а ми нисмо овлашћени да кажемо да ли је оваква или онаква, нити да разликујемо сорте.

ЖИВОЈИНОВИЋ НА СЛОБОДИ

СПЕЦИЈАЛНИ суд укинуо је јуче притвор и пустио на слободу Владана Живојиновића, једног од оптужених у предмету "Јовањица 1". Судско веће је констатовало да су сви сведоци везани за оптужбе против њега саслушани и да више нема разлога да буде у притвору. Суд је одбио предлоге да се притвор укине првооптуженом Предрагу Колувији и Вулету Бојовићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)