ТРАЖИ 200 ЕВРА ПО ДАНУ ПРИТВОРА: Захтев Марине Андрејић Европском суду за људска права, пошто је ослобођена за убиство сина Ђорђа

В. Н.

28. 07. 2021. у 21:46

МАРИНА Андрејић (50), која је 2012. правоснажно ослобођена за убиство сина Ђорђа (13) у јулу 2010. године, тужила је државу Србију Европском суду за људска права у Страбуру тражећи да јој се досуди адекватна одштета због неоснованог боравка у притвору.

ТРАЖИ 200 ЕВРА ПО ДАНУ ПРИТВОРА: Захтев Марине Андрејић Европском суду за људска права, пошто је ослобођена за убиство сина Ђорђа

Марина и Ђорђе Андрејић

Њен адвокат Србислав Стојановић каже да је поднео представку Европском суду, јер су судови у Србији његовој клијенткињи досудили око 1,4 милиона динара за 703 дана проведена у притвору, односно 2.000 динара по дану неоснованог притвора, што је по његовом мишљењу мало.

Стојановић тражи да Европски суд наложи Србији да Андрејићевој исплати правичну накнаду, што, како каже, треба да буде око 200 евра по дану, односно 140.000 евра.

Марина Андрејић, из Мајиловца у Општини Велико Градиште 2012. је одлуком Апелационог суда у Београду, правоснажно ослобођена оптужби за убиство сина Ђорђа, пошто је тај суд преиначио првостепену пресуду Вишег суда у Пожаревцу, који ју је претходно у два наврата осуђивао на 20 година затвора. Правоснажну пресуду потврдио је и Врховни касациони суд, пошто је 2013. одбио неоснован захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужилаштва.

Андрејићева је била ухапшена 25. јула 2010., три дана од нестанка њеног сина, а 3. јула 2012. је пуштена из притвора, након одлуке Апелационог суда. Ђорђе је нестао 22. јула, када је са мајком отишао на њиву. Његова мајка кући се вратила два дана касније, али без сина, након чега је ухапшена. Више од 500 људи данима је трагало за дечаком, али он није пронађен. Ловци су 7. новембра 2010. пронашли лобању, а тај терен претраживан је и у наредних неколико дана како би се пронашли и остали делови дечаковог тела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)