ОДУЗИМАЊЕ ПОЕНА БЛАГА КАЗНА ЗА БАХАТЕ ВОЗАЧЕ: Дамир Окановић о узроцима и последицама честих саобраћајних несрећа - Треба пооштрити казне

Ј. Д. Љ.

12. 08. 2022. у 11:00

МАЛОЛЕТНИ Стефан В., осумњичен да је возећи аутомобил марке "сеат", брзином већом од 100 километара на сат, прекјуче изазвао саобраћајну несрећу у Бољевцима, у којој је погинуо возач мопеда Јошка Т . (83), док су још две особе повређене, биће приведен и саслушан пред надлежним Одељењем за малолетнике.

ОДУЗИМАЊЕ ПОЕНА БЛАГА КАЗНА ЗА БАХАТЕ ВОЗАЧЕ: Дамир Окановић о узроцима и последицама честих саобраћајних несрећа - Треба пооштрити казне

Фото: Приватна архива/Танјуг

Он је након несреће изашао из аутомобила и побегао, не пруживши помоћ унесрећенима. Међутим, касно увече се сам предао полицији, која је претходно, за њим расписала потрагу. После увиђаја, а потом и хапшења малолетника, надлежни су наложили додатне анализе и вештачења.

Незванично, узет је ДНК са волана како би се утврдило да ли је аутомобил заиста возио Стефан В. или његов друг М. Ј. (20) који је заједно са њим био у "сеату" и који је том приликом прошао са лаким повредама. Сумња се чак да је, осим њих двојице, у возилу, био још један младић, чији идентитет је и даље непознат. Према незваничним информацијама из истраге, верује се да је возач "сеата", који још нема пуних 18 година, возио брзином већом од дозвољене, без поседовања возачке дозволе, а сумња се и под дејством алкохола. То ће, међутим, показати додатна истрага и анализе које су јуче наложене.

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић, за "Новодсти", каже да је, због несрећа у којима су учесници све чешће бахати или возачи под дејством алкохола и наркотика, неопходно урадити реформу безбедности у саобраћају.

МОТОРОМ ПОВРЕДИО САОБРАЋАЈЦА

САМО дан после несреће у Бољевцима, у саобраћајној несрећи у Обреновцу, повређен је саобраћајни полицајац А. Л. (26), на којег је великом брзином, налетео мотоциклиста, а потом побегао. Надлежни за њим интензивно трагају, а према информацијама из обреновачког тужилаштва, наводно је возио црни мотоцикл, био обучен сав у црно и на глави имао црну кацигу.

Несрећа се догодила око 23 сата у Улици забрански пут док је полицајац, заједно са колегиницом, стајао на улици и контролисао саобраћај. Мотоциклиста се кретао из правца Саве ка раскрсници на којој је полицајка покушала да га заустави. Али, он је "пролетео", оборио А. Л. и побегао.

- Систем безбедности саобраћаја је зрео за прелазак на виши ниво, јер му је неопходна свеобухватна реформа - каже Окановић. - То се не може обезбедити само контролом или санкционисањем, већ је неопходно урадити и реформу безбедности путева и возила. Треба, пре свега, радити на сагледавању узрока, а не последица све чешћих несрећа.

Окановић подсећа и на недавно предложену одредбу да се за насилничку и вожњу у алкохолисаном стању или под дејством наркотика, таквим возачима трајно одузима возило, као и возачка дозвола.

- Држава би требало да примени најблаже санкције како би некога вратила на колосек. Али, када је реч о екстремним прекршајима или "повратницима", треба отићи степен више, јер новчане казне или изрицање казнених поена на њих не утиче довољно.

Фото приватна архива

Саобраћајна несрећа догодила се у Улици Мира у Бољевцима, када су се сударили аутомобили "сеат" и "фијат", а потом је од ударца, један од њих налетео и усмртио Јошку Т., пензионисаног возача ГСП, који је био на мопеду. Сумња се да су младићи, наводно, украли "сеат" једном мештанину, који живи у иностранству, али је у среду ујутру оставио кључеве у возилу, што су они искористили да би се "мало провозали". Приликом вожње, међутим, отпочели су претицање другог возила и изазвали удес у којем је настрадао пензионер, који је тог јутра, кренуо на пецање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (1)