ВЕШТАЧЕЊЕ ОТКРИВА КО ЈЕ БИО ЗА ВОЛАНОМ "ГОЛФА": Могућ обрт у судском поступку за несрећу у којој је настрадао Жељко Ристић (19)

Ј. ЋОСИН

10. 08. 2022. у 07:30

ПРОЦЕС за саобраћајну несрећу у којој је 28. децембра 2019. настрадао Жељко Ристић (19) из села Шаиновац код Дољевца, а који се води пред нишким Вишим судом, могао би кренути у другом правцу уколико вештачење ДНК трагова покаже да је на месту возача седела друга особа, а не Миодраг Перић (39), возач дољевачке Хитне помоћи, кога Тужилаштво терети за смрт младића.

ВЕШТАЧЕЊЕ ОТКРИВА КО ЈЕ БИО ЗА ВОЛАНОМ ГОЛФА: Могућ обрт у судском поступку за несрећу у којој је настрадао Жељко Ристић (19)

Место где је настрадао Жељко Ристић

Интересантно је да је управо Тужилаштво, чему се придружила и одбрана, недавно поднело захтев суду да се уради вештачење трагова узетих са возила "голф 2", којим је почињено кривично дело. Тачније, са волана, мењача, седишта и браве, након што је оптужени упорно тврдио да је у тренутку несреће био на месту сувозача, јер је био пијан. Перић се бранио да није био у стању да управља аутомобилом и да је у тренутку несреће возио М. Д., његов пријатељ.

Сведочећи пред кривичним већем, М. Д. је својевремено негирао ове тврдње, наводећи да је Перић возио кобне ноћи, а да је он био на месту сувозача. Испричао је и да није видео, односно да није ни знао да су ударили Жељка, који је убрзо подлегао повредама.

Према оптужници, Перићу се на терет ставља тешко дело против безбедности јавног саобраћаја у стицају са кривичним делом непружања помоћи повређеном у саобраћајној несрећи. Како је навело Тужилаштво, он је возио у алкохолисаном стању, брзином од 70 километара на час, на делу пута где је ограничење 50. Резултати теста показали су 2,27 промила алкохола у крви. Услед неприлагођене брзине, како пише у оптужници, возило је прешло у супротну траку и ударило пешака, који се кретао десном страном улице.

Адвокат одбране Милан Петровић каже да ће на следећем суђењу, које је заказано за крај овог месеца, бити изнети резултати ДНК трагова и да би то могло да доведе и до обрта у читавом случају.

- ДНК налаз, који смо дуго чекали, даје веома интересантне трагове учесника и оних који су се налазили у возилу - каже адвокат Петровић.

- На неким местима су нађени неки трагови оних особа које су тврдиле да су имале неку другу улогу у тој саобраћајној несрећи. Зато ћемо тражити од суда да детаљно испита овај форензички налаз. У складу са тим идемо ка потврђивању наше тезе да човек који је оптужен дефинитивно није могао бити возач.

Жељко Ристић је настрадао око 23 часа, кад се враћао са посла. Недуго пошто је изашао из аутобуса, на само неколико метара од куће покосило га је возило. 

РОДИТЕЉИ

ЖЕЉКОВИ родитељи, мајка Весна и отац Дејан Ристић, казали су да их занима једино правда и да ће суд да утврди ко је био за воланом критичне вечери.

- Суд ће утврдити ко нам је ударио дете и није стао да му помогне - очајни су родитељи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХАОС У АВИОНУ: Због прекршаја двоје путника - ИЗБАЦИЛИ све напоље (ВИДЕО)